Een fotoboek voor de allerkleinsten

fotoboek voor de allerkleinsten

Ook hele jonge kinderen vinden het leuk om naar foto’s te kijken. Maar een fotoboek is nog niet zo geschikt voor die kleintjes. Ik maakte daarom een fotoboek van stof, zodat ook de kleine meid foto’s kan kijken.

Dol op foto’s

Onze kleine meid is dol op foto’s kijken. Naast dat is zij ook dol op haar familie; ze heeft het elke dag wel over papa, mama, Ilse (haar zus), opa en oma. En dus besloot ik speciaal voor haar een fotoalbum te maken die tegen een ruwe aanpak kan. Het resultaat is een knisperboekje vol foto’s van de mensen waar zij zo veel van houdt.

Een fotoboek voor jonge kinderen

Jonge kinderen kunnen nog niet zo goed met papieren bladzijden omgaan. Om een fotoboek voor deze doelgroep te maken kun je voor twee verschillende manieren kiezen: een kartonboekje of een knisperboekje. Ik koos er voor om een knisperboekje te maken, want dat kan ik tenminste helemaal zelf maken en hoef ik niet te laten drukken. Plus dat ik het wel een fijn idee vind dat het fotoboek uitwasbaar is, zodat het lekker mee kan onderweg.

Vormen en kleuren

In het knisperboekje zijn ook verschillende vormen verwerkt, zodat je kind de namen van de vormen kan leren. Ook kun je nog met verschillende kleuren werken, zodat je kind ook nog eens de namen van de kleuren kan leren. Ik heb het qua kleur lekker neutraal gehouden, omdat ik de nadruk op de familieleden en de vormen wilde houden.

Woordenboekje

Natuurlijk kun je de foto’s ook vervangen door plaatjes van dingen die je kind leuk vindt, zodat het een woordenboekje wordt. Of zet er plaatjes in van de favoriete bezigheden van je kind…en dan foto’s van zichzelf. Of plaatjes van allemaal lekkere groentes en fruit. Je kunt er alle kanten mee op.

Foto’s/afbeeldingen bewerken in PowerPoint

In de lijst met benodigdheden staat de link naar het PowerPoint-bestand (waar ook het patroon in staat). Hierin kun je de vormen opvullen met de foto/afbeelding. Dit doe je door op de afbeelding te klikken en te kiezen voor ‘Opmaak’. Daar kies je de optie ‘Vormopvulling’. Vervolgens kies je voor ‘Afbeelding’ en kies je een foto/afbeelding die je in de gewenste vorm wilt hebben. Zorg er van tevoren voor dat de foto/afbeelding al dezelfde verhouding heeft als de vorm, zodat de WP_20180717_16_25_49_Pro (2)foto/afbeelding niet vervormd wordt…bij de meeste vormen is dat een vierkant en bij de overige vormen is de verhouding 3:4. Ook kun je de kleuren veranderen, namen invullen en eventueel woorden bewerken. Bij de zon vul je trouwens het cirkeltje in de zon in plaats van de zon. 

Wanneer je niet op een even aantal lappen stof komt, kun je er voor kiezen op twee pagina’s aan woordjes toe te voegen, dat heb ik ook gedaan. Ik maakte een woordenlijst die over de familie gaat en ik maakte een woordenlijst die over de vormen gaat. Omdat de afbeeldingen op transfer papier wordt afgedrukt, moeten alle afbeeldingen en woorden in spiegelbeeld komen te staan voordat je gaat afdrukken. Ik deed dit door het bestand op te slaan als JPEG en vervolgens elke pagina in spiegelbeeld in PowerPoint te zetten. Dit doe je door op de afbeelding te klikken. Vervolgens ga je naar ‘Opmaak’ en klik je op het driehoekje naast ‘Draaien’. Daar kies je voor de optie ‘Horizontaal spiegelen’. *Omdat de functie ‘horizontaal spiegelen’ helaas niet werkt bij teksten, moet je dus eerst alles opslaan als JPEG.

Boekplan

Om het boekje goed te kunnen maken heb je een boekplan nodig. Hierop kun je zien welke pagina’s er naast elkaar op een stuk stof komen om er voor te zorgen dat de juiste plaatjes naast elkaar komen. In de lijst van benodigdheden vind je een gratis voorbeeld door op de link te klikken. Het voorbeeld is gemaakt met ‘ik’, een broer of zus, papa, mama, 2 opa’s, 2 oma’s en 2 woordenlijsten.

Je kunt ook een eigen boekplan maken. Maak dan eerst een versie van papier. Je legt strookjes papier op elkaar en vouwt deze dubbel zodat er een boekje ontstaat. Op elke pagina schrijf/teken je wat je er op wilt hebben staan. Nummer eventueel de bladzijden voor meer duidelijkheid wanneer het boekje uit elkaar ligt. Nu kun je per strookje zien wat er naast elkaar moet komen en kun je ook nog terug zien in welke volgorde het moet komen te liggen.

Materiaal

Voor het fotoboek voor de allerkleinsten gebruik je het beste katoen. Katoen is niet elastisch, glad/vlak, soepel, dun en stevig. Vooral voor de stof waar de foto’s op komen is het belangrijk dat het heel vlak is, zodat de foto’s er wel goed op komen.

Als vulling heb ik volumevlies gebruikt. Dit is makkelijk te verwerken tussen twee laagjes stof. Het volumevlies zorgt er voor dat de pagina’s meer ‘body’ hebben. Hierdoor kunnen jonge kinderen er makkelijker in bladeren en wordt het meer echt een boekje.

Patroon

Het patroon is in het winkeltje te vinden en is kost hier €0,75. De PowerPoint bestaat uit een patroon voor de de pagina’s en alle vormen en woorden die je naar eigen smaak kunt aanpassen. Na voltooiing van de bestelling en de betaling is het document te downloaden.

Aan de slag

Voor het maken van een fotoboek voor de allerkleinsten heb je het volgende nodig:

Foto’s

Bewerk de foto’s en teksten in de PowerPoint (hier boven kun je lezen hoe je dat kunt doen).

Print de afbeeldingen op transferpapier (in spiegelbeeld dus!).

Knip de afbeeldingen uit. Leg de afbeeldingen op de stof en strijk deze er op zoals aangegeven op de verpakking van het transferpapier.

Zorg dat er geen plooien of kreukels in de stof zit voordat je het transfer papier er op legt.

Knip de afbeeldingen ietsje ruim uit de stof.

Fotoboek

Naai de stof met de afbeelding op de stof met een knoopsgatsteek 1 of een smalle zigzag met een korte steeklengte. Let er op dat je deze in de juiste volgorde op de stof naait, je kunt hierbij jouw boekplan raadplegen.

Leg telkens twee stukken stof op elkaar, met de goede kanten naar buiten, die volgens het boekplan bij elkaar horen.

Leg daar een stuk volumevlies tussen en knisperfolie (ik deed dit alleen in het middelste stukje van het boekje)…en eventueel een piepertje (het piepertje zou je eventueel vast kunnen maken op het volumevlies).

Naai de stofjes op elkaar vlak aan de rand.

Werk de randen af met biaisband.

Leg de boekdelen in de juiste volgorde op elkaar, kijk hiervoor weer op jouw boekplan.

Naai de pagina’s over het midden op elkaar.

*Wanneer je een lintje met een speenclip en kraaltjes er aan wilt, kun je deze het beste tussen twee pagina’s mee naaien. Maar je kunt hem natuurlijk ook over de rug van het boekje naaien of met een knoop er aan op het boekje naaien (zoals ik heb gedaan)…de mogelijkheden zijn eindeloos

Maak jij ook zo’n fotoboek voor de allerkleinsten?

Super! Je snapt natuurlijk wel dat ik ontzettend nieuwsgierig ben naar jouw resultaat. Deel hem vooral onder het originele facebookbericht op ‘Mama Duizendpoot’, zodat ik hem makkelijk kan vinden en een ander jouw werk ook kan bewonderen. Of plaats de foto op Instagram met #mamaduizendpootcreatie.

Bewaren voor later

Pinterest - fotoboek voor de allerkleinstenVind je dit bericht leuk en wil je het graag bewaren voor later? Pin hem dan vooral op je Pinterest bord, zodat je het nog eens rustig terug kunt lezen. Hier onder staan een aantal ‘Social media icoontjes’, waaronder ook die van Pinterest. Hier kun je op klikken om te pinnen.

Maar misschien wil je dit bericht gewoon delen, dan kun je natuurlijk ook een van de andere opties kiezen…zoals Facebook, Twitter en LinkdIn.

Bewaren en delen wordt enorm gewaardeerd.

Diy inspiratie

Zit je nog vol met diy-kriebels? Kijk dan op de pagina ‘Mama naait’ of ‘Mama knutselt’.

One thought on “Een fotoboek voor de allerkleinsten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *