Zelf krasfolie maken (Moppereend stijl)

Zelf krasfolie maken

Tegenwoordig zijn er best veel dingen te koop met krasfolie. Helaas zijn deze vaak al met voorbedrukte tekeningen…niet echt leuk dus als je zelf een tekening wilt maken. Ik laat je hier zien hoe je zelf krasfolie kunt maken. En ik heb dat gdaan in het thema van het boekje ‘Moppereend’.

Moppereend

Dit knutselwerkje past goed bij het boekje ‘Moppereend‘. In plaats van het hele blad te verven, maak je dan alleen een mooie grote donderwolk over de regenboog. De donderwolk kun je vervolgens helemaal wegkrassen met een prikpen, zo verdwijnt de donderwolk en verschijnt de regenboog…net zoals in het boekje ‘Moppereend’. Uiteraard maak je dan de donderwolk een stuk groter dan dat ik heb gedaan. Ik heb het enkel zo klein gemaakt zodat het idee goed zichtbaar is op de foto.

Je kunt kinderen hiermee leren wat het verschil is tussen oliebasis en waterbasis en dat deze twee soorten niet graag samen zijn…en eventueel dat zeep een beetje van allebei is en dat daarom je handen zo goed schoon kunnen worden. Het is dus eigenlijk een lesje natuuronderwijs 😉

Materiaal

De achtergrond is van waskrijt of oliekrijt. Deze laag blijft goed op papier zitten en stoten een hydrofiele substantie af, waardoor de twee verschillende lagen niet aan elkaar gaan hechten.

De toplaag bestaat uit verf en afwasmiddel. Zeep is namelijk hydrofiel en hydrofoob…het wil dus mengen met vloeistoffen op waterbasis en met vloeistoffen op oliebasis. Dit komt doordat zeep een hydrofobe kop heeft en een hydrofiele staart (daarom kun j met zeep ook goed vet van jouw lijf spoelen). De afwasmiddel zorgt er hierdoor voor dat de verf op de ondergrond wil blijven liggen en niet afgestoten word door de oliebasis van de achtergrond. Tegelijkertijd zorgt het er voor dat de verf een beetje verdund wordt, zodat het een mooie dunne laag kan maken en er dus weer makkelijk af gekrast kan worden.

Aan de slag

Voor het maken van krasfolie heb je het volgende nodig:

  • waskrijt (wasco) of oliekrijt
  • zwarte verf
  • afwasmiddel
  • bakje
  • kwast
  • prikpen om de zwarte laag er weer af te krassen

Teken met waskrijt of oliekrijt een regenboog die het hele papier vult en kleur deze helemaal in (ook met waskrijt of oliekrijt.

Doe de zwart verf in een bakje, samen met een scheutje afwasmiddel.

Roer de verf en het afwasmiddel goed door elkaar.

Verf het verfmengsel op de regenboog. Als je dit in het Moppereend-thema wilt doen, dan verf je dus een mooie grote donderwolk.

Als het verfmengsel goed droog is, kun je lekker krassen.

Maak jij ook zo’n leuke krasfolie in de vorm van een donderwolk?

Super! Je snapt natuurlijk wel dat ik ontzettend nieuwsgierig ben naar jouw resultaat. Deel hem vooral onder het originele facebookbericht op ‘Mama Duizendpoot’, zodat ik hem makkelijk kan vinden en een ander jouw werk ook kan bewonderen. Of plaats de foto op Instagram met #mamaduizendpootcreatie.

Bewaren voor later

Vind je dit bericht leuk en wil je het graag bewaren voor later? Pin hem dan vooral op je Pinterest bord, zodat je het nog eens rustig terug kunt lezen. Hier onder staan een aantal ‘Social media icoontjes’, waaronder ook die van Pinterest. Hier kun je op klikken om te pinnen.

Maar misschien wil je dit bericht gewoon delen, dan kun je natuurlijk ook een van de andere opties kiezen…zoals Facebook, Twitter en LinkdIn.

Bewaren en delen wordt enorm gewaardeerd.

Diy inspiratie

Zit je nog vol met diy-kriebels? Kijk dan op de pagina ‘Mama naait’ of ‘Mama knutselt’.

4 thoughts on “Zelf krasfolie maken (Moppereend stijl)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *