Dinootje prik, een spel voor een leuk dino feestje

Dinootje prik

Dinootje is een leuk spel voor tijdens een kinderfeestje. Het spel is zoals het klassieke spel ezeltje prik…maar dan in een dino jasje gegoten. Ook in de klas is het een gezellige aanvulling wanneer je werkt met een dinothema.

Dino’s

Dino’s zijn onwijs leuk. Je kunt er ook ontzettend veel mee. In dit geval maakte ik een spel waarbij je de staart op de billen van de Triceratops moet drukken. Dit spel werkt hetzelfde als het klassieke spel ezeltje prik, maar is dan in een dino jasje gegoten.

Blind prikken

Met dit spel leren kinderen te vertrouwen op andere zintuigen dan hun op hun zicht. Ook leren ze afstanden in te schatten en moeten ze de ruimte om hun heen onthouden. Door in teams te werken, leren ze ook te vertrouwen op een ander en leren ze om duidelijke aanwijzingen te geven.

Thuis

Wij hebben dit spel thuis in de tuin gespeeld. Dit was namelijk een onderdeel van het kinderfeestje van onze kleine meid. De afbeelding met de dino heb ik op piepschuim bevestigd, zodat de kinderen makkelijk de staart er op konden prikken. De plaat was bij ons groot genoeg om te kunnen laten staan op een klein kistje. Let er bij het spelen op dat de afbeelding ongeveer op ooghoogte hangt.

In de klas

Ook in de klas kan het een leuk spel zijn. Kinderen leren hiermee om op andere zintuigen te vertrouwen dan op hun ogen. Ook leren ze afstanden inschatten. Hoie ouder de kinderen zijn des te moeilijker kun je het maken. Oudere kinderen kun je bijvoorbeeld nog eerst 3 rondjes laten draaien wanneer ze geblinddoekt zijn. Je kunt ze ook in teams laten werken. Dat de een mag vertellen hoe de ander moet lopen en moet prikken. Let er wel op dat de kinderen niet per ongelijk elkaar prikken en let er ook op dat ze rustig bewegen met de staart.

Een activiteit bij een boek

Een boek komt meer tot leven wanneer je er activiteit omheen doet. Hoe meer variërende activiteiten je doet, des te beter het verhaal en het onderwerp blijft hangen. Dit spel hoort bij het boek ‘Dat kan ik ook…een beetje’. In dit boek vind je Tristan de Triceratops die ook op dit spel staat.

Materiaal

Ik heb de afbeelding gewoon op printpapier afgedrukt op A4 formaat. Deze heb ik aan elkaar geplakt. De staart heb ik ook op gewoon printpapier afgedrukt, uitgeknipt en gelamineerd (en dat weer netjes uitgeknipt). Op die manier blijft de staart lang netjes en is hij mooi stevig. Met een satéstokje in een kurk, kun je de staart in de dino prikken.

Printable

De printable voor dit dinootje prik spel kun je gratis downloaden met de QR code die in het boek ‘Dat kan ik ook…een beetje‘ staat. Wanneer je het boek niet hebt, kun je de printable ook kopen in het winkeltje, hij kost daar €0,75. Zodra het bedrag op de rekening staat, ontvangt je de link naar het document. Tip: sla na ontvangst het bestand gelijk op, zodat je het bestand niet kwijt raakt.

Aan de slag

Voor het maken van het spel dinootje prik heb je het volgende nodig:

 • printable
 • schaar
 • lijm
 • piepschuim plaat en knopspelden
 • lamineervellen & lamineerapparaat
 • satéstok
 • kurk
 • * eventueel blauwe verf en transparante lak
 • *vilt met garen/textiellijm of blinddoek
 1. Print de pagina’s uit.
 2. Knip de witte strook links van de billen van Tristan af, zodat de afbeelding mooi aansluit.
 3. Plak de twee pagina’s met Tristan op elkaar, let er op dat je dit heel netjes doet.
 4. De grote tekening met Tristan prik je met knopspelden makkelijk vast op een dik stuk piepschuim.
 5. Knip de staart uit.
 6. Lamineer de staart.
 7. Knip het overtollige lamineervel rondom de staart weg.
 8. Knip de achterkant van een stevige satéstok af, tot je de gewenst lengte hebt.
 9. Prik de achterkant van de satéstok in een kurk. De kurk kun je eventueel blauw verven en aflakken.
 10. Maak een gaatje in de staart op de plek waar het stokje doorheen moet.
 11. Steek het stokje met de kurk er op door het gat.
 12. Het masker heb ik van vilt gemaakt, maar je kunt ook gewoon een blinddoek gebruiken. Het vilt kun je naaien, maar plakken met textiellijm wil ook prima.

En dan kan er eindelijk geprikt worden! Let er wel op dat er geen kinderen in het pad staan, zodat niemand een staart krijgt 😉

Maak jij ook zo’n leuke dinootje prik?

Super! Je snapt natuurlijk wel dat ik ontzettend nieuwsgierig ben naar jouw resultaat. Deel hem vooral onder het originele facebookbericht op ‘Mama Duizendpoot’, zodat ik hem makkelijk kan vinden en een ander jouw werk ook kan bewonderen. Of plaats de foto op Instagram met #mamaduizendpootcreatie.

Bewaren voor later

Vind je dit bericht leuk en wil je het graag bewaren voor later? Pin hem dan vooral op je Pinterest bord, zodat je het nog eens rustig terug kunt lezen. Hier onder staan een aantal ‘Social media icoontjes’, waaronder ook die van Pinterest. Hier kun je op klikken om te pinnen.

Maar misschien wil je dit bericht gewoon delen, dan kun je natuurlijk ook een van de andere opties kiezen…zoals Facebook, Twitter en LinkdIn.

Bewaren en delen wordt enorm gewaardeerd.

Diy inspiratie

Zit je nog vol met diy-kriebels? Kijk dan op de pagina ‘Mama naait’ of ‘Mama knutselt’.

One thought on “Dinootje prik, een spel voor een leuk dino feestje

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *