Donuts om mee te spelen

donuts van stof

Zijn ze niet om op te eten? Ehm…nou, niet echt opeten hoor! Maar met deze donuts kunnen de meiden wel heerlijk in hun ‘keukentje’ spelen (of lekker onder de douche).

Stofrestjes

Wat vind ik het toch heerlijk om van kleine stofrestjes nog iets leuks en bruikbaars te maken. Na het maken van de dieren washandjes voor de traktatie van de kleine meid, had ik best wel wat kleine restjes badstof over. Ik vind dat echt zonde om weg te gooien, want je kunt er nog zo veel mee. Dit keer bedacht ik dat ik er donuts mee ging maken. De restjes stof waren precies groot genoeg. Daar houd ik van. Zo heb ik geen restjes meer na het gebruiken van de restjes. 😉

Donuts bakken

De meiden spelen graag met hun houten keukenspeelgoed, maar soms missen ze gewoon nog iets. Het leek mij leuk om daarom een extra product voor hun keukentje te maken. En dus maakte ik twee donuts: een banaan choco donut en een aardbei donut. Nu kunnen ze lekker donuts bakken en daarna verkopen in hun ‘winkeltje’…of er lekker mee onder de douch/in bad spelen, want ik heb ze van badstof gemaakt.

In de klas

Je kunt de donuts heel makkelijk met de hand naaien wanneer je ze van vilt maakt. In dat geval kun je beter eerst de buitenste rand op elkaar naaien, binnenstebuiten keren en vervolgens de binnencirkel met een laddersteek dicht naaien (en tussendoor vullen). 

Materiaal

Welke stof je gebruikt, is geheel aan jou. Het handigst is om te werken met een niet rekbare stof, zodat de donut in model blijft na het vullen. Ikzelf heb gewerkt met badstof. Dit voelt lekker, is stevig en multifunctioneel. Op deze manier kunnen de meiden er namelijk ook lekker mee in bad of onder de douche spelen. Wil je donuts maken voor in een speelkeukentje? Dan is vilt een mooie stof om te gebruiken. 

Afwerking

Omdat ik gekozen heb voor badstof, heb ik gebruik gemaakt van de zigzag steek. Deze steek naait niet alleen de laagjes op elkaar, maar werkt de randen ook gelijk netjes af. Zo zal de stof niet gaan rafelen. Gebruik je een andere stof? Het zou het kunnen dan je dan aan een rechte steek genoeg hebt…dit is afhankelijk van in welke mate de stof rafelt. Voor vilt zal bijvoorbeeld een rechte steek wel voldoende zijn. Al vind ik het persoonlijk wel mooier wanneer ‘het glazuur’ er wel opgenaaid wordt met een zigzag, zodat de randjes mooi overlopen en niet ‘flubberen’.

Patroon

In het winkeltje vind je het document met patroon voor de donut. Het document is voor €0,50 te koop in het winkeltje. En is downloadbaar na het afronden en betalen van de bestelling. Zodra het bedrag op de rekening staat, is de bestelling pas echt voltooid.

Maar je kunt het patroon ook prima zelf tekenen door 2 cirkels in elkaar te tekenen.

Aan de slag

Voor het maken van de donuts om mee te spelen heb je het volgende nodig:

 • patroon
 • schaar
 • stof (ik had nog restjes badstof, maar andere niet rekbare stoffen werken ook prima)
 • uitwasbare stift (die niet vlekt bij het uitwassen)
 • garen
 • spelden of wonderclips
 • textiellijm (als hulpmiddel)
 • vulling (kussenvulling, stukjes spons, stukjes schuimrubber, stofrestjes, …)
 • naald

Knip het patroon uit.

Neem het patroon 2x over op licht bruine stof en 1x op een gekleurde stof.

Knip de cirkels uit en knip ook de binnencirkels er uit.

Knip van de gekleurde stof 1-2 cm af van de buitenrand, doe dit golvend.

Plak eventueel de gekleurde stof op de licht bruine cirkel, met de goede kanten naar boven.

Naai de gekleurde stof vast op de licht bruine cirkel. Zorg er hierbij voor dat de binnencirkels precies op elkaar liggen. Ik naaide met een korte zigzag over de rand, zodat de rand gelijk netjes afgewerkt is. Vergeet ook niet de binnencirkel er vast op te naaien.

Naai eventueel nog een mooie kronkellijn van bruin garen met een korte brede zigzag. Zo creëer je de illusie van een chocoladestreep. Of naai er allemaal stipjes op in verschillende kleuren met een zigzag in een kruis. Zo creëer je de illusie van ‘suikerconfetti’.

Leg de overige licht bruine cirkel op de donut met ‘glazuur’, met de goede kanten op elkaar.

Naai de twee delen bij de binnencirkel op elkaar. Ik deed dit met een zigzag, omdat ik met badstof werkte en dit onwijs pluist en rafelt.

Haal de onderste helft van de donut door het gat, zodat de goede kanten naar buiten zijn.

Je kunt nu eventueel met uitwasbare stift markeringen maken op de achtkanten van de twee lagen. Zo weet je straks precies waar de stof precies op elkaar moet komen.

Nu ga je de ‘burrito methode’ toepassen (dit is nog best een gepriegel doordat de donut niet super groot is):

 • Vouw de laagjes dubbel
 • Rol de bovenste twee laagjes op
 • Vouw de onderste laag om het rolletje heen naar de bovenkant
 • Leg de onderste laag en de bovenste laag netjes op elkaar (let op de markering die je net hebt gemaakt)
 • Naai de twee laagjes een stukje op elkaar, totdat je niet meer netjes verder kunt
 • Zorg er voor dat de naald naar beneden blijft en doe het voetje omhoog
 • Trek de stof door de tunnel, zodat je weer stof krijgt om te naaien
 • Leg de twee laagjes weer netjes op elkaar
 • Het naaivoetje kan nu weer naar beneden
 • Naai de laagjes weer netjes op elkaar
 • Herhaal de laatste paar stappen, totdat je een opening overhoud van ongeveer 4 cm
 • Trek de rol die er in zit door het gat…zo zie je een mooie platte donut met een opening aan de zijkant

Vul de donut met de gewenste vulling. Naai de opening aan de zijkant met een laddersteek dicht.  

Maak jij ook zulke leuke donuts?

Super! Je snapt natuurlijk wel dat ik ontzettend nieuwsgierig ben naar jouw resultaat. Deel hem vooral onder het originele facebookbericht op ‘Mama Duizendpoot’, zodat ik hem makkelijk kan vinden en een ander jouw werk ook kan bewonderen. Of plaats de foto op Instagram met #mamaduizendpootcreatie.

CreaKrea

Elke week is er een CreaKrea uitdaging, met elke week een ander thema. Het creatieve CreaKrea team bestaat nu uit Ilse van Kreanimo, Melanie van MelDiy, Emmy van Webkonijn, Ilse van De knutseljuf van Ede, Crea met kids en natuurlijk nog mijzelf. Vorige week was het thema ‘Rocks’ en liet ik je zien hoe je heerlijke gepofte rijst rotsjes kunt maken.

Deze week is het thema ‘Donuts’ aan de beurt en maakte ik twee donuts van badstof om mee te spelen. Ben je benieuwd naar alle creaties? Kijk dan vooral in de linkparty en bij het CreaKrea team. De link naar hun diy’s vind je vlak boven de linkparty.

Bewaren voor later

Pinterest - Donuts om mee te spelenVind je dit bericht leuk en wil je het graag bewaren voor later? Pin hem dan vooral op je Pinterest bord, zodat je het nog eens rustig terug kunt lezen. Hier onder staan een aantal ‘Social media icoontjes’, waaronder ook die van Pinterest. Hier kun je op klikken om te pinnen.

Maar misschien wil je dit bericht gewoon delen, dan kun je natuurlijk ook een van de andere opties kiezen…zoals Facebook, Twitter en LinkdIn.

Bewaren en delen wordt enorm gewaardeerd.

Diy inspiratie

Zit je nog vol met diy-kriebels? Kijk dan op de pagina ‘Mama naait’ of ‘Mama knutselt’.

Maar kijk vooral ook even in de linkparty waar je overigens ook diy’s (en recepten) mag delen die binnen dit thema passen…dit kan in de vorm van een blog, foto of filmpje zijn (dus ook als niet-blogger/vlogger kun je gezellig meedoen). De inzendingen delen wij op ons bord op Pinterest. En vergeet natuurlijk niet om ook bij het CreaKrea team te neuzen:

 

You are invited to the Inlinkz link party!

Click here to enter

2 thoughts on “Donuts om mee te spelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *