Huisjes van een melkpak

Huisjes van een melkpak

Vier vrolijke huisjes maken het hier in huis een beetje gezelliger tijdens de donkere dagen. En met een kleine aanpassing toveren we ze telkens om, zodat ze in de sfeer van de feestdagen passen.

Een beetje licht in de duisternis

Nu het telkens zo vroeg donker is, is een beetje extra licht mooi meegenomen. En met de feestdagen is het leuk om te zorgen voor sfeerlicht die je kunt pimpen naar de verschillende feestdagen. De huisjes van een melkpak kun je heel basic laten met Sint Maarten, je kunt er een Sint en Piet op zetten rond het sinterklaasfeest en met Kerst strooi je er gezellig kunstsneeuw omheen en over. Zo kun je een hele poos in stijl genieten van de huisjes.

In de klas

Ook in de klas wordt het aanzienlijk donkerder. En ook hier kun je wel een beetje extra gezelligheid gebruiken. Zo kun je met de klas een heel dorp maken op de vensterbank (of op de kast) of een huisje op elke tafel zetten. Met kinderen is het handiger om ze te laten prikken in plaats van snijden. Knippen is af te raden, omdat het best kleine vlakken zijn en je er niet heel goed bij kunt. In de hogere groepen zou je kunnen snijden onder strenge toezicht. Het is dan wel een goed idee om uit te leggen hoe je veilig met het hobbymesje moet werken. Maar prikken blijft de meest veilige optie.

Je kunt de huisjes zelfs als lampion gebruiken. Je maakt dan een koordje door het dak waaraan je de lampion kunt ophangen aan de stok. Je kunt het koordje aan de voorkant van het dak er in steken en er aan de achterkant uit laten komen (nadat je een gaatje hebt gemaakt natuurlijk). Als je liever geen extra lichtgat maakt in het huisje, kun je het koordje ook aan de bovenkant van het huisje vastmaken (aan dat rechte stuk helemaal bovenop het pak). Het lampje laat je via de schoorsteen (dop) naar binnen zakken.

Huisjes verven

Je kunt de huisjes verven zoals je wilt. Ik heb mij laten inspireren door de gekleurde huisjes die wij tegenkwamen in de dorpjes tijdens onze vakantie in Overijssel. Ik vond dit zo gezellig staan. Dat idee wilde ik eigenlijk nabootsen. De kozijnen heb ik wit gemaakt, zodat er iets meer nadruk op de ramen en deuren ligt. De daken heb ik zwart gemaakt, zodat de kleuren meer opvallen. De dop heb ik wit gelaten, want zo vallen de schoorstenen meer op en laten ze nog en beetje licht door. Je kunt de dop er ook af halen, maar ik vond het mooier om ze er op te laten.

Materiaal

Om de melkpakken te verven, heb ik plakkaatverf gebruikt (gewoon onverdund). Om er voor te zorgen dat de verf niet meer af kan geven, heb ik de huisjes overgespoten met spuitlak.

Je kunt de ramen en deuren er uit halen door te snijden met een hobbymes of door t prikken met een prikpen. Wanneer je snijdt, worden de ramen en deuren mooi strak. Maar prikken is met kinderen een stuk veiliger.

Aan de slag

Voor het maken van de huisjes van een melkpak heb je het volgende nodig:

Maak de lege melkpakken goed schoon en droog.

Print het sjabloon uit.

Knip het sjabloon uit.

Trek het sjabloon over op de voorkant van een melkpak.

Snijd/prik alle ramen en deuren uit het pak.

Teken de lijn van de onderkant van het huisje door zodat het helemaal rondom op het pak staat.

Zorg er nu voor dat de onderste helft van het pak er afgesneden/geprikt wordt.

Snijd/prik de onderkant van het pak er af.

Verf de huisjes naar wens. Het kan zijn dat je dit in twee lagen moet doen, laat de verf dan tussendoor goed drogen.

Spuit lak over de huisjes, zodat het verf niet meer kan afgeven. Dit kun je het beste buiten doen. Zet de huisjes op een vuilniszak te drogen (die vuilniszak kan na het drogen prima weer als vuilniszak gebruikt worden).

*Plak de huisjes eventueel aan elkaar, zodat het een mooi rijtje wordt.

Zet de theelichtjes aan en zet ze in de huisjes.

Maak jij ook zulke leuke huisjes van een melkpak?

Super! Je snapt natuurlijk wel dat ik ontzettend nieuwsgierig ben naar jouw resultaat. Deel hem vooral onder het originele facebookbericht op ‘Mama Duizendpoot’, zodat ik hem makkelijk kan vinden en een ander jouw werk ook kan bewonderen. Of plaats de foto op Instagram met #mamaduizendpootcreatie.

Crea-cross

Elke week is er een crea-cross uitdaging. De crea-cross uitdaging is bedacht door Ilse van Kreanimo. Zij daagt elke week andere creatievelingen uit om iets te maken binnen een thema. Vorige week was het thema ‘Kunst/kunstenaar’ aan de beurt en liet ik je zien hoe je string art kunt maken.

Deze week is het thema ‘Donker’ aan de beurt. Ilse van Kreanimo is als bedenker van crea-cross de host. Kijk ook vooral even naar bijdrage. Ook Melanie heeft iets binnen dit thema gemaakt. Kom ook even naar haar creatieve uitspattingen kijken. En ik maakte dus huisjes van een melkpak.

Elke week is er ruimte voor een gast-co-host. Wil jij ook een keer co-host zijn? Geef dit dan door aan Ilse van Kreanimo.

Bewaren voor later

Pinterest - Huisjes van een melkpakVind je dit bericht leuk en wil je het graag bewaren voor later? Pin hem dan vooral op je Pinterest bord, zodat je het nog eens rustig terug kunt lezen. Hier onder staan een aantal ‘Social media icoontjes’, waaronder ook die van Pinterest. Hier kun je op klikken om te pinnen.

Maar misschien wil je dit bericht gewoon delen, dan kun je natuurlijk ook een van de andere opties kiezen…zoals Facebook, Twitter en LinkdIn.

Bewaren en delen wordt enorm gewaardeerd.

Diy inspiratie

Zit je nog vol met diy-kriebels? Kijk dan op de pagina ‘Mama naait’ of ‘Mama knutselt’.

Maar kijk vooral ook even bij Kreanimo en Mel DIY of bij de Inlinkz Link Party die je in de onderstaande link kunt vinden. Onder deze knop mag je overigens ook diy’s (en recepten) delen die binnen dit thema passen…dit kan in de vorm van een blog, foto of filmpje zijn (dus ook als niet-blogger/vlogger kun je gezellig meedoen). De inzendingen delen wij op Pinterest.

You are invited to the Inlinkz link party!

Click here to enter


One thought on “Huisjes van een melkpak

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *