Een pompoen maken van ovale vouwblaadjes

Een pompoen van ovale vouwblaadjes

Met weinig en simpel materiaal kun je soms al hele leuke dingen maken. Vooral voor kleuters is dat erg fijn. Zo kunnen zij de focus op het proces leggen en er een leuk eindresultaat voor krijgen.

Pompoen

Het is bijna herfst. En ondanks dat het nu weer heerlijk weer is, heb ik toch al wel heel erg zin in de herfst. Al is het alleen al vanwege de prachtige kleuren in de natuur en alle prachtige natuurschatten zoals paddenstoelen, (tamme) kastanjes, eikels en beukennootjes. Nog een pareltje van de herfst is de pompoen. Je hebt ze in onwijs veel vormen en maten en kleuren…al kennen we de oranje ronde pompoen met banen het best vanwege Halloween.

Ovale vouwblaadjes

Met ovale vouwblaadjes kun je heel makkelijk een pompoen maken. Je hebt er maar 8 vouwblaadjes voor nodig. Door ze op een bepaalde manier op elkaar te plakken, krijg je een mooie 3D effect. Door er een groen rechthoekje tussen te plakken is de pompoen echt af.

Werkblad

Omdat sommige kinderen het fijn vinden om het eerst zelf te proberen, heb ik een werkblad gemaakt. Hierop staat elke stap afgebeeld voor het maken van een pompoen. Zo kunnen ze zich zelfstandig voelen, maar hebben ze toch een beetje houvast en een soort van instructie. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat alle kinderen zonder instructie met enkel een werkblad willen werken. Er zijn ook kinderen die enkel een instructie nodig hebben en er zijn ook kinderen die graag een instructie en een werkblad willen. Met een werkblad kun je alle kinderen in ieder geval tegemoetkomen aan hun leerbehoefte.

Extra oefening

Op de tweede pagina van het werkblad staat een knipblad. Hierop staan 8 oranje ovaaltjes en een groen rechthoekje. Wil je de kinderen ook laten oefenen met het knippen? Dan kun je ook dat werkblad gebruiken in plaats van de ovale vouwblaadjes. Wil je inkt besparen? Dan kun je ook de derde en vierde pagina gebruiken. Daarop staan de ovaaltjes en rechthoeken zonder kleur. Deze kun je dan op gekleurd papier afdrukken, zodat kinderen toch het knippen kunnen oefenen.

In de klas

Dit knutselwerkje is vooral bedoeld voor de kleuters. Ze leren hiermee kritisch te plaatsen. Door de ovaaltjes niet naast elkaar maar een beetje in een soort rondje te plakken, krijg je namelijk een 3D effect. Op het werkblad staat precies hoe je dat het makkelijkst doet.

Verder kun je er voor kiezen om de kinderen zelf de ovaaltjes te laten knippen. Let er dan wel op dat ze dit al een beetje kunnen, zodat het niet te veel ten koste van de vorm van de pompoen gaat zijn.

Materiaal

Voor het maken van de pompoen heb ik gebruik gemaakt van ovale vouwblaadjes. Voor de steel heb ik een rechthoekje gebruikt.

Printable

De printable voor het werkblad en knipbladen kun je kopen in het winkeltje, hij kost daar €0,50. Zodra het bedrag op de rekening staat, ontvangt je de link naar het document. Tip: Sla na ontvangst het bestand gelijk op, zodat je het bestand niet kwijt raakt.

Aan de slag

Voor het maken van een pompoen van ovale vouwblaadjes heb je het volgende nodig:

 • *eventueel het werkblad
 • 8 oranje ovale vouwblaadjes
 • 1 groen rechthoekje van papier
 • lijmstift
 • papier voor de achtergrond
 1. Plak het eerste ovaaltje in het midden.
 2. Plak de volgende twee er overlappend overheen, maar een klein beetje lager.
 3. Plak de volgende twee er weer overlappend overheen, weer een klein beetje lager.
 4. Plak het groene rechthoekje op de ovaaltjes, gecentreerd en net onder de bovenkant van het middelste ovaaltje.
 5. Plak de volgende twee weer overlappend over de vorige ovaaltjes, weer een klein beetje lager en dit keer de andere kant op overlappend (dus naar binnen toe in plaats van naar buiten toe).
 6. Plak de laatste er gecentreerd op, weer een klein beetje lager.

Maak jij ook zo’s leuke pompoen van ovale vouwblaadjes?

Super! Je snapt natuurlijk wel dat ik ontzettend nieuwsgierig ben naar jouw resultaat. Deel hem vooral onder het originele facebookbericht op ‘Mama Duizendpoot’, zodat ik hem makkelijk kan vinden en een ander jouw werk ook kan bewonderen. Of plaats de foto op Instagram met #mamaduizendpootcreatie.

Bewaren voor later

Pinterest - Een pompoen van ovale vouwblaadjes

Vind je dit bericht leuk en wil je het graag bewaren voor later? Pin hem dan vooral op je Pinterest bord, zodat je het nog eens rustig terug kunt lezen. Hier onder staan een aantal ‘Social media icoontjes’, waaronder ook die van Pinterest. Hier kun je op klikken om te pinnen.

Maar misschien wil je dit bericht gewoon delen, dan kun je natuurlijk ook een van de andere opties kiezen…zoals Facebook, Twitter en LinkdIn.

Bewaren en delen wordt enorm gewaardeerd.

Diy inspiratie

Zit je nog vol met diy-kriebels? Kijk dan op de pagina ‘Mama naait’ of ‘Mama knutselt’.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *