Alfabet

Alfabet

Alfabet is een prachtig boek vol met onwijs gekke prenten rondom een bepaalde letter. Het boek nodigt uit om meer mee te doen.

Het boek in het kort

‘B’ is van badlaken waarop een broccoli in badpak de blauwe bergen bewondert, terwijl op de bloemetjesbank een broccoli in bikini hun bloemkooltje in zijn buggy bekijkt.

‘T’ is van tandarts – een teckel – die met een tang een tand trekt van een tyrannosaurus rex terwijl zijn toegewijde tandartsassistent – een tapir – toekijkt.

Alle letters van het alfabet en hun oneindige mogelijkheden vind j in dit prachtige boek vol verrassende vondsten. Iedere pagina is een weergaloos zoek- en ontdekfeest. Probeer in de tekeningen ook de letters zelf te vinden, voor de dief ermee vandoor gaat! Zie je welk voorwerp hij van bijna elke bladzijde meeneemt?

Over het boek

‘Alfabet’ is een boek dat is geïllustreerd door Charlotte Dematons en is uitgegeven door Uitgeverij Hoogland & van Klaveren. Het boekje heeft een harde kaft en heeft ‘gewone’ papieren bladzijden. Het boek is zonder tekst.

Onze ervaring

‘Alfabet’ is een prachtig boek vol met prenten. Elke 2 pagina’s zie je een grote prent dat bestaat uit allemaal tekeningen die beginnen met een bepaalde letter. Op elke prent vind je een papiertje met daarop de letter. staat de letterdief die iets probeert te stelen. Bij de volgende prent zie je dan ook dat hij die heeft meegenomen. Op de laatste prent zie je een waslijn vol met de gestolen spullen.

Aanrader of niet?

Alfabet - De letter A met de woorden uit de appHet boek is absoluut een aanrader. Kinderen kunnen eindeloos blijven ontdekken en zijn stiekem een beetje met taal bezig. Je kunt er ook hele leuke activiteiten mee doen. Bij het boek hoort ook een app. Met die app kun je de woorden uit het boek zichtbaar maken door de camera op de pagina’s te richten…maar dat is natuurlijk wel een beetje vals spelen 😉

Het boek lijkt in eerste instantie vooral gericht te zijn op jonge kinderen, maar niet is minder waar. Er staan af en toe nog best lastige woorden in afgebeeld. Met de beginnende lezers kun je vooral bezig zijn met die ene letter, maar met de iets oudere kinderen kun je super leuke schrijfactiviteiten doen.

Wat ik extra top vind is dat de letters gebruikt zijn die in het onderwijs ook gebruikt worden in de lagere klassen.

Activiteiten bij het boek Alfabet

  • Letterintroductie: Wanneer je een letterdief bij het boek hebt gemaakt, kun je de letters op een speelse manier introduceren. De letterdief heeft dan telkens een nieuwe letter in zijn rugzak. De prent met die letter zoek je op en behandel je. Voor de letters kun je heel goed steentjes van het spel Scrable gebruiken, maar je kunt ook de letters op een papiertje schrijven en in de rugtas stoppen…in het boek staan de letters immers ook op een papiertje.
  • Detective: In het boek zie je telkens de letterdief. Een dief neemt zijn gestolen spullen graag mee naar huis/de klas. Laat kinderen zo veel mogelijk dingen verzamelen die met de letter begint die je behandelt. Wow, wat heeft de dief veel gestolen zeg!
  • Memory: In een prent staan een heleboel woorden, maar welke woorden weet jij nog wanneer het boek dicht is? Je kunt kinderen de woorden laten opschrijven, maar je kunt ze ook (klassikaal) noteren om te kijken hoe veel je samen nog weet. Wanneer je de woorden op laat schrijven kun je er weer een wedstrijdvorm van maken. Wanneer iemand anders het woord ook heeft opgeschreven is het woord 1 punt waard en wanneer niemand dat woord heeft opgeschreven is het 2 punten waard. Degene met de meeste punten heeft dan gewonnen.
  • Illustrator: Zo’n tekening van iemand anders is erg leuk, maar jouw eigen tekening is natuurlijk veel leuker. Laat iedereen zijn eigen letterpagina tekenen en maak zo jullie eigen alfabetboek.
  • Schrijver: Het boek is volledig zonder tekst, waardoor je zelf jouw eigen verhaal kunt maken bij de prenten. Er gebeurt ontzettend veel in de prenten. Laat kinderen een verhaal verzinnen die bij de prent past. Dat mag over de gehele prent zijn, maar kan ook gaan over een deel van de prent.
  • Sorteren: Al die prachtige woorden kun je prima groeperen. Persoonlijk vind ik het leuk om ze te groeperen op aantal lettergrepen. Kinderen kunnen de woorden sorteren naar hoeveelheid lettergrepen door een tekening van het woord of het geschreven woord in een doosje te leggen met daarop het aantal lettergrepen afgebeeld.
  • Zoekkampioen: Wanneer kinderen kunnen schrijven kun je een wedstrijdje doen. Wie vindt de meeste woorden met die letter? Kinderen krijgen 1-2 minuten de tijd en schrijven zo veel mogelijk woorden op die zij kunnen vinden in de prent die met de bepaalde letter begint.
  • Dichtkunst: Doordat alle woorden op de prent beginnen met dezelfde letter, kun je ook prachtige allitererende zinnen maken (zoals op de achterkant van het boek). Wie maakt de langst allitererende zin of de zin met de meeste alliteraties?

Waar kun je ‘Alfabet’ kopen?

‘Alfabet’ is onder andere te koop bij bol.com. Het boek kost hier op dit moment €24,90.

Bewaren voor later

Pinterest - AlfabetVind je dit bericht leuk en wil je het graag bewaren voor later? Pin hem dan vooral op je Pinterest bord, zodat je het nog eens rustig terug kunt lezen. Hier onder staan een aantal ‘Social media icoontjes’, waaronder ook die van Pinterest. Hier kun je op klikken om te pinnen.

Maar misschien wil je dit bericht gewoon delen, dan kun je natuurlijk ook een van de andere opties kiezen…zoals Facebook, Twitter en LinkdIn.

Bewaren en delen wordt enorm gewaardeerd.

Dol op boekjes?

Ben je net als wij dol op lezen en voorlezen? Kijk dan ook even op de leespagina ‘Mama leest voor’.

Op zoek naar meer leerplezier?

Wil je meer ideetjes zien om spelenderwijs dingen te kunnen leren? Kijk dan op de pagina ‘Mama in de klas’.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *