De edutrein

edutrein

Onze kleine meid wil graag meer leren en meer oefenen, ze wil gewoon lekker met cijfers en letters spelen. Daarom maakte ik de edutrein. Zo kan ze lekker spelen met kleuren, vormen, cijfers en letters…gewoon wanneer zij daar zin in heeft.

Een educatieve trein

De edutrein is een manier om spelenderwijs met verschillende dingen bezig te zijn. Zo kun je een trein maken om bezig te zijn met kleuren, vormen, cijfers, letters, woorden en zelfs met sommetjes. Ons dochtertje vind namelijk dat ze op school te weinig leert en wil thuis graag nog met schoolse dingen bezig zijn. Met deze trein kan ze zelf kiezen wat ze zou willen oefenen. 

In de klas

Er zijn verschillende oefeningen die je met de edutrein zou kunnen doen.

Kleurentrein

Edutrein - kleurentreinIn de kleurentrein kunnen de kinderen kleurenreeksen leggen aan de hand van ritmekaarten. Je kunt hierbij de laatste (paar) vakjes leeg laten, zodat kinderen deze zelf moeten invullen aan de hand van voorspelbaarheid.

Vormentrein

Edutrein - vormentreinIn de vormentrein kunnen de kinderen vormenreeksen leggen aan de hand van ritmekaarten. Ook hierbij kunt je de laatste (paar) vakjes leeg laten, zodat kinderen deze zelf moeten invullen aan de hand van voorspelbaarheid.

Cijfertrein

Edutrein - cijfertreinIn de cijfertrein kunnen de kinderen de cijfers 1 t/m 10 in de juiste volgorde leggen. In de wagon met 11 vakjes kun je ook de cijfers 0 t/m 10 leggen. Je kunt de cijfers van laag naar hoog leggen, maar je zou ze ook van hoog naar laag kunnen leggen. De cijferkaartjes gaan tot 20, dus je zou zelfs de tafel van 2 kunnen leggen 😉

Lettertrein

Edutrein - lettertreinIn de lettertrein kunnen de kinderen de letters in de volgorde van het alfabet leggen. Hiervoor gebruik je 4 wagonkaarten (7,9,7 en 3), zodat het alfabet ook zo in de wagons ligt zoals het alfabet opgezegd/gezongen wordt.

Rekentrein

Edutrein - sommentrein (min)De rekentrein gebruik je in combinatie met flitskaarten. Op de flitskaarten staan sommen (en op de achterkant staan de antwoorden). De sommen kunnen dan in de wagons gelegd worden, waardoor de som concreet wordt. Je kunt mensen in de wagons laten stappen voor plussommen en je kunt ze uit laten stappen voor minsommen.

Edutrein - sommentrein (plus)Bij de rekentrein kun je de kaart gebruiken met een 1x een wagon voor 10 personen of de kaart met 2x een wagon voor 5 personen (zodat deze meer op handen lijken en wellicht makkelijker tellen). Bij hele simpele plussommen (beide cijfers niet hoger dan 5) kun je beide cijfers heel zichtbaar maken met de twee wagons.

Woordentrein

Edutrein - woordentreinIn de woordentrein maken kinderen zelf woorden door letters en tweeklanken te leggen. Ze kunnen zelf woorden bedenken, maar je kunt ook woordkaarten maken (in een bepaald thema thema bijvoorbeeld). Je kunt de woordkaarten ook nog voorzien van een afbeelding, zodat kinderen ook begrijpen welk (nieuw) woord ze leggen. Je kunt ook een kaart met een lettergroep gebruiken. Kinderen kunnen zo woorden maken die beginnen of eindigen met die lettergroep. Zo kun je ook het begrip beginrijm en eindrijm behandelen. Je kunt zelfs en kaart met een tweeklank gebruiken, zodat kinderen woorden maken met die tweeklank…kinderen kunnen dan zelf bepalen waar ze de tweeklank plaatsen.

Printen

Treinen

Er zijn verschillende treinen. Ik heb voor elke soort trein een trein gemaakt (met het woord er op) en ik heb een neutrale trein gemaakt (zonder tekst). Zelf vind ik het leuker zonder tekst, maar wanneer je in een circuit werkt, kan het handig zijn om per treinsoort alles bij elkaar te hebben en kun je aan de hand van de trein in 1x zien wat je hebt.

Wagons

Er zijn verschillende wagons. De wagon met 10 vakjes kun je voor de kleuren, vormen, cijfers en sommetjes gebruiken. De wagon met 11 vakjes is speciaal voor wanneer je een extra vakje wilt voor een reeks of voor wanneer je de cijfers 0 t/m 10 wilt leggen in plaats van 1 t/m 10. De kaart met twee wagons is voor het rekenen. Er is ook een trein met een kleine wagon van 5 vakjes. Deze staan samen op 1 blad. Deze kan prima gebruikt worden om korte woorden te maken. De wagons met 7, 9 en 3 vakjes zijn voor het maken van het alfabet. Hiervoor leg je de wagons in de volgende volgorde: 7, 9, 7 en 3 (die van 7 moet je dus 2x printen). Zo is het alfabet gesplitst op de plek waar je ook een pauze maakt bij het opzeggen/zingen van het abc.

Papierbesparend

De treinen en wagons staan op de onderste helft van het papier. Hierdoor kun je ook nog treinen en wagons op de bovenste helft afdrukken. Hoe je het papier dan weer in de printer moet leggen is verschillend per printer en kun je het beste even testen door een kruis op de onderkant te tekenen en vervolgens iets te printen waar enkel onderaan iets staat. Het papier kun je na de dubbele print door midden snijden/knippen.

Ritmekaarten en woordkaarten

Deze kaarten staan blanco in het document. Je kunt ze dus zelf invullen. Je kunt ook de kinderen een ritme laten ontwerpen of een woordkaart laten maken, dat maakt de edutrein nog leuker. De kaartjes zou je vervolgens kunnen lamineren, zodat ze nog heel lang mooi blijven en veel gebruikt kunnen worden.

Materiaal

Ik heb gekozen voor stevig papier, omdat het dan langer netjes blijft. Op de foto had ik alles nog niet gelamineerd in verband met de foto’s (met alle lampen aan zie je anders nog weinig van wat er gelamineerd is). Maar na de foto’s heb ik het wel gelamineerd, dit omdat alles dan veel langer netjes blijft de leertrein zo meer/langer gebruikt kan worden.

Printable

De labels en invulkaartjes die ik heb gemaakt kun je vinden in het winkeltje en kosten hier €0,75. Het document bevat de verschillende treinen (en een trein zonder tekst), verschillende wagons, blanco ritme kaarten, blanco woordkaarten en de legkaartjes. Na het afronden van de bestelling en betaling ontvang je een mail met daarin de link naar de printable. (Vergeet niet het document gelijk op te slaan en uit te printen!)

Aan de slag

Voor het maken van een edutrein heb je het volgende nodig:

  • printable
  • schaar
  • *eventueel lamineervellen en lamineerapparaat

Print de gewenste pagina’s van de printable.

Knip de kaartjes netjes uit.

*Je kunt alle onderdelen eventueel lamineren en nogmaals uitknippen, zodat alles langer mooi blijft.  

Maak jij ook zo’n leuke edutrein?

Super! Je snapt natuurlijk wel dat ik ontzettend nieuwsgierig ben naar jouw resultaat. Deel jouw creatie vooral onder het originele facebookbericht op ‘Mama Duizendpoot’, zodat ik hem makkelijk kan vinden en een ander jouw werk ook kan bewonderen. Of plaats de foto op Instagram met #mamaduizendpootcreatie.

CreaKrea

Elke week is er een CreaKrea uitdaging, met elke week een ander thema. Het creatieve CreaKrea team bestaat uit Emmy van Webkonijn en mijzelf. Vorige week was het thema ‘Space’ en liet ik je zien hoe je een space shirt kunt maken.

Deze week is het thema ‘Trains’ (oftewel ‘treinen’) aan de beurt en maakte ik een edutrein. Ben je benieuwd naar alle creaties? Kijk dan vooral in de linkparty en bij Webkonijn (haar link vind je onderaan in dit bericht). Wil je alvast aan de slag voor de linkparty voor volgende week? Gezellig! Het thema van volgende week is ‘Dice’ (oftewel ‘dobbelstenen’).

Bewaren voor later

Pinterest - edutreinVind je dit bericht leuk en wil je het graag bewaren voor later? Pin hem dan vooral op je Pinterest bord, zodat je het nog eens rustig terug kunt lezen. Hier onder staan een aantal ‘Social media icoontjes’, waaronder ook die van Pinterest. Hier kun je op klikken om te pinnen.

Maar misschien wil je dit bericht gewoon delen, dan kun je natuurlijk ook een van de andere opties kiezen…zoals Facebook, Twitter en LinkdIn.

Bewaren en delen wordt enorm gewaardeerd.

Diy inspiratie

Zit je nog vol met diy-kriebels? Kijk dan op de pagina ‘Mama naait’ of ‘Mama knutselt’. Maar kijk vooral ook even in de linkparty waar je overigens ook diy’s (en recepten) mag delen die binnen dit thema passen…dit kan in de vorm van een blog, foto of filmpje zijn (dus ook als niet-blogger/vlogger kun je gezellig meedoen). De inzendingen delen wij op ons bord op Pinterest. De linkparty vind je overigens niet alleen hier, maar ook bij Webkonijn. Ook zij heeft een leuke creatie binnen dit thema gemaakt, dus kijk vooral ook even bij haar.

You are invited to the Inlinkz link party!

Click here to enter

One thought on “De edutrein

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *