Dinosaurus stempels voor klei

Dino klei stempels

Met klei valt er veel te ontdekken. Het gebruiken van speciale klei stempels is dan ook erg leuk, want zo kun je makkelijk zelf een mooi figuurtje maken.

Klei stempels

Kinderen vinden spelen met klei vaak heel leuk. Met klei kin je namelijk lekker experimenteren en je kunt er heerlijk mee creëren. Als aanvulling op het klei materiaal, maakte ik klei stempels. En ik wilde graag stempels maken voor een afdruk en voor een soort opdruk.

Opdruk en afdruk

Het leek mij leuk wanneer kinderen zouden kunnen experimenteren met iets in klei drukken om een afdruk te kunnen krijgen. Maar het leek mij nog leuker om dit te kunnen afwisselen met het stempelen met iets waar een gat in zit…zo krijg je namelijk een soort opdruk. Zo valt er nog veel meer te ontdekken en te experimenteren.

Een boek als inspiratiebron

Sinds ik mijn boek ‘Dat kan ik ook…een beetje‘ heb geschreven, maak ik veel rondom dit boek. Zo zijn deze stempels gebaseerd op de hoofdpersonage uit het boek en heb ik deze aangevuld met nog meer gerelateerde afbeeldingen. Zo kunnen kinderen lekker experimenteren en ondertussen actief bezig zijn met woordenschat. Wie ‘Dino’s & regenbogen‘ volgt op Instagram, heeft deze dino klei stempels wellicht al eens voorbij zien komen.

In de klas

Thuis zijn de stempels leuk, maar in de klas zijn ze ook heel veelzijdig om in te zetten. Je kunt er natuurlijk mee laten stempelen, maar je kunt ze ook gebruiken als een soort puzzeltje. De twee delen passen namelijk precies op elkaar. Doordat de twee delen in elkaar passen, zijn de kleistempels ook heel makkelijk op te bergen.

Wanneer je de stempel met het gat ook nog eens voorziet van een top plankje (in plaats van bodem plankje), kun je ze zelfs als memory gebruiken. Maar je kunt ook een memory spelen met enkel de dino’s en hun pootafdruk…je hebt dan alleen wat minder tegeltjes.

Materiaal

Ik heb de dino klei stempels gemaakt van hout. De houten plaat is uitgesneden door onze laser snijder. Hierdoor kun je zowel figuurtjes als lijntjes op de stempels krijgen…en zijn kleine details geen enkel probleem.

Bestand

In het bestand staan de verschillende delen van de klei dino stempels. De tekeningen staan er in verschillende kleuren in. De lijnen voor de vierkanten staan er in het blauw op. Zo kun je ook instellen dat je enkel de vierkantjes wilt snijden. De rode lijnen zijn de contouren van de afbeeldingen. De gele lijnen zijn de tekenlijnen. De blauwe en de rode lijnen moeten volledig door het hout. De gele lijn moet enkel afgebeeld worden op het hout en hoeft dus lang niet zo diep.

Het bestand voor de dino klei stempels kun je gratis downloaden met de QR code die in het boek ‘Dat kan ik ook…een beetje‘ staat. Wanneer je het boek niet hebt, kun je dit bestand ook kopen in het winkeltje, hij kost daar €1,50. Zodra het bedrag op de rekening staat, ontvangt je de link naar het document. Tip: Sla na ontvangst het bestand gelijk op, zodat je het bestand niet kwijt raakt.

Aan de slag

Voor het maken van dino klei stempels heb je het volgende nodig:

  • bestand
  • houten plaat (of platen…afhankelijk van de afmeting van de plaat)
  • lasersnijder
  • houtlijm
  • acryl stiften (hiermee kun je hele dunnen lijntjes kleuren)
  • lak en een kwast
  1. Laat de laser de verschillende delen snijden en tekenen uit het bestand. (De blauwe en rode lijnen moeten volledig door het hout en de gele lijn hoeven er enkel op getekend te worden). Let er op dat je de vierkantjes ook nogmaals zonder afbeelding uit het hout laat snijden voor de basis van de stempel.
  2. Plak de afbeelding op het bodem plankje. Let er op dat je dit op de juiste plek doet. Ik legde voor de zekerheid het plankje met het gat op het bodem plankje en plakte daar vervolgens het bijbehorende deel in. Wanneer je dan voorzichtig het plankje met het gat er af haalt, kan dat plankje ook niet per ongeluk vastgeplakt worden (beweeg bij het er af halen het vastgeplakte deel niet…anders past het later niet meer mooi netjes op elkaar).
  3. Wanneer de lijm droog is, kun je de stempels een kleurtje geven door rustig met de acryl stiften te kleuren. Door de ingebrande lijnen krijg je overigens een mooie barrière die er voor zorgt dat de kleuren niet in elkaar doorlopen. Tip: teken een lijn om het gat van de afbeelding (in dezelfde kleur als die van de dino of de pootafdruk).
  4. Als de gekleurde klei stempels volledig droog zijn, kunnen ze voorzichtig gelakt worden. Gebruik niet te veel lak aan de kwast, want de acryl verf kan anders gaan smeren/uitlopen en dat is zonde. Het is om die reden dan ook beter om vaker een dunne laag te lakken dan een dikke laag in een keer. Let op: de lak mag niet aan de zijkant van de afbeelding komen. Anders passen de delen later niet meer op elkaar.

Maak jij ook zulke leuke klei stempels?

Super! Je snapt natuurlijk wel dat ik ontzettend nieuwsgierig ben naar jouw resultaat. Deel hem vooral onder het originele facebookbericht op ‘Mama Duizendpoot’, zodat ik hem makkelijk kan vinden en een ander jouw werk ook kan bewonderen. Of plaats de foto op Instagram met #mamaduizendpootcreatie.

Bewaren voor later

Vind je dit bericht leuk en wil je het graag bewaren voor later? Pin hem dan vooral op je Pinterest bord, zodat je het nog eens rustig terug kunt lezen. Hier onder staan een aantal ‘Social media icoontjes’, waaronder ook die van Pinterest. Hier kun je op klikken om te pinnen.

Maar misschien wil je dit bericht gewoon delen, dan kun je natuurlijk ook een van de andere opties kiezen…zoals Facebook, Twitter en LinkdIn.

Bewaren en delen wordt enorm gewaardeerd.

Diy inspiratie

Zit je nog vol met diy-kriebels? Kijk dan op de pagina ‘Mama naait’ of ‘Mama knutselt’.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *