Een kerstboom van klei

Een kerstboom van klei

Kinderen werken vaak graag met klei. En met kerst voor de deur bedacht ik een werkje voor jonge kinderen waarbij ze eens op een andere bezig zijn met klei dan dat ze gewend zijn.

Een kerstboom van klei

Omdat we de Sinterklaas periode bijna afgesloten is (en op de scholen al afgesloten is), leek het mij leuk om een werkje te bedenken in kerst thema. Ik wilde ook een keer iets anders bedenken dan een werkje waarbij kinderen een andere techniek gebruiken dan ze gewend zijn. En zo is het idee van deze kerstboom van klei geboren.

Fijne motoriek

Dit werkje is een goede oefening voor de fijne motoriek. Kinderen moeten de klei plat knijpen tussen de wijsvinger en de duim en ze moeten mini balletjes maken…ook dat kunnen ze tussen de wijsvinger en de duim doen. Hoe kleiner de boom is, des te meer de fijne motoriek geoefend wordt.

In de klas

Wanneer een kind klaar is, kun je er een foto van maken om mee te geven of om gezellig in de klas op te hangen. Daarna kunnen de kerstballetjes er weer afgehaald worden en daarna kan de kegel weer kaal gemaakt worden. Zo kan de kegel en de klei meerdere malen gebruikt worden.

Voor een individueel werkje is een afmeting van 5-7 een mooie afmeting. Voor een gezamenlijk werkje is 10-15 cm prima. Houd er wel rekening mee dat er bij een grotere kerstboom grover gewerkt zal worden, omdat anders de verhouding niet klopt.

Materiaal

De basis voor de kerstboom van klei is een kegel van papier en lamineerfolie. Deze basisvorm staat stevig, plakt goed en de klei kan er makkelijk weer af. Zo kan de kerstboom vaker op dezelfde kegel gemaakt worden.

Aan de slag

Voor het maken van een kerstboom van klei heb je het volgende nodig:

 • groen papier
 • passer
 • schaar
 • lamineervel en lamineer apparaat (of lamineer plakfolie)
 • plakband
 • groene klei (voor de kerstboom) en een andere kleur (voor de kerstballen)
 1. Teken een halve cirkel op het groene papier. Zelf vind ik een diameter van 5-7 centimeter een mooie afmeting.
 2. Knip de halve cirkel uit groen papier.
 3. Lamineer het papier.
 4. Knip de halve cirkel uit.
 5. Vouw van de halve cirkel een kegel.
 6. Plak de rand goed vast met plakband. Het blijft trouwens beter zitten wanneer je ook over de onderkant plakt.
 7. Laat kinderen een bolletje groene klei zacht kneden.
 8. Laat de kinderen een stukje klei tussen de wijsvinger en duim er af plukken door in de klei te knijpen. Hierdoor ontstaat er een mooie platte strook met ribbelende randjes.
 9. Laat de kinderen de stukjes klei op de kegel plakken. Laat ze onderaan de kegel beginnen met plakken en laat ze in een spiraal omhoog werken.
 10. Nu kan de kerstboom versierd worden met kleine balletjes klei in een andere kleur. De balletjes moeten overigens niet hard op de boom gedrukt worden, dan verliest de bal zijn vorm en plakt het te veel aan de takken van de boom.

Maak jij ook zo’n leuke kerstboom van klei?

Super! Je snapt natuurlijk wel dat ik ontzettend nieuwsgierig ben naar jouw resultaat. Deel hem vooral onder het originele facebookbericht op ‘Mama Duizendpoot’, zodat ik hem makkelijk kan vinden en een ander jouw werk ook kan bewonderen. Of plaats de foto op Instagram met #mamaduizendpootcreatie.

Creatieve linkparty

Elke maand is er een Creatieve Linkparty, met elke maand een ander thema. Het creatieve team bestaat uit Emmy (Webkonijn), Melanie (Mel DIY), Elsa en Inge (ElsaRblog), Lindi (Linspiration) en mijzelf. Vorige week was het thema in de CreaKrea linkparty ‘karton’ en liet ik je zien hoe je dino’s van wc rolletjes kunt maken. En er waren weer fantastische creaties gedeeld. Mijn favorieten van die maand vind je overigens hier. Deze maand is het thema ‘Klei’ aan de beurt in onze maandelijkse Creatieve Linkparty en maakten wij een kerstboom van klei. Ben je benieuwd naar alle creaties? Kijk dan vooral in de linkparty en bij alle teamleden (hun link vind je onderaan in dit bericht).

Bewaren voor later

Pinterest - Een kerstboom van klei

Vind je dit bericht leuk en wil je het graag bewaren voor later? Pin hem dan vooral op je Pinterest bord, zodat je het nog eens rustig terug kunt lezen. Hier onder staan een aantal ‘Social media icoontjes’, waaronder ook die van Pinterest. Hier kun je op klikken om te pinnen.

Maar misschien wil je dit bericht gewoon delen, dan kun je natuurlijk ook een van de andere opties kiezen…zoals Facebook, Twitter en LinkdIn.

Bewaren en delen wordt enorm gewaardeerd.

Diy inspiratie

Zit je nog vol met diy-kriebels? Kijk dan op de pagina ‘Mama naait’ of ‘Mama knutselt’. Maar kijk vooral ook even in de linkparty waar je overigens ook diy’s (en recepten) mag delen die binnen dit thema passen…dit kan in de vorm van een blog, foto of filmpje zijn (dus ook als niet-blogger/vlogger kun je gezellig meedoen). De inzendingen delen wij op ons bord op Pinterest. De linkparty vind je overigens niet alleen hier, maar ook bij de andere teamleden. En ook zij hebben een leuke creatie binnen dit thema gemaakt…


You are invited to the Inlinkz link party!

Click here to enter

One thought on “Een kerstboom van klei

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *