Papaversiroop tegen kriebelhoest

De klaproosjes zijn aan het bloeien. Wanneer ze hun blaadjes verliezen kun je deze gaan verzamelen. “Waarom?” hoor ik je denken. Nou, zodat je er een heerlijke papaversiroop tegen kriebelhoest van kunt maken die je ook als ranja kunt gebruiken. Ik had al eens een thee voor een betere weerstand gemaakt, maar een hoestdrankje had ik nog niet gedeeld.

Welke soort papaver is geschikt?

Van de papaver somniferum  (beter bekend als slaapbol) is bekend dat hij een pijnstillende kracht heeft. Hieruit wordt trouwens ook maanzaad gewonnen en hiervan worden opiaten gemaakt. Maar deze pijnstillende kracht is veel te sterk voor reguliere consumptie. De ‘gewone’ klaproos heeft deze pijnstillende werking ook een klein beetje in zich en daardoor is hij voor een gewone consumptie veel meer geschikt. Maar ook hierbij wordt ook geadviseerd de dosis laag te houden en niet meer dan 2 glaasjes siroop per dag te drinken (of 1,5 gram bloemblaadjes per dag).

De werking van papaver

Naast dat papaver pijnstillend werkt, helpt het ook nog eens tegen hoesten doordat het slijmoplossend is. Verder werkt de papaver rustgevend, waardoor hij ook gebruikt wordt als middel tegen lichte slapeloosheid, stress, angsten en nervositeit. En alsof dat nog niet genoeg is, helpt het ook nog eens tegen kramp.

In dit recept gebruik ik enkel de blaadjes, maar ook de zaden (denk aan maanzaad) en het sap is geschikt voor consumptie…mits in lage dosis! Lees je dus eerst goed in voordat je de zaden of het sap wilt consumeren.

Nota bene

Ondanks dat papaversiroop een fijne hoestsiroop is die ook nog eens lekker is, is het natuurlijk wel raadzaam om een huisarts in te schakelen wanneer de hoest blijft aanhouden, erger wordt of wanneer je de hoest niet vertrouwd. Verder is het raadzaam om bij kleine kinderen een lagere dosis te gebruiken dan bij volwassenen. Gebruik bij kinderen niet meer dan de helft van de dosis en bij kleine kinderen zelfs maar een kwart van de dosis. De siroop is niet geschikt voor baby’s vanwege de honing!

De werking van alle ingrediënten

Hieronder staat op alfabetische volgorde welke werking elk ingrediënt heeft:

  • Honing – helpt tegen luchtweginfecties en verzacht. (baby’s mogen dit nog niet nuttigen, er zitten stofjes die dodelijk kunnen zijn voor baby’s)
  • Kaneel – helpt tegen misselijkheid en verkoudheid, werkt antibacterieel en je wordt er warm van. (jonge baby’s mogen dit nog niet nuttigen, er zitten stofjes in waar ze nog niet tegen kunnen
  • Laurier – werkt antibacterieel en helpt tegen diarree.

Het recept voor papaversiroop tegen kriebelhoest

Ingrediënten
  • 1 hand vol klaproosblaadjes
  • 1/2 liter water
  • 1 kaneelstokje
  • 1 laurierblad
  • 5 el honing
  • 5 el suiker
Bereiding

Schenk het water in een steelpannetje.

Doe een hand vol gewassen klaproosblaadjes, het kaneelstokje en het laurierblad er bij.

Verhit het water tot het net kookt, zet daarna het vuur uit.

Voeg het suiker en de honing toe en roer dit goed door elkaar.

Schenk het over in iets wat steriel is en goed afsluitbaar.

Laat het een dag staan.

Haal het laurierblad en het kaneelstokje er uit.

Doe alles weer in een pannetje.

Verhit het, maar laat het niet koken.

Roer alles goed door elkaar totdat er een mooie siroop ontstaat (je kunt het eventueel ook met een staafmixer tot een homogene siroop mixen of de blaadjes er uit halen).

Bewaren voor later

Pinterest - papaversiroop tegen kriebelhoestVind je dit bericht leuk en wil je het graag bewaren voor later? Pin hem dan vooral op je Pinterest bord, zodat je het nog eens rustig terug kunt lezen. Hier onder staan een aantal ‘Social media icoontjes’, waaronder ook die van Pinterest. Hier kun je op klikken om te pinnen.

Maar misschien wil je dit bericht gewoon delen, dan kun je natuurlijk ook een van de andere opties kiezen…zoals Facebook, Twitter en LinkdIn.

Bewaren en delen wordt enorm gewaardeerd.

Dol op koken (of eten)?

Houd jij er ook zo van om te koken of om te eten? Kijk dan vooral ook op de pagina ‘Mama kookt‘.

3 thoughts on “Papaversiroop tegen kriebelhoest

  1. Ik lees overal op internet dat de klaproos zeer giftig is, alle delen ervan! Was de siroop net aan het maken maar durf m nu niet meer te gebruiken.

  2. Hoi Mirjam, bedankt voor je reactie. Op internet staat het vaak vol met tegenstrijdige berichten wanneer het gaat om bloemconsumptie. Ik snap daarom de vrees wel. De vraag is wat er bij de berichten onder ‘giftig’ verstaan wordt. Er zijn een heleboel bloemen die in een hogere dosis schadelijk kan zijn voor de gezondheid. Ook zijn er vaak delen die wel en delen die niet schadelijk zijn. Ook zijn er mensen die erg gevoelig zijn voor bepaalde stofjes die in bloemen zitten (een soort allergie). Ik denk dat hier allemaal de verwarring uit voort komt bij mensen, waardoor het maar direct (onterecht) als ‘giftig’ bestempeld wordt. Het consumeren van de bloemblaadjes van de klaproos wordt al eeuwen gedaan en wordt nog steeds gebruikt als kleurstof en wordt gebruikt in homeopatische middeltjes. Ook wordt klaproos thee gewoon verkocht. Ikzelf maak de siroop al vele jaren en heb er nog nooit last van gehad. Ik overschreid overigens nooit de dosis van maximaal 2 glazen ‘ranja’ van de siroop per dag. Mijn recept komt vanuit klaproos thee en mijn kennis van kruiden en specerijen. Ik maak dan ook graag een kruidenthee. De siroop neem ik wel eens van een lepeltje in als medicijn, maar ik maak er meestal een ranja of ranja met heet water van, zodat het toch weer een soort thee is. Wanneer je de siroop puur inneemt, zou ik niet meer dan 2 theelepeltjes per dag doen (ik gebruik een theelepel voor een glas ranja of thee).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *