Mandjes voor op tafel

mandjes voor op tafel

Deze mandjes voor op tafel maakte ik cadeau voor mijn moeder. Nu heeft ze niet alleen leuke mandjes die bij haar keuken staan, maar hoeft ze zich ook geen zorgen te maken om haar servies wanneer de kleinkinderen haar willen helpen alles op tafel te zetten.

Duurzaam

Door een stof te kiezen die je kunt afnemen met een vochtige doek, heb je schaaltjes die niet afgewassen hoeven te worden. Eigenlijk heb je dan hetzelfde principe als de boterhamopbergers. Zo kun je gezellig aan tafel zitten en is het minder belastend voor het milieu.

Ruimte

Het grote voordeel van mandjes van stof (naast dat ze dus makkelijk schoon te maken zijn met een vochtige doek) is dat je ze zeer economisch kunt opbergen. Ik krijg de hele set (2 broodmandjes en 4 kleinere mandjes) zodanig opgeruimd dat het makkelijk in 1 broodmandje past. Dat scheelt weer lekker kastruimte!

Cadeau

Ben je op zoek naar een cadeau die je zelf kunt maken, waar je iets aan hebt en die niet al te moeilijk is om te maken? Dan is dit een heel leuk cadeau. Ik heb deze set voor mijn moeder gemaakt (samen met een bijpassend tafelkleed), zodat het bij haar keuken past. Maar je kunt het ook cadeau geven voor Pasen, moederdag, vaderdag, verjaardag, Sinterklaas, Kerst, housewarming, huwelijk…of wat dan maar ook. Ze zijn niet alleen leuk op de tafel, maar ook erg leuk bij een picknick.

Ontbijt, lunch, brunch of feestje

In eerste instantie heb ik de manden voor op tafel gemaakt voor de lunch. Met moederdag zitten wij namelijk altijd als gezin bij mijn moeder aan de lunch (die wij zelf verzorgen, zodat het voor haar ook leuk blijft). Maar de mandjes zijn ook prima te gebruiken bij een gezellig ontbijt of brunch. Je kunt de mandjes zelfs gebruiken om hapjes in te doen tijdens een feestje. Het broodmandje kun je tijdens feestjes ook gebruiken voor chips en de andere gebruik je voor bijvoorbeeld paprika, komkommer, worteltjes, tomaatjes, druifjes, aardbei, ananas, olijven, nootjes, enz. Je hoeft je ook geen zorgen om het servies te maken wanneer een feestje toch iets wilder wordt dan verwacht of wanneer de allerkleinsten helpen met alles op tafel te zetten, want ze zijn hufterproof en kindproof 😉

Mix & match

Door de binnenkant een andere kleur (en eventueel ook een andere textuur) te geven dan de buitenkant, krijg je een speels effect. De mandjes zijn ook nog eens omkeerbaar, dus je kunt ze allemaal gelijk maken, maar er ook mee variëren wanneer je daar zin in hebt (zoals ik op de foto heb gedaan).

Materiaal

Om er voor te zorgen dat je de mandjes met een vochtige doek kunt afnemen, is het noodzakelijk om ze te maken van een stof die ook afneembaar is. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor kunstleer, geplastificeerd katoen en tafelzeil. Ik gebruikte kunstleer in combinatie met gecoat tafellinnen. Zo passen de mandjes mooi bij het tafelkleed (ook van gecoat tafellinnen). Het nadeel van kunstleer is dat dit vrij soepel is en daardoor ook weinig ‘body’ heeft. Om die reden is het handig om het te combineren met een stof die wel ‘body’ heeft…zodat je mandjes niet in elkaar zakken op tafel.

Patroon

In het document staan 3 verschillende mandjes; een broodmand, een rond mandje en een vierkant mandje. Het document is kost €0,75. Na het voltooien van de bestelling kun je het document downloaden. Het patroon is zonder naadwaarde.

Aan de slag

Voor het maken van de mandjes voor op tafel heb je het volgende nodig:

  • patroon
  • schaar
  • kunstleer en/of geplastificeerd katoen/tafelzeil
  • garen
  • spelden of  wonder clips
  • biaisband

Print het patroon uit.

Knip het patroon uit.

Neem het patroon over op de stof (vergeet de naadwaarde niet toe te voegen).

Broodmandje

Speld/klem de uiteinden van de strook op elkaar (met de goede kanten op elkaar), dit doe je 2x (voor de binnenkant en de buitenkant).

Naai de uiteinden op elkaar.

Vouw de naden open en naai de naden plat.

Speld/klem de bodem in de ronde strook, met de goede kanten op elkaar.

Naai de bodem in de ronde strook.

Zet de twee mandjes in elkaar, met de goede kanten naar buiten.

Speld/klem de randen op elkaar (zorg er voor dat de naden netjes op elkaar zitten).

Naai de randen op elkaar.

Naai biaisband rondom de rand. Als je niet goed weet hoe je dit kunt doen, dan kun je hier lezen hoe je met biaisband af kunt werken.

Rond mandje

Dit gaat op exact dezelfde wijze als het broodmandje…het is alleen ietsje kleiner.

Vierkant mandje

Dit gaat bijna op dezelfde manier als bij de andere twee mandjes. Het enige verschil is dat je eerste de 4 zijkanten aan elkaar moet maken voordat je de bodem er in zet en dat je de bodem eerst aan de twee overstaande zijden er in zet en dan de overige twee zijden…zoals je dat ook doet bij het maken van een blokje van stof. Verder werk je ook deze mandjes rondom af met biaisband.

 

Maak jij ook zo’n leuke mandjes voor op tafel?

Super! Je snapt natuurlijk wel dat ik ontzettend nieuwsgierig ben naar jouw resultaat. Deel hem vooral onder het originele facebookbericht op ‘Mama Duizendpoot’, zodat ik hem makkelijk kan vinden en een ander jouw werk ook kan bewonderen. Of plaats de foto op Instagram met #mamaduizendpootcreatie.

Crea-cross

Elke week is er een crea-cross uitdaging. De crea-cross uitdaging is bedacht door Ilse van Kreanimo. Zij daagt elke week andere creatievelingen uit om iets te maken binnen een thema. Vorige week was het thema ‘High tech’ aan de beurt en liet ik je zien hoe je tablethoes kunt maken.

Deze week is het thema ‘Samen’ aan de beurt. Ilse van Kreanimo is als bedenker van crea-cross de host. Kijk ook vooral even naar bijdrage. Ook Melanie heeft iets binnen dit thema gemaakt. Kom ook even naar haar creatieve uitspattingen kijken. En ik maakte dus mandjes voor op tafel.

Elke week is er ruimte voor een gast-co-host. Wil jij ook een keer co-host zijn? Geef dit dan door aan Ilse van Kreanimo.

Bewaren voor later

Pinterest - mandjes voor op tafelVind je dit bericht leuk en wil je het graag bewaren voor later? Pin hem dan vooral op je Pinterest bord, zodat je het nog eens rustig terug kunt lezen. Hier onder staan een aantal ‘Social media icoontjes’, waaronder ook die van Pinterest. Hier kun je op klikken om te pinnen.

Maar misschien wil je dit bericht gewoon delen, dan kun je natuurlijk ook een van de andere opties kiezen…zoals Facebook, Twitter en LinkdIn.

Bewaren en delen wordt enorm gewaardeerd.

Diy inspiratie

Zit je nog vol met diy-kriebels? Kijk dan op de pagina ‘Mama naait’ of ‘Mama knutselt’.

Maar kijk vooral ook even bij Kreanimo en Mel DIY of bij de Inlinkz Link Party die je in de onderstaande link kunt vinden. Onder deze knop mag je overigens ook diy’s (en recepten) delen die binnen dit thema passen…dit kan in de vorm van een blog, foto of filmpje zijn (dus ook als niet-blogger/vlogger kun je gezellig meedoen). De inzendingen delen wij op Pinterest.

You are invited to the Inlinkz link party!

Click here to enter


4 thoughts on “Mandjes voor op tafel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *