Lopend water

Lopend water

Water kan ‘lopen’ en met een beetje kleurstof in het water kun je dat heel mooi zichtbaar maken.

De proef

Proefjes doen is ontzettend leuk. En dit proefje is heel leuk…maar duurt wel lang. Het is dus raadzaam om ondertussen nog iets anders te gaan doen. Maar het laten lopen van water laat wel heel veel processen zien. Eerst laat het zien hoe keukenpapier obsorbeert (capillariteit). Wanneer het keukenpapier volledig verzadigd is, neemt zwaartekracht het over. Hierdoor valt het geabsorbeerde water in het lege glas. De proef loopt totdat het waterniveau in de glazen gelijk is.

Kleuren mengen

Door kleur te geven aan het water, kun je goed zichtbaar maken hoe het proces verloopt. Door gebruik te maken van verschillende kleuren kun je goed laten zien dat het water dat in de lege glazen stroomt afkomstig is van de twee glazen die er naast staan. Dit zie je doordat die kleuren gaan mengen in de lege glazen.

In de klas

Met dit proefje kun je dus een aantal zaken aan het licht brengen: absorptie, capillariteit, zwaartekracht, verzadiging, waterniveau, kleuren mengen, primaire kleuren, secundaire kleuren, mengkleuren. Afhankelijk van het niveau van de kinderen kun je dit bespreken. Bij kleuters zou je de mengkleuren kunnen laten voorspellen. Let er wel op dat de proef heel lang duurt. Je kunt de proef het beste op tijd starten, zodat je tussendoor verder kunt met andere lessen/activiteiten. Je zou tussendoor dan af en toe even samen kunnen gaan kijken om te zien wat er precies gebeurt. Dat proces kun je dan bespreken. Ook zou je de kleuren van de regenboog bespreekbaar kunnen maken aangezien je een regenboog maakt door de primaire kleuren te mengen.

Materiaal

Keukenpapier absorbeert goed en is wit. Dat is perfect om te gebruiken als ‘brug’. Om kleur in het water te krijgen heb ik voedselkleurstof gebruikt. De kleurdeeltjes van voedselkleurstof zijn klein genoeg om met het water mee te kunnen reizen door de brug van keukenpapier.

Aan de slag

Voor het maken van lopend water heb je het volgende nodig:

  • 7 glazen of doorzichtige bekers
  • water
  • (voedsel)kleurstof
  • keukenpapier
  1. Doe in drie glazen (voedsel)kleurstof. Elk glas krijgt zijn eigen kleur: rood, geel, blauw…en nogmaals rood.
  2. Vul de glazen waar kleurstof in zit met water. Zo krijgt het water een mooie kleur.
  3. Zet de glazen naast elkaar in de volgende volgorde: rood, leeg, geel, leeg, blauw, leeg, rood.
  4. Vouw keukenpapier op tot een soort platte rol. Je hebt er 6 nodig.
  5. Vouw het opgevouwen keukenpapier dubbel en plaats het als een brug over de rand van twee glazen die naast elkaar staan.
  6. Nu hoef je alleen nog maar heeeeeeeeeeeeel veel geduld te hebben, want erg snel gaat het niet. Bij ons duurde het toch wel zo’n 2-3 uur voordat de lege glazen mooi gevuld waren.

Maak jij ook zo’n leuk proefje waarin je water laat lopen ?

Super! Je snapt natuurlijk wel dat ik ontzettend nieuwsgierig ben naar jouw resultaat. Deel hem vooral onder het originele facebookbericht op ‘Mama Duizendpoot’, zodat ik hem makkelijk kan vinden en een ander jouw werk ook kan bewonderen. Of plaats de foto op Instagram met #mamaduizendpootcreatie.

Creatieve linkparty

Elke maand is er een Creatieve Linkparty, met elke maand een ander thema. Het creatieve team bestaat uit Emmy (Webkonijn), Melanie (Mel DIY), Elsa en Inge (ElsaRblog), Lindi (Linspiration) en mijzelf. Vorige week was het thema in de CreaKrea linkparty ‘verf’ en liet ik je zien hoe je een schilderij met een lijmpistool kunt maken. En er waren weer fantastische creaties gedeeld. Mijn favorieten van die maand vind je overigens hier. Deze maand is het thema ‘Water’ aan de beurt in onze maandelijkse Creatieve Linkparty en liet ik water lopen. Ben je benieuwd naar alle creaties? Kijk dan vooral in de linkparty en bij alle teamleden (hun link vind je onderaan in dit bericht).

Bewaren voor later

Vind je dit bericht leuk en wil je het graag bewaren voor later? Pin hem dan vooral op je Pinterest bord, zodat je het nog eens rustig terug kunt lezen. Hier onder staan een aantal ‘Social media icoontjes’, waaronder ook die van Pinterest. Hier kun je op klikken om te pinnen.

Maar misschien wil je dit bericht gewoon delen, dan kun je natuurlijk ook een van de andere opties kiezen…zoals Facebook, Twitter en LinkdIn.

Bewaren en delen wordt enorm gewaardeerd.

Diy inspiratie

Zit je nog vol met diy-kriebels? Kijk dan op de pagina ‘Mama naait’ of ‘Mama knutselt’. Maar kijk vooral ook even in de linkparty waar je overigens ook diy’s (en recepten) mag delen die binnen dit thema passen…dit kan in de vorm van een blog, foto of filmpje zijn (dus ook als niet-blogger/vlogger kun je gezellig meedoen). De inzendingen delen wij op ons bord op Pinterest. De linkparty vind je overigens niet alleen hier, maar ook bij de andere teamleden. En ook zij hebben een leuke creatie binnen dit thema gemaakt…


You are invited to the Inlinkz link party!

Click here to enter

5 thoughts on “Lopend water

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *