Ontwerp een pompoen lantaarn voor Halloween

Ontwerp pompoen lantaarn

Dit knutselwerkje is eigenlijk tweedelig. Eerst maak je een prachtig schilderijtje van een pompoen, wat een leuke herfstdecoratie is. En rond Halloween tover je het schilderijtje om tot een mooi ontwerp voor een pompoen lantaarn voor Halloween.

Pompoen

Denk je aan de herfst? Dan denk je aan blaadjes, prachtige kleuren, paddenstoelen, kastanjes, beukennootjes, eikels…en pompoenen. Een pompoen is ook gelijk een leuke schilderoefening om te leren om een object meer 3D te maken door met licht en donker te spelen.

Tweedelig

Het leek mij leuk om niet zomaar een schilderij te maken, maar een schilderij waar je in twee delen mee aan de slag kunt en waar je dus ook twee keer plezier van hebt. Door de pompoen om te toveren tot een soort krasfolie kun je namelijk nog gaan krassen op de pompoen. Zo kun je een prachtig ontwerp maken voor een pompoen lantaarn voor Halloween.

Krasfolie

Om te beginnen moet er dus een plaats bepaald worden voor de pompoen. Binnen de omtrek van de pompoen teken je alles goed zwart met wasco. Dit wordt de basis van de krasfolie. Wanneer je deze fase vergeet voordat je gaat verven, heb je later geen krasfolie. De wasco heeft namelijk een oliebasis. De verf heeft een waterbasis. Deze twee delen zullen dus niet graag willen hechten. Deze eigenschap zorgt er voor dat het verflaagje later makkelijk van de wasco te krabben is.

Lees ook: Zelf krasfolie maken

Emulgator

Omdat wasco hydrofoob is en de verf hydrofiel is, heb je een emulgator nodig die er voor zorgt dat de twee delen toch bij elkaar zouden willen blijven…anders blijft de verf namelijk niet op het oppervlak met wasco zitten. Zeep is een goede emulgator. Zeep heeft namelijk een kop die hydrofoob is en een staart die hydrofiel is. De kop wil graag bij wasco zijn en de staart wil graag bij verf zijn. Daarom gebruiken we een beetje afwasmiddel door de verf.

Schilderij

Nu er een silhouet van wasco op het papier staat, kun je met verf aan de slag. Voor de achtergrond gebruik je nog geen afwasmiddel, deze hoeft namelijk niet te hechten op de silhouet. Je kunt zelfs nog een schaduw onder de silhouet maken voor een groter 3D effect. Daarna kun je aan de slag met de pompoen en kun je gaan spelen met lichte en donkere kleuren om meer diepte in het schilderij te krijgen. Voor de pompoen gebruik je dus een drupje afwasmiddel in de verf.

In de klas

Dit knutselwerkje is voor jong en oud erg leuk om te maken. Bij jonge kinderen verwacht je uiteraard minder details en minder schildertechniek dan dat je dat bij oudere kinderen verwacht. Bij kleuters zou je een pompoen kunnen voortekenen op papier, ook zou je ze met 1 kleur oranje kunnen laten werken (al zouden ze best met 2 kleuren kunnen werken wanneer je ze goed instrueert). Ouderen kinderen kun je uitleg geven over licht en schaduw en ze deze kennis laten toepassen door een schaduw onder de pompoen te laten maken en de twee kleuren oranje te laten blenden.

Voor het ontwerpen van de pompoen lantaarn kun je bij jonge kinderen het simpel houden door ze een eng gezicht te laten krassen. Oudere kinderen zouden ook patronen kunnen maken per sectie van de pompoen of een iets complexere tekening. Je kunt de kinderen van tevoren een tekening laten maken van hun ontwerp voordat ze deze gaan krassen op hun pompoen schilderij. Zo kun je kinderen goed laten nadenken over wat moet blijven en wat weg valt wanneer je het weg krast. Ook kunnen ze dan gaan nadenken over de complexiteit van hun ontwerp (past het ontwerp bij het kunnen van het kind).

Materiaal

Voor de basis voor de krasfolie gebruik je krijt op oliebasis, dat kan waskrijt of oliekrijt zijn. Wij gebruikten wasco, omdat we dit toch al in huis hadden. Om te schilderen gebruik je een verf op waterbasis. Wij gebruikten plakkaatverf. Verdund met water maakte dit een mooie achtergrond en (onverdund!) met enkel een drup afwasmiddel maakte het een perfecte laag voor het maken van krasfolie.

Aan de slag

Voor het maken van een pompoen lantaarn van krasfolie heb je het volgende nodig:

 • stevig wit papier (dit blijft mooier wanneer je er op gaat verven)
 • potlood
 • gum
 • waskrijt of oliekrijt
 • verf op waterbasis (plakkaatverf)
 • *bakje om te mengen
 • *klein doekje
 • een beetje water
 • afwasmiddel
 • kwast en penseel
 • *houten tandenstoker
 1. Maak met potlood een schets van een pompoen op het papier. Maak het lekker groot.
 2. Gum de slordige lijnen weg, zodat je nog enkel de bruikbare basis overhoudt.
 3. Maak de pompoen volledig zwart met waskrijt/oliekrijt. Let er op dat het er goed dik op zit.
 4. Verdun groene verf en blauwe verf om zo de lucht en het gras te verven.
 5. Maak eventueel nog een mooie schaduw onder de pompoen.
 6. Wanneer de verf droog is, veeg je de verf even voorzichtig van de zwarte silhouet af. Als dat niet goed lukt, kun je het doekje een klein beetje vochtig maken.
 7. Doe een beetje oranje verf in een bakje. Voeg daar een drup afwasmiddel aan toe en roer dat goed door elkaar.
 8. Bedek het zwarte vlak volledig met oranje verf.
 9. Laat de verf opdrogen.
 10. Wanneer de verf droog is, kun je de tweede laag aanbrengen, dit is meestal dekkend genoeg. Maak eerst de strepen met de oranje verf en voeg daarna een beetje rood of bruin toe aan de verf, zodat je een donkerdere oranje krijgt. Met deze oranje kleur maak je de strepen tussen de al geverfde oranje banen. Je kunt de strepen nog laten blenden, maar noodzakelijk is het niet. Bij jonge kinderen zou ik het niet laten blenden…bij oudere kinderen zou je dat wel kunnen doen.
 11. Tot slot moet de pompoen natuurlijk nog een steel krijgen, deze maak je met groene verf.
 12. Laat het schilderij goed drogen.
 13. Wanneer hij volledig gedroogd is, kun je een ontwerp in de pompoen krassen met een houten tandenstoker.

Maak jij ook zo’n leuke pompoen schilderij en ontwerp voor een pompoen lantaarn ?

Super! Je snapt natuurlijk wel dat ik ontzettend nieuwsgierig ben naar jouw resultaat. Deel hem vooral onder het originele facebookbericht op ‘Mama Duizendpoot’, zodat ik hem makkelijk kan vinden en een ander jouw werk ook kan bewonderen. Of plaats de foto op Instagram met #mamaduizendpootcreatie.

Bewaren voor later

Vind je dit bericht leuk en wil je het graag bewaren voor later? Pin hem dan vooral op je Pinterest bord, zodat je het nog eens rustig terug kunt lezen. Hier onder staan een aantal ‘Social media icoontjes’, waaronder ook die van Pinterest. Hier kun je op klikken om te pinnen.

Maar misschien wil je dit bericht gewoon delen, dan kun je natuurlijk ook een van de andere opties kiezen…zoals Facebook, Twitter en LinkdIn.

Bewaren en delen wordt enorm gewaardeerd.

Diy inspiratie

Zit je nog vol met diy-kriebels? Kijk dan op de pagina ‘Mama naait’ of ‘Mama knutselt’.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *