Dino voetsporen zoeken en sorteren

Dino sporen spel

Dit dino sporen sorteer spel is een leuk spel voor tijdens een kinderfeestje. Maar in de klas is het ook een leerzame aanvulling wanneer je werkt met een dinothema.

Dino’s

Dino’s zijn onwijs leuk. Je kunt er ook ontzettend veel mee. In dit geval maakte ik een spel waarbij je moet zoeken en sorteren. De kaartjes met de pootafdrukken moeten worden verstopt en worden gezocht. Wanneer er een pootafdruk is gevonden, moet het worden gesorteerd. Bij de dino’s die op 4 poten lopen horen 4 kaartjes. Bij de dino’s die op 2 poten lopen horen 2 kaartjes…maar je kunt er natuurlijk ook meer afdrukken 😉

Verstoppen en sorteren

Met het zoeken naar verstopte voorwerpen ontdekken kinderen hun omgeving op een andere manier. Ze zijn de ruimte om hun heen gedetailleerder aan het oriënteren. Met het sorteren leren kinderen groeperen en discrimineren; ze leren te kijken naar overeenkomsten en verschillen.

Thuis

Wij hebben dit spel thuis in de tuin gespeeld. Dit was namelijk een onderdeel van het kinderfeestje van onze kleine meid. De kaartjes met de dino’s heb ik op een plank vastgezet met schroeven. Naast de dinokaarten heb ik spijkertjes gemaakt waar de kaartjes opgehangen konden worden…maar met haakjes is iets handiger in verband met de wind. Binnen heb je daar geen last van, dus dan voldoen spijkertjes of schroefjes (let er bij schroeven wel op dat de schroefkop klein genoeg is voor het gat in het kaartje).

In de klas

Ook in de klas kan het een leuk sorteerspel zijn. Je kunt dan ook een bord maken, zoals ik heb gedaan, maar je zou de dinosaurus kaarten ook op de tafel kunnen leggen en de voetsporen gedekt op een stapel kunnen leggen. Je kunt de kinderen er zelfstandig aan laten werken, maar je zou ook in tweetallen kunnen werken. Bij tweetallen kun je ze om en om een kaartje kunnen laten sorteren of de kaarten onafgedekt neerleggen en afspreken wie welke dino mag sorteren. Let er in dat geval op dat het aantal kaartjes met een pootafdruk gelijk is.

Een activiteit bij een boek

Een boek komt meer tot leven wanneer je er activiteit omheen doet. Hoe meer variërende activiteiten je doet, des te beter het verhaal en het onderwerp blijft hangen. Dit spel hoort bij het boek ‘Dat kan ik ook…een beetje’. In dit boek vind je de 8 dino’s die op de kaartjes staan.

Materiaal

Ik heb de kaartjes gewoon op printpapier afgedrukt op A4 formaat. Deze heb ik uitgeknipt en gelamineerd (en dat weer netjes uitgeknipt). Op die manier blijven de kaartjes lang netjes. Tip: knip na het lamineren de hoekjes rond af, zodat deze niet kwetsbaar zijn.

Printable

De printable voor dit sorteerspel kun je gratis downloaden met de QR code die in het boek ‘Dat kan ik ook…een beetje‘ staat. Wanneer je het boek niet hebt, kun je de printable ook kopen in het winkeltje, hij kost daar €1,00. Zodra het bedrag om de rekening staat, ontvangt je de link naar het document. Tip: sla na ontvangst het bestand gelijk op, zodat je het bestand niet kwijt raakt.

Aan de slag

Voor het maken van het voetsporen sorteerspel heb je het volgende nodig:

 • printable
 • lamineervellen & lamineerapparaat
 • schaar
 • *eventueel een perforator en een plank met 16 schroeven en 8 schroefjes/spijkertjes/haakjes
 1. Print de printable uit in kleur.
 2. Knip alle kaartjes uit.
 3. Lamineer de kaartjes.
 4. Knip de gelamineerde kaartjes uit. Knip de hoekjes eventueel een beetje rond af, zodat ze langer mooi blijven.
 5. *Als je de kaartjes wilt ophangen, maak je gaatjes in de kaartjes.
 6. Maak de dino kaartjes vast op de plank door schroeven door de gaatjes te maken. Let er op dat je genoeg afstand tussen de dinokaartjes bewaard voor de kaartjes met een pootafdruk.
 7. Maak nu schroefjes/spijkers/haakjes in de plank naast de dino kaartjes.

Maak jij ook zo’n leuk dino sporen sorteer spel?

Super! Je snapt natuurlijk wel dat ik ontzettend nieuwsgierig ben naar jouw resultaat. Deel hem vooral onder het originele facebookbericht op ‘Mama Duizendpoot’, zodat ik hem makkelijk kan vinden en een ander jouw werk ook kan bewonderen. Of plaats de foto op Instagram met #mamaduizendpootcreatie.

Bewaren voor later

Pinterest-Dino sporen spel

Vind je dit bericht leuk en wil je het graag bewaren voor later? Pin hem dan vooral op je Pinterest bord, zodat je het nog eens rustig terug kunt lezen. Hier onder staan een aantal ‘Social media icoontjes’, waaronder ook die van Pinterest. Hier kun je op klikken om te pinnen.

Maar misschien wil je dit bericht gewoon delen, dan kun je natuurlijk ook een van de andere opties kiezen…zoals Facebook, Twitter en LinkdIn.

Bewaren en delen wordt enorm gewaardeerd.

Diy inspiratie

Zit je nog vol met diy-kriebels? Kijk dan op de pagina ‘Mama naait’ of ‘Mama knutselt’.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *