Een zelfportret van draad

Zelfportret van draad

Het tekenen met een onafgebroken lijn is vooral letten op contouren en problemen oplossen bij het tekenen van details. Het maken van een zelfportret van draad kan zo nog een hele uitdaging zijn.

1 Lijn

Problemen oplossen

Een tekening van draad bestaat uit 1 lijn. Dat zorgt dus voor problemen wanner je losse onderdelen hebt, zoals ogen, neus, mond en wenkbrauwen. Deze delen zul je op een manier moeten verbinden, zodat je met 1 draad kunt blijven werken. Bedenk van tevoren waar je de delen het mooist en natuurlijkst kunt verbinden. Het is handig om van tevoren een onafgebroken lijn te tekenen die je later gaat beplakken met het draad. Zo kun je alvast nadenken over het startpunt, draadrichting, overlappingen, verbindingen en het eindpunt.

Hoeken

Let op: scherpe hoeken maken met draad is erg lastig. Wil je dit toch? Dan zul je veel geduld moeten hebben, want dan moet je het draad net zo lang op de plek houden tot de lijm droog is. Tijdens het tekenen kun je alvast rekening houden met de iets rondere lijnen, zodat de potloodlijn niet meer zichtbaar zal zijn na het plakken.

Cadeau

Het zelfportret (of portret of andere tekening) kun je heel goed cadeau geven voor bijvoorbeeld vaderdag of moederdag. Dan lijst je het kunstwerk natuurlijk nog wel even in 😉

In de klas

Doelen

Dit ‘string art’ project is een hele goede oefening voor de fijne motoriek. Met deze opdracht ben je vooral bezig met contouren. Dit kun je heel basic tekenen met draad, maar ook uitgebreid zoals in een portret. Verder is het een leuke manier om het verschil in hoofdvorm en details duidelijk te maken, omdat je sommige details zult moeten weglaten en oplossingen moet bedenken voor het verbinden van de details die noodzakelijk zijn voor de tekening om het herkenbaar te maken.

Differentiatie

Een tekening maken kan al bij jonge kinderen. Laat de jonge kinderen dan nog niet per se met een stuk draad werken, maar laat ze wennen aan het idee dat ze lijnen moeten maken met draad. Dit is een leuk manier om secuur te leren werken met lijm. Je zou voor jonge kinderen al zelf een tekening kunnen maken die ze moeten beplakken. Zo zou je een landschap kunnen maken van 1 lijn. Je kunt dan denken aan huizen, bomen en struiken. Hierbij laat je dan de onderkant van de voorwerpen weg, waardoor je links onderaan het voorwerp start en rechts onderaan van het voorwerp eindigt. De verbinding tussen de voorwerpen vormen dan de grond. Naarmate de doelgroep ouder wordt, kun je de opdracht moeilijker maken door meer van ze te verlangen (1 draad, moeilijkere vormen, meer details, enz.)

Materiaal

Het materiaal is vrij basic. Het belangrijkste is eigen lijm en draad. Ik gebruikte hobbylijm met een lange smalle opening, zodat ik mooie dunne lijnen kon maken en goed kon zien wat ik deed. Voor het draad koos ik voor katoen. Katoen is mooi stevig en pluist lang niet zo erg als wol, waardoor je mooi strakke lijnen krijgt.

Aan de slag

Voor het maken van een zelfportret van draad heb je het volgende nodig:

  • *eventueel een foto
  • papier
  • potlood
  • *eventueel gum
  • plakband
  • hobbylijm (liefst met een smalle opening, zodat je een dunne lijn kunt maken)
  • draad

Maak eerst een tekening, zodat alle lijnen duidelijk worden. Je kunt ook een foto afdrukken op papier en deze gebruiken als je (nog) niet zo goed bent in tekenen.

Plak de tekening (of de foto) op het raam (of op een lichtbak/lichttafel als je die hebt).

Leg er een tweede papier overheen.

Trek de belangrijkste contouren van de tekening lichtjes over.

Haal het papier van het raam (of van de lichtbak/lichttafel).

Trek de lijnen nu iets duidelijker over en maak dit van 1 lijn (zonder dat het potlood van het papier af komt). Je krijgt nu ook verbindingslijnen tussen de zijkant van het gezicht en de ogen, neus en mond. Tip: probeer zo symmetrisch mogelijk te werken qua verbindingen. Bedenk goed waar je wilt beginnen en waar je wilt eindigen, zodat deze punten niet zo opvallen en de werkrichting zo efficiënt mogelijk is.

Met lijm maak je nu een dunne lijn over een stuk van de getekende lijn. Ik lijmde telkens stukjes per onderdeel of verandering van richting die het voorgaande in de weg zou zitten.

Druk het draad op de lijm.

Plak het draad er dus stukje voor stukje op, zodat je jezelf niet in de weg zit met het draad en al het lijm.

Laat het kunstwerk goed drogen.

Maak jij ook zo’n leuk zelfportret van draad?

Super! Je snapt natuurlijk wel dat ik ontzettend nieuwsgierig ben naar jouw resultaat. Deel hem vooral onder het originele facebookbericht op ‘Mama Duizendpoot’, zodat ik hem makkelijk kan vinden en een ander jouw werk ook kan bewonderen. Of plaats de foto op Instagram met #mamaduizendpootcreatie.

Bewaren voor later

Pinterest - zelfportret van draadVind je dit bericht leuk en wil je het graag bewaren voor later? Pin hem dan vooral op je Pinterest bord, zodat je het nog eens rustig terug kunt lezen. Hier onder staan een aantal ‘Social media icoontjes’, waaronder ook die van Pinterest. Hier kun je op klikken om te pinnen.

Maar misschien wil je dit bericht gewoon delen, dan kun je natuurlijk ook een van de andere opties kiezen…zoals Facebook, Twitter en LinkdIn.

Bewaren en delen wordt enorm gewaardeerd.

Diy inspiratie

Zit je nog vol met diy-kriebels? Kijk dan op de pagina ‘Mama naait’ of ‘Mama knutselt’.

Inspireer

Heb jij ook een (zelf)portret gemaakt? Wees welkom om jouw creatie te delen om zo anderen te inspireren.

You are invited to the Inlinkz link party!

Click here to enter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *