Een miniboekje knutselen

miniboekje knutselen

Tijdens de kinderboekenweek is het leuk om bezig te zijn met het thema ‘boeken’. En hoe leuk is het dan om zelf een boekje te knutselen aan de hand van een stap voor stap werkbeschrijving dat is voorzien van afbeeldingen bij elke stap.

Miniboekje

Voor de jonge kinderen is er een stap voor stap werkbeschrijving voor het maken van een miniboekje op A5 formaat. Het maken van dit boekje is relatief makkelijk.

Voor de iets oudere kinderen is er een stap voor stap werkbeschrijving voor het maken van een miniboekje op A6 formaat. Zo kunnen kinderen in grote lijnen leren hoe een boek met kaft gemaakt wordt. Elke stap is voorzien van afbeeldingen, zodat de instructie makkelijker te volgen is.

Een gedicht

Omdat ik het miniboekje wat leuker wilde maken, heb ik een gedicht gemaakt in het thema van de kinderboekenweek van dit jaar (bij mij thuis). Het leuke aan het gedicht en de miniboekjes is dat er nog geen illustraties zijn. Zo kunnen kinderen de illustrator van het miniboekje zijn.

Een ander miniboekje

Wil je graag een boekje maken met een andere inhoud? Jaren geleden schreef ik het verhaal van Fleur de Vleermuis. Zij is bang in het donker. Dit verhaal heb ik (met illustraties) uitgewerkt tot een miniboekje. Het bericht over Fleur de Vleermuis vind je hier.

Extra activiteit

Vind je het leuk om nog een activiteit te koppelen aan het gedicht? Laat de kinderen dan een plattegrond maken van het huis. Laat ze hierbij tellen hoeveel verdiepingen het huis heeft (kelder, begande grond, eerste etage met een balkon en zolder…en er is een tuin). Ook kun je ze vooraf laten tellen hoeveel kamers er op elke verdieping zijn. Verder kun je het hebben over de vorm en of elke verdieping dezelfde vorm moet hebben of niet en welke variaties daarbij mogelijk zijn. Zo kun je de eerste etage bijvoorbeeld ietsje kleiner maken van de begane grond, zodat het balkon op de eerste etage past. Bij de hogere groepen kun je werken met schaal, symbolen en een legenda. Hierbij kun je gebruik maken van ruitjespapier.

Probeer vooral niet te veel te kaderen, zodat de kinderen hun eigen fantasie er op los kunnen laten.

Minibieb

Een kinderboekenweek draait uiteraard om leesplezier. Je kunt een miniboekje ook inzetten om elkaar te inspireren. Zo kun je de kinderen een miniboekje laten maken van hun lievelingsboek. Ze maken dan een blanco miniboekje en plaatsen op de kaft een afbeelding van hun favoriete boek. De kinderen schrijven in het boek waarom ze het een leuk boek vinden. Je kunt vervolgens samen een minibieb maken met daarin alle miniboekjes (met in de boekjes dus de recensies van de kinderen). Zo kunnen de kinderen elkaar inspireren bij het kiezen van een nieuw leesboek.

Bestellen

Het pakket met daarin het gedicht op A4, het gedicht op A5 (met stap voor stap uitleg voor een A5 boekje) en de werkbeschrijving met werkbladen voor een miniboekje kun je in het winkeltje vinden voor de prijs van €1,00. Zodra het bedrag op de rekening staat, ontvangt je de link naar de documenten. Tip: Sla na ontvangst de bestanden gelijk op, zodat je ze niet kwijt raakt.

Vanwege de kinderboekenweek van 2023 kun je het pakket tot 22 oktober gratis downloaden, omdat veel scholen het thema aanhouden tot de herfstvakantie. In deze periode ontvang je de link naar de documenten zodra de bestelling is afgerond.

Blijf op de hoogte

Vind je het een leuk project en wil je graag op de hoogte blijven van andere knutsels en activiteiten. Volg Mama Duizendpoot dan op Facebook, Instagram en Pinterest.

Bewaren voor later

Een miniboekje knutselen

Vind je dit bericht leuk en wil je het graag bewaren voor later? Pin hem dan vooral op je Pinterest bord, zodat je het nog eens rustig terug kunt lezen. Maar misschien wil je dit bericht gewoon delen, bijvoorbeeld op Facebook, Instagram, Twitter of LinkdIn. Dat is natuurlijk ook helemaal prima.

Vergeet bij het delen niet een link te plaatsen naar dit bericht, zodat iedereen het verhaal en de activiteiten makkelijk kan vinden.

Bewaren en delen wordt overigens enorm gewaardeerd.

Ben je op zoek naar meer lees beleving?

Wil je actief aan de slag gaan met lees beleving? Kijk dan op de pagina ‘Lees beleving’. Hier komen alle verhalen (met de bijbehorende activiteiten) te staan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *