Een regenboog laten groeien

Een regenboog laten groeien

Met het proefje van de groeiende regenboog kun je niet alleen uitleggen dat er krachten zijn tussen verschillende stoffen die groter zijn dan de zwaartekracht, maar je kunt er ook nog heel leuk wedstrijdjes mee doen.

Proefje

Hier vinden de meiden het erg leuk om af en toe eens een proefje te doen. Met dit proefje kun je laten zien dat er zoiets bestaat als een aantrekkingskracht tussen verschillende materialen en dat die kracht groter kan zijn dan de zwaartekracht. In dit geval is dat absorptiekracht, waarbij het water door de ruimte tussen de houtvezels van het papier wordt getrokken (capillariteit). Doordat het water door de kleuren heen wordt getrokken en de kleuren hydrofiel zijn (en dus graag mengen met water), worden de kleuren mee omhoog getrokken.

Materiaal

Voor dit proefje is het belangrijk om stiften op waterbasis te gebruiken en papier dat goed absorbeert. Alleen dan worden de kleuren goed omhoog getrokken door het papier.Chromatografie

Het kan voorkomen dat je niet een regenboog omhoog trekt, maar een heel spektakel van verschillende kleuren. Dit is afhankelijk van het soort inkt wat gebruikt wordt in de stift. Wanneer de paarse stift bestaat uit rode en blauwe inkt, zullen die kleuren uit elkaar getrokken worden door het papier. Je kunt er dan heel leuk een les kleurenleer aan koppelen met een kleurencirkel. Helaas zijn veel stiften tegenwoordig gemaakt met slechts 1 kleur inkt, wat het maken van een chromatografie met stiften wat lastig maakt…het is even een zoektocht 😉

Filmpje

Van dit proefje heb ik een filmpje gemaakt. Deze kun je vinden op het YouTube kanaal van Mama Duizendpoot. (maar het is natuurlijk veel leuker om het proefje zelf te doen).

Een proefje bij een boekje

Dit proefje past heel goed bij het prentenboek ‘Moppereend‘. In het verhaal komt er namelijk een hele mooie grote regenboog. Je zou een wedstrijdje kunnen houden met welke regenboog het grootst wordt of welke regenboog het eerst bij een streep is…het is in dat geval wel noodzakelijk dat de strepen allemaal even lang worden, omdat het anders geen eerlijke wedstrijd is.

Aan de slag

Voor het maken van regenboog die groeit heb je het volgende nodig:

  • papier dat goed absorbeert (servet, zakdoek, koffiefilterzakje)
  • stiften in de kleuren van de regenboog
  • bak met water

Zet 7 dikke strepen naast elkaar in de volgorde van de regenboog (rood, oranje, geel, groen, blauw, indigo/donker blauw, violet/paars). Laat een beetje ruimte tussen de strepen, zodat de kleuren de ruimte krijgen om oog breder te worden en niet te veel door elkaar te lopen.

Laat de onderkant van het papier in het water zakken.

Nu hoef je alleen nog maar te wachten tot de kleuren klaar zijn met groeien…of tot jij het groot genoeg vindt 😉

Laat jij ook zo’n leuke regenboog groeien?

Super! Je snapt natuurlijk wel dat ik ontzettend nieuwsgierig ben naar jouw resultaat. Deel hem vooral onder het originele facebookbericht op ‘Mama Duizendpoot’, zodat ik hem makkelijk kan vinden en een ander jouw werk ook kan bewonderen. Of plaats de foto op Instagram met #mamaduizendpootcreatie.

Bewaren voor later

Vind je dit bericht leuk en wil je het graag bewaren voor later? Pin hem dan vooral op je Pinterest bord, zodat je het nog eens rustig terug kunt lezen. Hier onder staan een aantal ‘Social media icoontjes’, waaronder ook die van Pinterest. Hier kun je op klikken om te pinnen.

Maar misschien wil je dit bericht gewoon delen, dan kun je natuurlijk ook een van de andere opties kiezen…zoals Facebook, Twitter en LinkdIn.

Bewaren en delen wordt enorm gewaardeerd.

Diy inspiratie

Zit je nog vol met diy-kriebels? Kijk dan op de pagina ‘Mama naait’ of ‘Mama knutselt’.

2 thoughts on “Een regenboog laten groeien

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *