Dino eieren vilten

Stenen vilten

Om het viltproces te laten zien aan de meiden, maakten we een aantal knuffelstenen door stenen te vilten. Deze werden later omgedoopt tot dino eieren.

Stenen vilten

Ik werk best vaak met vilt. Het duurde dan ook niet lang voordat de vraag kwam hoe vilt gemaakt wordt. Dit was het moment om de meiden te laten ervaren hoe vilt gemaakt wordt. Nu verzamelt de kleine meid graag stenen die ze buiten heeft gevonden. Ze heeft ondertussen al een flinke collectie op haar slaapkamer liggen (allen netjes gewassen in een zeef). Het leek mij daarom leuk om het vilten te laten ervaren door stenen te vilten. Zo kregen de meiden hun eigen knuffelsteen.

Dino eieren

Toen er een aantal stenen gevilt waren, riep de kleine meid al vlot dat dit dino eieren waren. Ik moest dan ook maar een ei maken waar een dino in kon. Dan doen we dat uiteraard 😉 De stenen werden na het drogen gelijk op haar kamertje gelegd om zo te dienen als decoratieve dino eieren. De grote meid heeft haar steen bewaard als knuffelsteen.

In de klas

Het vilten van stenen is een heel rustgevend werkje. Het leuke van deze knutsel is dat kinderen ervaren wat vilt nu is en hoe het gemaakt wordt. Wanneer je het in de klas over schapen en lammetjes hebt of over wintervacht en zomervacht, kun je deze diy er goed aan koppelen. Kinderen kunnen overigens ook heel goed dieren maken van de stenen door specifieke kleuren te kiezen en er wiebeloogjes op te plakken. Zo kun je al heel simpel een prachtig lieveheersbeestje of kikker maken.

Materiaal

Ik heb voor het vilten lontwol gebruikt, dit is een dikke streng die bestaat uit allemaal lange haren. Je kunt ze in verschillende kleuren (en zelfs kleurcombinaties) kopen. Voor de stenen hebben we een paar stenen uit de verzameling van de kleine meid gepakt. Zo kon ze van haar stenen echte knuffelstenen maken.

Aan de slag

Voor het maken van dino eieren heb je het volgende nodig:

  • stenen
  • lontwol
  • schaar
  • water
  • afwasmiddel

Vul een bakje met water.

Voeg daar flink wat afwasmiddel aan toe.

Roer het rustig door elkaar.

Wikkel de lontwol een keer om de steen en knip het af.

Verdeel de streng in mooi dunne strengen.

Wikkel de strengen om de steen (doe dit alle kanten op, zodat alles goed bedekt is). *Als je een open ei wilt maken wikkel je de wol er in twee helften omheen en laat je een stukje overlappen.

Houd de steen met wol in je hand en doop hem in de bak met water.

Knijp het water er uit.

Wrijf over de lontwol, zodat het gaat vilten.

Als de wol te droog wordt, kun je die gewoon weer nat maken en uitknijpen.

Je kunt ook een klein stukje een beetje besprenkelen.

Wanneer je klaar bent met vilten, laat je de steen drogen.

*Als je een open ei hebt gemaakt, kun je de steen er uit halen en de binnenkant nog vilten. Hiervoor kun je het beste telkens natte plekjes maken waar je wilt wrijven, zodat de vorm er in blijft. Om te drogen kun je de steen er weer even in stoppen, zodat de vorm er goed in zit. Daarna kan de steen er weer uit en kan de speelgoeddino er in.

Maak jij ook zulke leuke dino eieren?

Super! Je snapt natuurlijk wel dat ik ontzettend nieuwsgierig ben naar jouw resultaat. Deel hem vooral onder het originele facebookbericht op ‘Mama Duizendpoot’, zodat ik hem makkelijk kan vinden en een ander jouw werk ook kan bewonderen. Of plaats de foto op Instagram met #mamaduizendpootcreatie.

CreaKrea

Elke week is er een CreaKrea uitdaging, met elke week een ander thema. Het creatieve CreaKrea team bestaat nu uit Emmy van Webkonijn, Ilse van De knutseljuf van Ede, Crea met kids en natuurlijk nog mijzelf. Vorige week was het thema ‘Donuts’ en liet ik je zien hoe je donuts van stof kunt maken.

Deze week is het thema ‘Eggs’ aan de beurt en gingen we stenen vilten om zo dino eieren te maken. Ben je benieuwd naar alle creaties? Kijk dan vooral in de linkparty en bij het CreaKrea team. De link naar hun diy’s vind je vlak boven de linkparty.

Bewaren voor later

Pinterest - stenen viltenVind je dit bericht leuk en wil je het graag bewaren voor later? Pin hem dan vooral op je Pinterest bord, zodat je het nog eens rustig terug kunt lezen. Hier onder staan een aantal ‘Social media icoontjes’, waaronder ook die van Pinterest. Hier kun je op klikken om te pinnen.

Maar misschien wil je dit bericht gewoon delen, dan kun je natuurlijk ook een van de andere opties kiezen…zoals Facebook, Twitter en LinkdIn.

Bewaren en delen wordt enorm gewaardeerd.

Diy inspiratie

Zit je nog vol met diy-kriebels? Kijk dan op de pagina ‘Mama naait’ of ‘Mama knutselt’. Maar kijk vooral ook even in de linkparty waar je overigens ook diy’s (en recepten) mag delen die binnen dit thema passen…dit kan in de vorm van een blog, foto of filmpje zijn (dus ook als niet-blogger/vlogger kun je gezellig meedoen). De inzendingen delen wij op ons bord op Pinterest. En vergeet natuurlijk niet om ook bij het CreaKrea team te neuzen:

You are invited to the Inlinkz link party!

Click here to enter

3 thoughts on “Dino eieren vilten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *