Een speelgoedcamera met ‘echte’ foto’s

speelgoedcamera

Omdat de meiden wel eens ‘fotograafje’ spelen, maakte ik een speelgoedcamera waar ze zelfs een tekening/foto in kunnen schuiven. Zo is het net of ze echt een foto hebben gemaakt. En om het nog ‘echter’ te maken, heb ik er een klein en een grote lens bij gemaakt.

Lachen naar de camera!

De meiden mogen graag spelen dat ze fotograaf zijn. Er worden soms hele fotoshoots gehouden en dan zijn ze om de beurt model. Maar een speelgoedcamera hadden ze nog niet. Ik had wel eens gekeken naar een speelgoedcamera, maar die zijn vaak met allerlei geluidjes of van hout. Nu houd ik van houten speelgoed, maar ik wilde eigenlijk toch liever een camera van stof. En dus ging ik aan de slag. En ik wilde hem zo maken dat de beleving zo echt mogelijk kon worden.

Een scherm

Een digitale camera heeft een scherm waarop je kunt zien wat voor foto je maakt of hebt gemaakt. Dit wilde ik ook graag op de speelgoedcamera. Om die reden maakte ik een vakje waar je tekeningen in kunt schuiven.

Twee lenzen

Een ‘echte’ fotograaf heeft vaak meerdere lenzen. Tja, dan moeten de meiden natuurlijk ook een grote en een kleine lens op de camera. Zo kunnen ze net als oma Eunice en tante Severia mooie foto’s van elkaar maken en van de natuur.

Stofrestjes

Het leuke van dit project vond ik toch wel dat ik al het materiaal al in huis had. Ik had nog wat restjes kunstleer in verschillende kleuren. Door de kleuren te combineren, had ik genoeg om er een speelgoedcamera van de maken met twee lenzen. Maar ook het tafelzeil had ik nog over en het klittenband lag in mijn bakje met klittenband en kussenvulling heb ik eigenlijk ook altijd wel op voorraad. Joepie! Ik kon gewoon lekker aan de slag.

Materiaal

Ik heb de speelgoedcamera gemaakt van kunstleer. Deze stof is mooi stevig en is ook goed af te nemen met een vochtig doekje. De lenzen heb ik voorzien van doorzichtig tafelzeil, zodat de lens echt glimt…net als een echte lens. Op de camera zit ook een scherm. Deze is ook van doorzichtig tafelzeil gemaakt zodat er een tekening of foto achter geschoven kan worden. Omdat ik een grote lens en een kleine lens wilde maken, moesten deze verwisselbaar zijn. De lenzen heb ik met klittenband bevestigd.

Patroon

Het patroon is in het winkeltje te vinden en is kost hier €1,o0. Het document bestaat uit een patroon voor de camera, een kleine lens en een grote lens. Ook zit er een pagina bij waarop de afmeting voor de tekeningen staat. Deze hoef je alleen nog maar uit te knippen en op te tekenen. Na voltooiing van de bestelling en de betaling is het document te downloaden.

Aan de slag

Voor het maken van een speelgoedcamera heb je het volgende nodig:

Knip het patroon uit.

Neem het patroon over op de stof en op het doorzichtig tafelzeil. Let er op dat je een brede en een smalle strook knipt voor de twee verschillende lenzen. (houd rekening met naadwaarde, deze moet je er zelf bij tekenen)

Knip de delen uit de stof en het tafelzeil.

Knip het klittenband in een cirkel (2x zacht en 1x hard)

Camera

Naai biaisband langs de rand van het tafelzeil.

Naai het ‘schermpje’ op de achterkant van de camera, op de aangegeven plek. Let er op dat je 1 zijkant of de bovenkant open laat, zodat er een tekening in geschoven kan worden. Ik heb deze met een zigzag over de rand van het biaisband genaaid, zodat het goed vast zit en direct netjes afgewerkt is.

*Plak de knopjes en het harde klittenband op de juiste plek.

Naai de knopjes en het harde klittenband vast door met een zigzagsteek over de rand te naaien.

Speld de zijkant, bovenkant, andere zijkant en de onderkant aan elkaar, met de goede kanten op elkaar. 

Naai de delen op elkaar en naai ook de uiteinden op elkaar.

Speld de lange kanten van de voorkant er in, met de goede kanten op elkaar. Let er op dat het knopje aan de goede kant van de voorkant komt.

Naai de lange kanten er in.

Speld de korte kanten nu er in.

Naai de korte kanten er in.

Doe hetzelfde met de achterkant. Laat een stukje open, zodat je de camera kunt keren. Let er hierbij goed op dat je de achterkant er niet op de kop in naait.

Keer de camera binnenstebuiten.

Vul de camera met kussenvulling.

Naai met een laddersteek het gat dicht.

Lens

Naai het tafelzeil op het stoffen deel voor de lens.

Speld de strook langs de rand van de lens, met de goede kanten op elkaar. Let er op dat je de eerste cm niet vast speld!

Naai de strook vast langs de rand, helemaal rond. Let er op dat je de eerste cm niet vast naait!

Naai de uiteinden van de strook op elkaar, goed langs de plek waar waar het garen is…zo past de strook precies om de lens. Knip eventueel overtollig stof af.

Keer de cameralens binnenstebuiten, zodat de goede kanten aan de buitenkant zitten.

Vouw de lens 1-1,5 cm in de ‘koker’, zodat er een cameralens ontstaat. 

Naai over de vouw van de stof, zodat de cameralens ook zo blijft staan.

Keer de cameralens weer binnenstebuiten

Naai het zachte deel van het klittenband op de overige cirkel.

Speld de cirkel met het klittenband in de ‘koker’, met de goede kanten op elkaar.

Naai de cirkel met het klittenband in de ‘koker’, maar laat een stukje open.

Keer de cameralens weer binnenstebuiten.

Vul de cameralens met kussenvulling.

Naai het gat dicht met een laddersteek.

Maak jij ook zo’n leuke speelgoedcamera?

Super! Je snapt natuurlijk wel dat ik ontzettend nieuwsgierig ben naar jouw resultaat. Deel hem vooral onder het originele facebookbericht op ‘Mama Duizendpoot’, zodat ik hem makkelijk kan vinden en een ander jouw werk ook kan bewonderen. Of plaats de foto op Instagram met #mamaduizendpootcreatie.

CreaKrea

Elke week is er een CreaKrea uitdaging, met elke week een ander thema. Het creatieve CreaKrea team bestaat nu uit Ilse van Kreanimo, Melanie van MelDiy, Emmy van Webkonijn, Ilse van De knutseljuf van Ede, Crea met kids en natuurlijk nog mijzelf. Vorige week was het thema ‘Love’ en liet ik je zien hoe je een kaartje/envelop in de vorm van een hartje kunt maken.

Deze week is het thema ‘Photography’ aan de beurt en maakte ik deze envelop en kaartje in de vorm van een hartje. Ben je benieuwd naar alle creaties? Kijk dan vooral in de linkparty en bij het CreaKrea team. De link naar hun diy’s vind je vlak boven de linkparty.

Bewaren voor later

Pinterest - speelgoedcameraVind je dit bericht leuk en wil je het graag bewaren voor later? Pin hem dan vooral op je Pinterest bord, zodat je het nog eens rustig terug kunt lezen. Hier onder staan een aantal ‘Social media icoontjes’, waaronder ook die van Pinterest. Hier kun je op klikken om te pinnen.

Maar misschien wil je dit bericht gewoon delen, dan kun je natuurlijk ook een van de andere opties kiezen…zoals Facebook, Twitter en LinkdIn.

Bewaren en delen wordt enorm gewaardeerd.

Diy inspiratie

Zit je nog vol met diy-kriebels? Kijk dan op de pagina ‘Mama naait’ of ‘Mama knutselt’.

Maar kijk vooral ook even in de linkparty waar je overigens ook diy’s (en recepten) mag delen die binnen dit thema passen…dit kan in de vorm van een blog, foto of filmpje zijn (dus ook als niet-blogger/vlogger kun je gezellig meedoen). De inzendingen delen wij op ons bord op Pinterest. En vergeet natuurlijk niet om ook bij het CreaKrea team te neuzen:

You are invited to the Inlinkz link party!

Click here to enter

2 thoughts on “Een speelgoedcamera met ‘echte’ foto’s

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *