Een boekdoosje maken van karton
Ik ben dol op boeken. En het leek mij leuk om eens een doosje te maken dat lijkt op een boek. Ik maakte dit van karton (een oude doos) en twee pagina’s van een krant…en wat verf enz.
Kosteloos materiaal
Omdat ik graag knutsel, heb ik redelijk veel materialen om mee te knutselen. Maar het liefst knutsel ik met kosteloos materiaal. Hoe leuk is het om iets te maken van iets wat je anders had weggegooid? In dit geval gebruikte ik iets wat de meeste mensen wel thuis hebben, namelijk een kartonnen doos en pagina’s van een krant.
Decoreren
Een boekdoosje dat er uitziet als een met kranten beplakt boek is natuurlijk niet het gewenste eindresultaat. Het moet wel lijken op een boek. Hiervoor kun je verschillende materialen en technieken gebruiken. Je kunt met dit project dan ook heerlijk experimenteren. Zo heb ik geëxperimenteerd met papieren zakdoekjes en ecoline en daarna nog met zilver & goud spuitbus. Zo kreeg ik de prachtige achtergrond voor het ‘steampunk’ boekdoosje. Voor het roze doosje heb ik ruzie gemaakt met kant. Het viel nog niet mee om dat er mooi opgeplakt te krijgen. Uiteindelijk is dat goed gelukt met boekbinderslijm, die is sterk en doorzichtig en flexibel. Voor het duistere boekje heb ik weer kralen gebruikt als een soort spijkertje/schroefje. Dat gaf ook een leuk effect. En zo kun je dus allerlei dingen uitproberen met verschillende materialen.
Om het boekdoosje een luxere uitstraling te geven, heb ik de binnenkant voorzien van vilt. Dit ziet er niet alleen mooi uit, maar zo is het doosje ook nog eens extra beschermd en maakt de inhoud ook minder lawaai wanneer je het boekdoosje pakt.
Om het boek een mooie realistische afwerking te geven kun je deze het beste inspuiten met transparante lak. Zo is het boekdoosje ook gelijk beter beschermd.
Geheim opbergplekje
Het leuke van een boekdoosje is dat je een geheime opbergplek hebt. Zo kun je het boek tussen de boeken zetten en heeft niemand door dat er iets in zit.
Je kunt zelfs een omslag van een bestaand boek scannen en dat plakken op de eigen gemaakte kaft. Dan ziet het er helemaal uit als een echt boek. Je moet de scan dan nog wel eerst op maat maken, maar als je een beetje met PowerPoint kunt werken is dat prima te doen. Je moet dan alleen wel de buitenkant van jouw boekdoosje heel goed meten, zodat het precies past. Zo heeft ons dochtertje er een gemaakt van een van haar favoriete boeken: Raveleijn.
Stap voor stap werkbeschrijving
Het maken van het doosje is niet heel moeilijk, maar is wel een heel precies werkje. Daarom heb ik er een stap voor stap werkbeschrijving bij gemaakt dat voorzien is van een foto bij elke stap. Zo kun je het boekdoosje ook gebruiken als project voor kinderen.
Workshop
Dit knutselproject heb ik zelf als workshop mogen geven aan kinderen van de bovenbouw. Zij waren ontzettend gemotiveerd om hun eigen boek te maken. Het maken van de basis vonden ze wel een beetje lastig, omdat het zo precies moest en het wel wat vroeg van hun vaardigheden (knippen en omtrekken). Maar het is ze uiteindelijk allemaal gelukt een een boekdoosje te maken waar ze trots op zijn. Vooral het experimenteren bij het het maken van hun omslag vonden ze super leuk om te doen. Die workshop ga ik zeker nog vaker geven.
Surprise
Een boekdoosje is op zichzelf al onwijs leuk. Maar het is ook leuk om te gebruiken als inpakmateriaal. Als je er een binnenwerk in maakt, kun je het doosje zo maken, dat het van binnen ook op een boek lijkt, maar wanneer je de eerste pagina optilt, je een geheim vakje ziet met daarin het cadeau. Dat is natuurlijk perfect voor een surprise voor met een Sinterklaasviering.
Als je een binnenwerk wilt maken, kun je dat het beste doen door een rechthoek van karton te maken dat in het doosje past. Daar bovenop plak je een dun stuk karton of een stuk stevig papier dat precies zo groot is als de ‘pagina’s’. Deze beplak je met papier dat lijkt op een pagina uit een boek. Dat zou je zelf kunnen typen, maar je kunt ook een pagina van een bestaand boek kunnen scannen, op maat maken en printen.
Bestellen
In het document vind je de stap voor stap werkbeschrijving (voorzien van foto’s) en de werkbladen. Deze kun je vinden in het winkeltje voor de prijs van €1,00. Zodra het bedrag op de rekening staat, ontvangt je de link naar de documenten. Tip: Sla na ontvangst de bestanden gelijk op, zodat je ze niet kwijt raakt.
Blijf op de hoogte
Vind je het een leuk project en wil je graag op de hoogte blijven van andere knutsels en activiteiten. Volg Mama Duizendpoot dan op Facebook, Instagram en Pinterest.
Bewaren voor later
Vind je dit bericht leuk en wil je het graag bewaren voor later? Pin hem dan vooral op je Pinterest bord, zodat je het nog eens rustig terug kunt lezen. Maar misschien wil je dit bericht gewoon delen, bijvoorbeeld op Facebook, Instagram, Twitter of LinkdIn. Dat is natuurlijk ook helemaal prima.
Vergeet bij het delen niet een link te plaatsen naar dit bericht, zodat iedereen het verhaal en de activiteiten makkelijk kan vinden.
Bewaren en delen wordt overigens enorm gewaardeerd.
Ben je op zoek naar meer lees beleving?
Wil je actief aan de slag gaan met lees beleving? Kijk dan op de pagina ‘Lees beleving’. Hier komen alle verhalen (met de bijbehorende activiteiten) te staan