Een dierenspel van een eierdoos

dierenspel van een eierdoos
Leren hoeft niet saai te zijn, dat bewijst deze vrolijke knutsel maar weer. Met dit dierenspel van een eierdoos kun je met verschillende leeftijden educatieve spelletjes spelen.

Activiteit bij een boek

Het boekje ‘De grote vijf‘ staan nu in ons huis centraal in onze ‘huisschool’. En een boekje wordt veel meer beleefd wanneer je er verschillende activiteiten bij doet. Dit keer hebben we een dierenspel gemaakt van eierdozen…van de grote vijf. In het boek staat namelijk een schilderij van deze vijf prachtige dieren. Dat schilderij hebben we zo veel mogelijk nagemaakt. Elk dier heeft hier zijn eigen kleur en dus is het ook gelijk een leuke manier om met de namen van de kleuren bezig te zijn.

Schilderij of spel?

Je kunt dit knutselwerkje maken als schilderij en als spel. Wanneer je hem als schilderij maakt, plak je de punten van de eierdozen er aan het einde aan vast. Maak je een spel? Dan hoef je het niet vast te plakken.

Spelletjes

Dieren/kleuren matchen
De punten van de eierdoos zet je naast het papier met de rondjes neer. Kinderen moeten nu zelf de juiste kleuren bij elkaar laten matchen waardoor de dieren compleet worden.
Nieuwe soorten maken
Je kunt de dieren laten matchen…maar dat is natuurlijk helemaal niet grappig! Laat de kinderen compleet nieuwe dieren maken door ze te combineren. Kunnen ze er ook een nieuwe naam bij bedenken (neusfant of jachtluihoorn bijvoorbeeld). Hoe veel verschillende dieren kunnen ze maken? Laat de kinderen hun creaties tekenen op een apart blaadje of laat kinderen de verschillende namen opschrijven. Wie kan de meeste diersoorten maken? (Spoiler: het zijn er in totaal 5x4x3x2x1=120 verschillende dieren…maar als beide olifant & neushoorn combinaties als 1 tellen, dan zijn het er 60)
Mikken
Iets uitdagender het het proberen om de punten van de eierdoos precies op de juiste kop te laten vallen. Je mag elke eierdoospunt 3x laten vallen. Wanneer de eerste poging goed lukte heb je 3 punten, de tweede poging is 2 punten waard en de laatste poging is 1 punt waard. Is hij dan nog niet goed? Dan levert dat dier jou 0 punten op. Hoe veel punten heeft het kind? Laat ze dat lekker zelf uitrekenen 😉 Met deze activiteit kun je kinderen ook leren om een tabel in te vullen, zodat je informatie makkelijker kunt noteren.

Materiaal

Deze dieren zijn gemaakt van eierdoos, een vel stevig papier en verf met stift. Met verf kun je namelijk makkelijker de punten van de eierdoos kleuren, stiften kleuren lastig op de ribbelige ondergrond van de eierdoos. De details zijn makkelijker om met stiften te tekenen/kleuren, dat gaat met verf vaak nog wat lastig vanwege de zachte dikke punt van de kwasten en penselen.

Aan de slag

Voor het maken van een dierenspel van eierdozen heb je het volgende nodig: Zit je nog vol met diy-kriebels? Kijk dan op de pagina ‘Mama naait’ of ‘Mama knutselt’.
  • grote eierdoos (of meerdere wanneer je veel dieren wilt maken)
  • schaar
  • verf
  • kwast/penseel
  • passer
  • stiften
  • lijm
Knip de punten uit de eierdoos (of eierdozen…afhankelijk van hoe veel dieren je gaat maken). Teken met een passer rondjes op het papier. Zorg er voor dat de rondjes groot genoeg zijn om een gezicht te vormen met de punten uit de eierdoos. Verf de punten in de basiskleur van de dieren en verf de rondjes ook in deze kleuren. Laat de verf goed drogen. Teken en kleur met stiften de oren, ogen, bek en neus in het gezicht en op de snuit. Let ook op details zoals strepen en vlekken…die teken je er ook gelijk op. Bij de neushoorn plak je nog een klein puntje op de neus.

Maak jij ook een dierenspel van een eierdoos?

Super! Je snapt natuurlijk wel dat ik ontzettend nieuwsgierig ben naar jouw resultaat. Deel hem vooral onder het originele facebookbericht op ‘Mama Duizendpoot’, zodat ik hem makkelijk kan vinden en een ander jouw werk ook kan bewonderen. Of plaats de foto op Instagram met #mamaduizendpootcreatie.

Bewaren voor later

Pinterest - dierenspel van eierdoosVind je dit bericht leuk en wil je het graag bewaren voor later? Pin hem dan vooral op je Pinterest bord, zodat je het nog eens rustig terug kunt lezen. Hier onder staan een aantal ‘Social media icoontjes’, waaronder ook die van Pinterest. Hier kun je op klikken om te pinnen. Maar misschien wil je dit bericht gewoon delen, dan kun je natuurlijk ook een van de andere opties kiezen…zoals Facebook, Twitter en LinkdIn. Bewaren en delen wordt enorm gewaardeerd.

Diy inspiratie

Zit je nog vol met diy-kriebels? Kijk dan op de pagina ‘Mama naait’ of ‘Mama knutselt’.

One thought on “Een dierenspel van een eierdoos

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *