Dino’s en regenbogen vriendenboek

Dino's en regenbogen vriendenboek

Oh, ik ben zo blij! Mijn zelfontworpen ‘Dino’s en regenbogen vriendenboek’ is uitgegeven en wordt nu ook verkocht in een webshop (die niet van mijzelf is).

Zelf een vriendenboekje ontwerpen

Onze kleine meid wilde graag ook een vriendenboekje toen ze er een van haar klasgenoot mocht invullen. Maar ze wilde natuurlijk graag een vriendenboek met dino’s. Dus wij gingen op zoek naar een leuk dino vriendenboekje. Maar eigenlijk sprak niet een van de bestaande boekjes haar echt aan. Het waren allemaal felle kleuren of donkere kleuren en ze waren vooral voor jongens…vond onze kleine meid. Ze had wel punt hoor. Ondanks dat het thema vrij neutraal aanwezig is, lijkt het toch gericht te zijn tot jongens. Ze was een beetje teleurgesteld en ik snapte die teleurstelling heel goed. En daarom besloot ik zelf een vriendenboek te ontwerpen die aan al haar wensen voldoet.

Een flinke lijst met verwachtingen

De kleine meid vertelde mij wat ze allemaal graag wilde zien in haar vriendenboekje, zodat ik het helemaal naar haar wensen kon maken. Dit was haar lijst:

  • lieve dino’s (vooral de Triceratops, Tyrannosaurus Rex en een Pterodactylus)
  • alle kleuren van de regenboog
  • zelf kleuren
  • zelf tekenen
  • een mooie foto
  • grapjes er in

Volgens mij is het mij gelukt om aan alle eisen te voldoen.

Een strenge redactrice

Ik maakte het ontwerp op mijn laptop. De kleine meid kwam af en toe even kijken of het allemaal nog wel goed ging…en of ik mij nog wel aan haar strenge eisen hield. Zodra ik een idee had, besprak ik deze eerst met haar. Soms wees ze iets af en soms vond ze het een goed idee en soms had ze zelf nog een iets ander idee. Toen het digitale werk klaar was, liet ik hem nog even door haar controleren. Er moest nog even het een en ander verplaatst worden, maar verder was alles goed. Ze was best streng.

De inhoud

Plek voor genoeg vrienden

Om te bepalen hoe veel vrienden er konden schrijven in het vriendenboekje, moest ik eerst weten wat de prijs zij zoen per hoeveelheid pagina’s. De eerste drie pagina’s wilde ik sowieso voor de persoon van wie het boek is. De rest zou dus voor de vrienden worden, tenzij ik nog pagina’s nodig zou hebben voor andere dingen. Het moesten naar mijn idee minimaal 30 vrienden worden, omdat er in een klas ook ongeveer 30 kinderen kunnen zitten. Tijdens mijn zoektocht voor het drukken van het boek kwam ik er achter dat 80 pagina’s dan even duur zou zijn. De overige pagina’s kunnen nu dus gevuld worden door maar liefst 37 vrienden! Zo hebben kinderen genoeg plek voor alle klasgenoten en nog een paar vrienden.

Zelf invullen
Dino's en regenbogen vriendenboek - tekenen en kleuren

Voor kinderen die nog niet (zo goed) kunnen lezen en schrijven, is het invullen van een vriendenboekje vaak niet zo heel leuk. Ouders, verzorgers en oudere broers/zussen helpen dan vaak even door het er voor ze in te schrijven. Maar dat is voor het kind zelf helemaal niet zo leuk, want dan heeft een ander het gedaan. Daarom heeft dit vriendenboek een aantal plekken om iets te tekenen en/of kleuren. Zo zijn jonge kinderen veel meer betrokken bij het invullen van het boekje en hebben ze ook echt het gevoel dat ze het boekje hebben ingevuld.

Grapje

In het boek moest een grapje komen en dat heb ik gedaan door de plek van de foto te bombarderen tot de binnenkant van de bek van de Tyrannosaurus Rex. De T-Rex in de introductie is overigens een stuk groter dan die voor de vrienden. Ik moest namelijk toch nog een mooie plek hebben aan de rechter kant van het boekje en dan is een mooie grote foto als introductie denk ik wel het leukst. Zo kan iedereen duidelijk zien van wie het boekje is.

Laten drukken

Nu het digitale deel klaar was, moest ik nog een plek zoeken waar ik het kon laten drukken. Dit viel voor mij nog niet mee. Uiteindelijk had ik een drukkerij gevonden en daar heb ik toen een bestelling geplaatst. Maar toen het boek hier binnen was en ik hem uitpakte, was ik toch teleurgesteld. De ‘harde kaft’ was geen echte harde kaft, het papier was te dun en het boek was ook niet mooi gesneden. Dit was het dus niet. Ik moest dus nog even verder zoeken.

Uitgeverij Pumbo

Mijn tweede zoektocht stopte bij een drukker/uitgever, Pumbo. Hier kost het ongeveer hetzelfde als bij de andere drukkers die ik vond…alleen was dit ook gelijk een uitgever waarbij je het boek in hun webshop kunt laten plaatsen. Dat werd mijn keuze. Zo hoefde ik niet nog eens op zoek naar een uitgever als ik zou besluiten om het boek te verkopen. Plus dat je ook zelf de keuze hebt om een enkel exemplaar te kopen. Ik maakte het boek drukklaar volgens hun eisen (afmetingen en marges) en diende het boek in. De controle ging vrij vlot en ik kon ook gelijk zien hoe het gedrukt zou worden. De bestelling was zo ook vrij vlot gemaakt.

Eindelijk tevreden

Na een week kwam het boek door de brievenbus (het kost even tijd om een boek met hard cover te maken). Ik opende het pakketje en was dolbij. Zo hadden wij het boekje bedacht. Het boek heeft een prachtige harde kaft, is stevig en heeft mooie dikke bladzijden. Dat laatste vind ik vooral belangrijk omdat kinderen er in kunnen tekenen en kleuren. Het is namelijk zo zonde wanneer de kleuren doordrukken naar de andere zijde, dan zou de pagina van een ander verpest zijn…en dat moet natuurlijk niet.

Kleine aanpassing

Na het zien van het gedrukte boek, zag ik toch nog een aantal dingen die anders moesten. Vooral als ik het ook nog zou willen verkopen.

Introductie

Bij het invullen van onze versie stuitte ik nog op een ‘foutje’ waar ik gewoon niet over na had gedacht. Bij de introductie van jezelf moest je invullen hoe je elkaar had leren kennen en wat de leukste herinnering was. Tja, dat kun je niet echt invullen. Dat is nu dus aangepast. Nu kunnen kinderen tekenen waar ze het liefst mee spelen. Dat past ook beter qua context van die pagina.

Extra’s
Dino's en regenbogen vriendenboek - foto in T Rex

Thuis had ik ook nog een kleurplaat gemaakt en een kleuren op nummers (van diezelfde kleurplaat) en een poster op A4 formaat (van diezelfde afbeelding). Deze wilde ik graag met de eventuele kopers delen, maar hoe? Toen bedacht ik dat dit wel met een QR-code kan. Deze QR-code staat nu ook in het boek (op de laatste bladzijde). Iedereen die het boek koopt (of in handen krijgt om in te vullen), kan deze documenten gratis downloaden via de QR-code. Ook heb ik er een PowerPoint document bij gedaan waar de kop van de T-Rex in staat, met daarbij een uitleg hoe je de foto precies passend in de bek kunt maken. Zo kan iedereen de foto super mooi in de bek van de T-Rex krijgen.

Begin pagina’s

In het eerste exemplaar stond alle informatie over het boekje op de laatste pagina. Achteraf vond ik dat toch niet zo handig. Vooral omdat ik de QR-code ook op de pagina wilde hebben. En die code wilde ik graag aan het begin van het boek, zodat iedereen die makkelijk zou kunnen vinden. Hiervoor moest ik aan het begin twee pagina’s vrij maken om de pagina’s voor de vrienden naast elkaar te houden. En dus werd het uiteindelijk plek voor 37 vrienden en een plekje voor jezelf.

Online verkoop

En toen was het eindelijk zo ver. Ik was compleet tevreden over het boek en over de extra’s. Maar toch twijfelde ik of ik hem zou verkopen. Na een paar hele leuke reacties, ging ik overstag. Het ‘Dino’s en regenbogen vriendenboek’ is dus eindelijk voor iedereen te koop.

Print on Demand

Nu het boek klaar stond om verkocht te worden, moest ik nog bedenken hoe ik het wilde verkopen. Nu heb ik zelf geen groot budget zodat ik niet veel boeken kan inkopen om er voor te zorgen dat het boekje iets goedkoper kan worden…helaas, ik wou dat dat waar was. En als het budget er zou zijn, zou ik niet weten hoe veel ik zou kunnen inkopen, omdat ik gewoon niet weet hoe groot de markt is voor dit leuke en lieve dino vriendenboekje. Dat is nog best een risico…een risico dat ik niet kan lopen en ook niet wil lopen. Ik moest dus voor ‘Print on demand’ gaan. Zo kan iedereen zelf bestellen en hoeft er geen voorraad te komen.

Levertijd

Het enige nadeel van ‘Print on demand’ is dat het iets langer duurt voordat het boek ook daadwerkelijk bij de klant is. Het boek moet namelijk per bestelling gemaakt worden en dat kost nu eenmaal tijd. Het duurt hierdoor ongeveer een week voordat het boek binnen is nadat het is besteld. Houd hier dus rekening mee wanneer je een boek bestelt.

Waar kun je het ‘Dino’s en regenbogen vriendenboek’ kopen?

‘Dino’s en regenbogen vriendenboek’ is te koop bij Boekenbestellen.nl. Het boekje kost hier op dit moment €24,95. Hiervoor krijg je een prachtig boek met een harde kaft, mooie stevige pagina’s…en plek voor 37 vrienden. Plus dat je via de QR-code in het boek nog toegang hebt tot gratis extra’s.

Je kunt het boek ook bestellen via de QR-code hiernaast.

Bewaren voor later

Pinterest - Dino's en regenbogen

Vind je dit bericht leuk en wil je het graag bewaren voor later? Pin hem dan vooral op je Pinterest bord, zodat je het nog eens rustig terug kunt lezen. Hier onder staan een aantal ‘Social media icoontjes’, waaronder ook die van Pinterest. Hier kun je op klikken om te pinnen.

Maar misschien wil je dit bericht gewoon delen, dan kun je natuurlijk ook een van de andere opties kiezen…zoals Facebook, Twitter en LinkdIn.

Bewaren en delen wordt enorm gewaardeerd.

Dol op boekjes?

Ben je net als wij dol op lezen en voorlezen? Kijk dan ook even op de leespagina ‘Mama leest voor’.

4 thoughts on “Dino’s en regenbogen vriendenboek

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *