Een krokodil washandje en handpop

Krokodil washandje

De collectie washandjes bij een boek was al vrij groot, maar we breiden we nog verder uit. Er kon nog wel een krokodil bij die echt kan happen. Nu hebben we al bij 5 prentenboeken leuke washandjes…en ze zijn hier in huis nog altijd een hit.

Een handpop als washand

Jezelf wassen is natuurlijk erg leuk wanneer je nog jong bent. Maar het kan ook best spannend zijn. Een washandje helpt je om jezelf goed schoon te boenen. Maar wanneer je nog kleine handen hebt, is het gebruiken van een washand nog best een uitdaging. Een kinderformaat washand is dan veel praktischer, die valt tenminste niet constant van je hand.

Een washand is ook maar een washand, best saai dus. Als kind wil je graag spelen en op een speelse manier leren dat de sproeier toch niet zo eng is. Een tijd geleden maakte ik al eens washandjes in de vorm van ‘Het kleurenmonster’. Een tijdje later maakte ik ook nog ‘Draak Dries’ washandjes en ‘Moppereend’ washandjes. En daarna kwamen er ook washandjes bij het boek ‘De hapgrage krokodil’. Deze worden hier in huis graag gebruikt. Vooral de kleine meid vindt ze fijn in gebruik en bedenkt er hele verhalen bij.

Een washand bij een boek

Ik maakte dus al vaker een washand naar aanleiding van een prentenboek. En dat beviel goed. Dit keer wilde ik een opnieuw een krokodil maken. De krokodil moest passen bij het boek ‘Ik zou wel een kindje lusten’. Ik had al eens eerder een krokodil gemaakt, maar die had geen bek die kon happen. Deze krokodil moest kunnen happen, want hoe anders moet die dan een kindje opeten. En dus ontwierp ik een krokodil die echt kon happen. En natuurlijk moest hij ook tanden krijgen. De krokodil kreeg alleen aan de bovenkant tanden, omdat het ander te druk zou zijn.

Een washand (of handpop) als cadeau

Een washand voor kinderen in de vorm van een karakter is een super leuk cadeau om te geven. Je kunt het geven als kraamcadeau of verjaardagscadeau, samen met het boek. Of je maakt de washandjes als traktatie en vul je ze met iets lekkers. Dat heeft de kleine meid ook al gedaan met Het Kleurenmonster en De Hapgrage Krokodil. Het boek gaf ze dan cadeau aan de leerkracht, zodat die het ook gelijk kon gaan voorlezen. Zo is trakteren een hele beleving en kunnen de kinderen het verhaal nog weer eens naspelen. In de klas zijn ze dus ook erg leuk om te gebruiken.

Materiaal

Voor het maken van het krokodil washandje heb ik badstof gebruikt. Je kunt bij badstof kiezen voor enkel of dubbel gelust. Enkel gelust is dat er enkel aan de goede kant lusjes zitten. Badstof dat dubbel gelust is, heeft aan beide kanten lusjes. Dubbel gelust badstof is iets dikker, maar neemt ook beter vocht op. Voor washandjes maakt het eigenlijk niet heel veel uit wat je kiest. Bij dubbel gelust badstof zit de vorm alleen wel wat mooier in het washandje doordat het iets steviger is.

Patroon

In het winkeltje vind je het document met de patroondelen die nodig zijn voor het maken van een krokodil washand en handpop. Het document is voor €0,75 te koop in het winkeltje. Het patroon kun je downloaden zodra de betaling is voldaan en is verwerkt.

Let op! Het patroon is gemaakt voor kleine kinderhanden!

Aan de slag

Voor het maken van krokodil washandje heb je het volgende nodig:

 • patroon
 • schaar
 • badstof
 • spelden en/of wonderclips
 • *eventueel textiellijm
 • garen
 • biaisband
 1. Print het patroon uit.
 2. Knip de patroondelen uit.
 3. Neem de patroondelen over op de gewenste kleur badstof. De tanden neem je over op fleece of vilt. Let er op dat je bij de ogen en tanden geen naadwaarde neemt. Bij de buik neem je enkel aan de onderkant naadwaarde.
 4. Knip de delen uit.
 5. *Plak de tanden langs de bovenkant van de bek (op de goede kant en met de punten naar de binnenkant van de bek.
 6. Naai de tanden dicht langs de rand vast.
 7. *Plak de buik op de juiste plek van het lijf. Zorg er voor dat de onderkant op elkaar liggen en dat bij beide delen de goede kant naar boven zijn.
 8. Naai met een smalle korte zigzagsteek over de rand van de buik. De onderkant van de buik naai je met een rechte steek vast, dicht langs de rand.
 9. Leg de onderkant van de bek op de bovenkant van het lijf (met de goede kanten op elkaar).
 10. Speld/klem de delen op elkaar.
 11. Naai langs de rand waar de twee delen gelijk zijn (dus enkel langs de rand van de onderkant van de bek). Werk deze rand gelijk af met een zigzagsteek.
 12. *Plak de ogen op de juiste plek vast op het gezicht (op de goede kant).
 13. Naai met een smalle korte zigzagsteek over de rand van het oog.
 14. Teken de pupil en de neusgaten op het gezicht van de krokodil.
 15. Naai met een smalle korte zigzagsteek de pupil en de neusgaten op het gezicht.
 16. Leg de bovenkant van de bek op de onderkant van het gezicht (met de goede kanten op elkaar).
 17. Speld/klem de delen op elkaar.
 18. Naai langs de rand waar de twee delen gelijk zijn (dus enkel langs de rand van de bovenkant van de bek). Werk deze rand gelijk af met een zigzagsteek.
 19. Leg de krokodil zo voor je neer, dat je de goede kant voor hebt liggen. Leg de bek naar beneden.
 20. Leg het achterlijf op de krokodil (met de goede kanten op elkaar).
 21. Speld/klem de delen op elkaar. Zorg er voor dat de bek er niet tussen komt te zitten.
 22. Naai het achterlijf vast en werk het gelijk af met een zigzagsteek.
 23. Vouw biaisband dubbel en vouw het om de onderkant dan de krokodil (begin in het midden van het achterlijf).
 24. Speld/klem het biaisband goed vast vanuit de binnenkant.
 25. Naai het biaisband vanuit de binnenkant vast.
 26. Keer het washandje binnenstebuiten.

Maak jij ook zo’n leuke krokodil washandje?

Super! Je snapt natuurlijk wel dat ik ontzettend nieuwsgierig ben naar jouw resultaat. Deel hem vooral onder het originele facebookbericht op ‘Mama Duizendpoot’, zodat ik hem makkelijk kan vinden en een ander jouw werk ook kan bewonderen. Of plaats de foto op Instagram met #mamaduizendpootcreatie.

Bewaren voor later

Vind je dit bericht leuk en wil je het graag bewaren voor later? Pin hem dan vooral op je Pinterest bord, zodat je het nog eens rustig terug kunt lezen. Maar misschien wil je dit bericht gewoon delen, bijvoorbeeld op Facebook, Instagram, Twitter of LinkdIn. Dat is natuurlijk ook helemaal prima.

Vergeet bij het delen niet een link te plaatsen naar dit bericht, zodat iedereen het verhaal en de activiteiten makkelijk kan vinden.

Diy inspiratie

Zit je nog vol met diy-kriebels? Kijk dan op de pagina ‘Mama naait’ of ‘Mama knutselt’.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *