Dino maskers maken voor een kinderfeestje

Dino maskers

Maskers zijn super handige ijsbrekers voor een eerste kinderfeestje. Je kunt je er lekker veilig achter verschuilen en toch lekker gek meedoen. Hier was het een leuke decoratie en zorgden de dino maskers voor hele leuke, grappige en gezellige foto’s.

Dino maskers

Wanneer kinderen voor het eerst een kinderfeestje hebben of voor het eerst uitgenodigd zijn voor een kinderfeestje, kan het nog best spannend zijn. Het leek mij daarom leuk om een soort ijsbreker te maken voor het kinderfeestje van de kleine meid. Ik besloot om maskers te gaan maken. En omdat haar feestje een dinothema zou hebben, maakte ik dino maskers. Deze maakte ik van knutselrubber, omdat ze dan beter tegen vocht zouden kunnen (denk aan omvallende bekers en natte vingers) en lekker zacht zijn voor extra draagcomfort. Ik had er nog aan gedacht om ze van vilt te gaan maken, maar dat leek mij gezien die potentiele omvallende bekers toch niet meer zo handig.

Papier, knutselrubber of vilt?

Ik heb alle drie de versies uitgeprobeerd. Voor het kinderfeestje, maakte ik de maskers van knutselrubber (deze zie je ook op de foto). Toen ik daar mee bezig was, wilde de kleine meid natuurlijk ook een masker maken. Deze printte ik op stevig papier, zodat ze het zelf lekker kon kleuren en uitprikken. Voor het spel Dinootje Prik heb ik een masker van vilt gemaakt.

Een papieren versie zorgt er voor dat kinderen lekker kunnen kleuren en het prikken en/of knippen kunnen oefenen. Het wordt dan echt iets van hunzelf. Het nadeel is dat een papieren versie niet tegen vocht kan en snel stuk gaat. Deze maskers kunnen kinderen al vrij snel (redelijk) zelfstandig maken.

Een masker van knutselrubber is iets meer werk, maar kan tegen vocht en blijft langer goed dan een papieren masker. Als kinderen het zelf gaan maken, kunnen ze nog steeds zelf de kleuren kiezen. Als ze het niet zelf maken, kunnen ze enkel kiezen welke dino ze willen. Deze maskers kunnen oudere kinderen prima zelf maken, jongere kinderen zullen echt hulp nodig hebben.

Een vilten masker is stevig en kan tegen vocht…al blijft het dan wel een tijdje vochtig. Wanneer je de maskers naait in plaats van plakt, gaan ze heel lang mee. Deze zitten ook iets soepeler om het gezicht, waardoor ze beter aansluiten. Oudere kinderen zouden dit zelf kunnen maken wanneer je ze goed begeleidt, bij jongere kinderen is het niet aan te raden in verband met het vele stuurwerk op de naaimachine en de veiligheid.

Feestje

Wij hebben de maskers van knutselrubber gebruikt tijdens een kinderfeestje. Gezien hun leeftijd heb ik ze zlef gemaakt en lagen ze al kant en klaar op de feesttafel. De kinderen konden met de maskers makkelijk in de feestelijke dinosfeer komen en ze waren ook erg leuk voor een ‘fotoshoot’. Aan het einde van het feestje kun je iedereen een masker mee geven als aandenken…maar je kunt ze natuurlijk ook prima zelf houden.

In de klas

Een masker maken is altijd leuk. Afhankelijk van de doelgroep en het leerdoel kun je kijken welke versie je gaat maken met de kinderen. Bij de hele jonge kinderen kun je er voor kiezen op een masker te geven die al gekleurd is afgedrukt. Zo blijft de focus op prikken. Of je kunt ze een blanco versie geven en het voor ze uitknippen en klaar maken. Bij de iets minder jonge kinderen kun je ze zelf laten kleuren en knippen en/of prikken. De oudere kinderen laat je de maskers gebruiken als patroon voor een masker van gekleurd knutselkarton, knutselrubber of zelfs vilt. De laatste moet wel echt onder begeleiding wanneer je het gaat naaien (met de hand lukt ook wel, maar is veel werk).

De maskers zijn ook leuk als decoratie in de klas en zijn ook leuk voor een rollenspel.

Printable

De printable voor de dino maskers kun je gratis downloaden met de QR code die in het boek ‘Dat kan ik ook…een beetje‘ staat. Wanneer je het boek niet hebt, kun je de printable ook kopen in het winkeltje, hij kost daar €1,00. Zodra het bedrag op de rekening staat, ontvangt je de link naar het document. Tip: Sla na ontvangst het bestand gelijk op, zodat je het bestand niet kwijt raakt.

Aan de slag

Voor het maken van de dino maskers heb je het volgende nodig:

  • printable
  • stevig papier of knutselrubber
  • schaar
  • *eventueel prikpen en priklap
  • *eventueel perforator
  • elastiek
  • *(textiel)lijm

Snelle papieren maskers

Het makkelijkst is om de gekleurde printables af te drukken op stevig papier. Dat hoef je alleen nog maar de maskers uit te knippen, de ooggaten er in te maken (dat kun je prikken, maar je kunt het ook voorzichtig knippen) en het elastiek er aan vast te maken. Het gat voor het elastiek kun je heel mooi met een perforator maken.

Papieren maskers zelf kleuren

Om de maskers iets meer naar eigen smaak te maken, kun je de blanco versie op stevig papier afdrukken. Kinderen kunnen de dino maskers dan zelf inkleuren voordat ze de ogen er uit prikken en het masker uitknippen of uitprikken.

Maskers knutselen

Iets uitdagender (en leuker) is om een blanco masker uit te printen op ‘gewoon’ printpapier. De onderdelen knip je uit en neem je over op stevig gekleurd papier of knutselrubber. Daarna plak je de losse delen op de juiste plek. Tot slot bevestig je het elastiek aan het masker.

Maskers van vilt

Om de maskers heel stevig te maken zodat ze lang mee kunnen gaan, kun je ze het beste van vilt maken. Met textiellijm blijven de delen redelijk goed zitten, maar het blijft extra goed zitten wanneer je de delen op elkaar vast naait. Het elastiek kun je trouwens het beste met naald en draad vastmaken als je geen naaimachine hebt.

Maak en jij ook zulke leuke dino maskers?

Super! Je snapt natuurlijk wel dat ik ontzettend nieuwsgierig ben naar jouw resultaat. Deel hem vooral onder het originele facebookbericht op ‘Mama Duizendpoot’, zodat ik hem makkelijk kan vinden en een ander jouw werk ook kan bewonderen. Of plaats de foto op Instagram met #mamaduizendpootcreatie.

Bewaren voor later

Pinterest-Dino-maskers

Vind je dit bericht leuk en wil je het graag bewaren voor later? Pin hem dan vooral op je Pinterest bord, zodat je het nog eens rustig terug kunt lezen. Hier onder staan een aantal ‘Social media icoontjes’, waaronder ook die van Pinterest. Hier kun je op klikken om te pinnen.

Maar misschien wil je dit bericht gewoon delen, dan kun je natuurlijk ook een van de andere opties kiezen…zoals Facebook, Twitter en LinkdIn.

Bewaren en delen wordt enorm gewaardeerd.

Diy inspiratie

Zit je nog vol met diy-kriebels? Kijk dan op de pagina ‘Mama naait’ of ‘Mama knutselt’.

Op zoek naar meer speelplezier?

Ben je dol op spelletjes? Of wil je meer speelideetjes? Kijk dan op de pagina ‘Mama speelt’.

Ben je in een feestelijke stemming?

Ben je dol op feestjes? Of zoek je misschien iets specifieks voor een feestje? Kijk dan vooral op de pagina ‘Mama viert feest’.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *