Kloofjes, melkblaren, verstopte melkklieren…borstvoeding geven gaat niet altijd over rozen

Borstvoeding gaat niet altijd over rozen

Er gaat niets boven borstvoeding. Velen zullen het daar mee eens zijn en kiezen er bewust voor om borstvoeding te geven. Helaas is het volhouden om borstvoeding te geven niet altijd makkelijk en haken veel vrouwen dan ook af door allerlei complicaties.

Kloofjes

Ook bij mij ging het niet altijd even makkelijk. Tijdens de eerste dagen was het een ware ramp. Ik mocht in het ziekenhuis maar af en toe voeden en de rest moest ik kolfen. Nou, dat kolfen vond ik maar niets. Vooral omdat ik het omslachtig vond om eerst te moeten kolfen en vervolgens haar datzelfde spul weer met een fles aan te moeten bieden, terwijl ik wilde borstvoeden. Ik was als de doods dat ze door de fles niet meer aan de borst zou willen. Gelukkig is dat niet gebeurd. Wat wel gebeurde is dat ik kloofjes kreeg door dat apparaat. Hierdoor werd het nog lastiger om borstvoeding te geven, want het doet pijn…en wanneer je niet ontspannen bent, gaat het met de productie ook een stuk minder. De eerste obstakels waren dus de kloofjes, want ik wou ontzettend graag borstvoeding geven. Op internet zocht ik hoe ik er van af kon komen. Er werden best veel tips gegeven, maar de tip om de tepel in te smeren met kokosolie, vond ik toch de beste. Bij andere opties moest je voordat je weer ging voeden alles ook weer goed schoonmaken, bij kokosolie hoeft dat niet…dat maakte het een stuk makkelijker in gebruik. Ook plakt het minder dan een crème, en dat voelt fijner. De kloofjes trokken snel weg en wij konden eindelijk echt beginnen met relax voeden…eindelijk was het ons fijn momentje.

Lees ook: Borstvoeding geven is een weloverwogen keuze 

Verstopte melkkanaaltjes en melkblaren

Toen de eerste tandjes kwamen, kwamen ook gelijk de volgende obstakels de hoek om kijken. Doordat haar tandvlees pijn deed, hapte ze niet meer zo goed en dronk ze daardoor ook minder goed. Hierdoor raakte er af en toe een melkkanaaltje verstopt en kreeg ik last van melkblaren. Beide zijn niet fijn kan ik je zeggen. De opbouwende druk van de verstopping maken je moe en geven je een algeheel ongemakkelijk gevoel. En een melkblaar geeft een ontzettende stekende pijn tijdens het voeden. Het probleem van de melkblaar was eenvoudig op te lossen. Ik liet haar zo veel mogelijk aan die borst drinken, zodat de blaar kapot zou gaan. Daarna heb ik het goed schoon gehouden en ingesmeerd met kokosolie om de boel weer snel te laten helen. Het probleem van het verstopte melkkanaaltje was minder simpel…of eerder erg arbeidsintensief. Het is belangrijk de plek goed warm te houden en goed te masseren…vooral vlak voor het voeden. In het begin ging ik met warme doeken in de weer, wat voor veel gedoe zorgde en ook zorgde voor veel natte hemden en natte bh’s.

Lees ook: Het leed dat tandjes krijgen heet

De verlossing

Phototastic-4-6-2017_4b0d0286-147f-4ae0-8d72-6ce666a4c8ebGelukkig vond ik daar later een oplossing voor: de borstcompres van Twingles. Deze compres bestaat uit een cirkel met een gat er in die makkelijk groter of kleiner te schuiven is. Het is gevuld met een gel die goed koel te maken is en goed warm te maken is. En de temperatuur behoud het lang, dus ben je niet constant bezig om alles op temperatuur te houden zoals met doeken. Ik vond het in elk geval een fijn product, maar ik ben blij dat ik hem niet vaak hoefde te gebruiken

(De Twingles corstcompres is onder andere te koop bij Farmaline drogist.)

Meer reviews?

Wil graag lezen over meer producten die wij hebben ‘getest’? Kijk dan vooral op de pagina ‘Mama test’.

3 thoughts on “Kloofjes, melkblaren, verstopte melkklieren…borstvoeding geven gaat niet altijd over rozen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *