1 Jaar oud en dol op muziek

muziek

Muziek is iets wat veel met mensen doet. Het geeft een bepaalde sfeer, het maakt emoties los en het roept herinneringen op. En het mooie is dat iedereen weer iets anders heel mooi vindt.

Mijn eerste muzikale herinnering

Zelf kan ik ontzettend genieten van het luisteren naar muziek. Mijn liefde voor muziek is ook al heel vroeg begonnen. Toen er thuis lp’s werden opgezet (jawel, die grote platte draaiende dingen waar muziek op staat) lette ik goed op. Ik mocht er nooit aankomen, want dan kon het stuk gaan…heel terecht, want ik zal toen ongeveer drie of vier jaar zijn geweest (en nu zijn er mensen aan het rekenen hoe oud ik dan zou kunnen zijn). Maar ik kon de verleiding niet weerstaan. De hoezen waren altijd zo mooi. Ik was even alleen (m’n ouders waren in de keuken) en ik zag mijn kans schoon. Ik ging stiekem de hoesjes bekijken en kwam bij een die mijn aandacht vast bleef houden. Het wa220px-Teaser_&_the_firecats een album van Cat Stevens: Teaser and the firecat. Ik twijfelde…zou ik het doen? Ja! Even kijken of niemand mij zag, de kust was veilig. Voorzichtig pakte ik de plaat uit de hoes en legde hem op de platenspeler. Ik zette het pootje op de plaat en…er gebeurde niets! Hoe kon dat nou? Ik werd verdrietig, ik had het stuk gemaakt (dacht ik). M’n ouders kwamen kijken wat er aan de hand was. Ze waren een beetje boos, omdat ik er toch stiekem aan had gezeten. Maar ze lieten me ook zien (en horen) dat ik het niet stuk had gemaakt. Wat was die muziek mooi zeg. Dat was vanaf toen echt mijn lievelingsplaat. Ik heb deze plaat (en later ook nog andere van Cat Stevens) wel tig keer gedraaid. En nog steeds luister ik er af en toe naar. Maar het meest bijzondere vind ik toch wel dat ik er jaaaaaaaaaaaaren later achter kwam dat mijn moeder diezelfde plaat veel had geluisterd tijdens haar zwangerschap.

Tijdens de zwangerschap

Tijdens mijn zwangerschap heb ik ook veel muziek geluisterd, muziek waar ik lekker rustig van werd. Uiteraard heb ik ook Cat Stevens geluisterd en Van Morrison is ook een van mijn favorieten. Het luisteren naar de muziek had niet alleen een uitwerking op mij, maar ook op de kleine druktemaker in mijn buikje. Of ze nu rustig werd, omdat ik mij meer ontspande of omdat ze naar de muziek luisterde…wie zal het zeggen. Maar ook na de bevalling herkende ze de muziek die ik veel had geluisterd tijdens de zwangerschap. Als ik dat er dan op zette, lag ze ineens aandachtig te luisteren en werd ze weer rustig. Dat vond ik erg bijzonder om te zien.

Lees ook: Hoe de bevalling van onze kleine meid verliep

Dol op muziek

Ze is, na bijna 1VideoToPhoto 636358936123245828 (2)5 maanden, nog steeds ontzettend dol op muziek. Een van haar eerste gebaren was dan ook ‘muziek’ en een van haar eerste woordjes was ‘liedjshh’. Met alle plezier zet ik er dan muziek op. En als ze er op kan dansen, swingt ze vrolijk mee en als ze mee kan ‘zingen’, ‘zingt’ ze enthousiast mee. Wat kan ik toch genieten van die momenten.

Haar eigen muzieksmaak

Haar eigen muzieksmaak is in verloop van tijd absoluut ontwikkeld en haar keuze veranderd met de tijd (al is ze altijd wel te porren voor luistermuziek of muziek waar ze lekker op kan dansen). Wat mij wel opvalt is dat zij vaak de liedjes leuk vindt die ik ook wel leuk vindt. Zal muzieksmaak dan toch een beetje erfelijk zijn?

De lijst

Hieronder heb ik een lijst gemaakt van haar favoriete liedjes tot nu toe…van elke maand haar meest favoriete. Veel luisterplezier

0-1 maand: Cat Steven – If you want to sing out, sing out (Dit luisterde ik vlak voor de bevalling veel en zong ik af en toe voor haar)

1-2 maand: Van Morrison – Kingdom Hall (Ook deze luisterde ik veel tijdens de zwangerschap, dan ging ik met haar ‘dansen’)

2-3 maand: Fever Ray – If I had a heart (Tijdens de zwangerschap keken we de serie Vikings, blijkbaar heeft ze het liedje bewust meegekregen)

3-4 maand: Jody Kids – Spin Sebastiaan (Spin Sebastiaan is hier een ding, hij komt ook vaak bij ons op bezoek dan zingen we dit liedje vrolijk)

4-5 maand: Sesamstraat – Als mijn zusje groter is (de grote meid en ik zongen hem vaak, de kleine meid vond dat erg gezellig)

5-6 maand: Baby TV – Hockey Pockey (Al vanaf de eerste keer dat ze dit zag en hoorde, was ze gefascineerd door het feit dat er bewegingen hoorde bij de muziek, ze heeft het altijd al geprobeerd mee te doen)

6-7 maand: Nijntje – Dans mee met Nijntje (Niet alleen het liedje vindt ze leuk, maar het dansje wat bij het refrein hoort, vindt ze ook geweldig. Ze kan hem nu eindelijk helemaal mee dansen)

7-8 maand: Sesamestreet – Pentatonix count to five (En tellen en telkens de ‘Pow’ in het liedje is erg leuk, fanatiek zingt ze telkens de ‘pow’ mee)

8-9 maand: Fien en Teun – Dierentaal (Op de negenmaandenbeurs heeft ze hen in het echt ontmoet, fantastisch vond ze dat. Toen zijn we de filmpjes gaan kijken en het liedje Dierentaal is natuurlijk erg leuk met al die dierengeluiden en dan ook nog eens die danspasjes er bij)

10-11 maand: The Beatles – Hello goodbye (Wanneer ze zwaaien in de videoclip, zwaait ze vrolijk terug en wanneer Ringo zijn hoofd schud, schudt zij ook haar hoofd. Zo leuk om te zien)

11-12 maand: Kinderen voor kinderen – Dierenvriend (Een liedje die ze eindelijk mee kon doen qua tekst…nou ja…in gebaren dan. Ze deed de woorden ‘dierenvriend’ altijd mee. Soms deed ze de gebaren om te laten zien dat ze dat liedje wou horen. En blij dat ze was dat mama haar zomaar begreep)

12-13 maand: Dirk Schele (Dikkie Dik en zijn vriendjes) – Het lied van de kikker (In deze periode was ze druk bezig met het oefenen om te springen. Dit liedje is vrolijk en gaat over springen. Wees gewaarschuwd: de woorden ‘tjonge jonge jonge’ kun je nooit meer horen zonder dat je er zelf ‘wat een grote sprongen’ achter plakt)

13-14 maand: Dribbel – Intro (begintune) (Met dit liedje weet ze dat het verhaaltje van Dribbel komt…plus dat Dribbel twee keer blaft, dat moet je natuurlijk even meedoen)

14-15 maand: Baby Tv – Hoofd schouders, knie en teen (Dit liedje heeft veel herhaling en op ‘schouders’ na kende ze de betekenis van de woorden al. Dit liedje zingt ze vaak en wijst dan trots naar haar hoofd en knie en teen en oor en oog en….stopt een vinger in haar neus)

Dol op muziek?

Ben je ook zo dol op muziek? Kijk dan vooral op de pagina ‘Mama luistert muziek’.

2 thoughts on “1 Jaar oud en dol op muziek

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *