Pumpkin spice

Pumpkin spice

De geur en smaak van de herfst zit bij mij in pumpkin spice. Als ik dit ruik en proef, is het voor mij echt herfst. 

Een mix van specerijen

De naam ‘pumkin spice’ klinkt alsof er pompoen in zit, maar dat is dus niet waar. Het is een mix van specerijen die vaak gebruikt wordt wanneer je iets zoets met pompoen maakt, bijvoorbeeld pompoentaart.

Verhouding

Eigen smaak

Er zijn veel verschillende recepten voor pumpkin spice, maar bij elk recept zit er kaneel, gember, piment, kruidnagel en nootmuskaat in. En je ziet het telkens weer in een andere verhouding, omdat iedereen weer een andere smaakvoorkeur heeft. Deze verhouding heeft mijn voorkeur, omdat ik dol ben op de smaak en geur van kaneel en gember. Verder vind ik kruidnagel en nootmuskaat vrij sterk van smaak en zitten deze er daarom in een wat lagere dosis in. Ook kan een grotere hoeveelheid nootmuskaat zorgen voor lichamelijke klachten…en dat is natuurlijk niet de bedoeling van iets lekkers.

Recept

In het recept praat ik over eetlepels, omdat ik een vrij grote pot heb. Ik maak voor mijn kruidenpot een dubbele portie. Maar wil je minder maken, dan kun je ook prima minder maken…zo lang je maar in dezelfde verhouding werkt. Je zou het recept kunnen halveren, maar je zou ook theelepels in plaats van eetlepels kunnen gebruiken. In het recept heb ik het dus eigenlijk over een verhouding in plaats van over een hoeveelheid.

Een beetje anders

Heel af en toe zie je dat iemand een ingrediënt vervangt of toevoegt. Ik heb het recept hier heel basic gelaten en dus niets extra’s toegevoegd. Zelf vind ik kardemom bijvoorbeeld ook nog erg lekker om er doorheen te doen, maar niet iedereen houdt van de smaak van kardemom en dus laat ik deze er dit keer uit. Wil je er wel kardemom doorheen? Dan kun je gewoon 1 el kardemompoeder toevoegen aan de mix.

Wat kun je met pumpkin spice?

Leuk, zo’n specerijenmengsel. Maar wat kun je er eigenlijk mee? Zoals ik in het begin al zei, wordt het mengsel vaak gebruikt bij het maken van een pompoentaart. Maar je kunt de mix voor nog veel meer dingen gebruiken. Zo maakte ik er een heerlijke chocolademelk mee op smaak (maar door de koffie kan het ook prima) en maakte ik er pompoen ijs mee op smaak. Maar je kunt er ook zandkoekjes mee op smaak maken en die bijvoorbeeld allemaal Halloween vormpjes geven. Ook in cupcakes met pompoen is de mix heerlijk.

Bewaren

Kruiden en specerijen kun je het beste droog, koel en donker bewaren. Dat betekend dat ze het best blijven in een goed afgesloten potje en dan het potje in een dichte kast bewaren. Zo blijft de aroma en de smaak het langst bewaard.

Een kruidenpotje maken

Benodigdheden
  • potje die je goed kunt afsluiten
  • papier
  • tekenspullen
  • lijmstift

Maak het potje goed schoon.

Maak het potje goed droog. Het mag echt niet nog een beetje vochtig zijn, want dan gaan de kruiden plakken in het potje.

Maak nog een mooie label voor op het potje, zodat je iedereen kan zien wat er in het potje zit. Ik maakte een label voor op de bovenkant, maar je kunt ook prima een label voor om het potje maken.

Plak de label vast met lijmstift. Deze lijm kun je namelijk makkelijk verwijderen met heet water (dat is handig wanneer je kruidenmix op is en je er iets anders in wilt doen).

Het recept voor pumpkin spice

Ingrediënten
  • 4 el kaneelpoeder
  • 4 el gemberpoeder
  • 2 el pimentpoeder
  • 1 el kruidnagelpoeder
  • 1 el nootmuskaatpoeder
Bereiding

Het maken van de mix is megamakkelijk. Je hoeft het namelijk alleen maar in een bakje te doen en alles goed door elkaar te roeren. Daarna kun je het in jouw mooie kruidenpotje bewaren.

Maak jij ook een lekkere pumpkin spice?

Super! Je snapt natuurlijk wel dat ik ontzettend nieuwsgierig ben naar jouw resultaat. Deel jouw creatie vooral onder het originele facebookbericht op ‘Mama Duizendpoot’, zodat ik hem makkelijk kan vinden en een ander jouw werk ook kan bewonderen. Of plaats de foto op Instagram met #mamaduizendpootcreatie.

Bewaren voor later

Pinterest - pumpkin spiceVind je dit bericht leuk en wil je het graag bewaren voor later? Pin hem dan vooral op je Pinterest bord, zodat je het nog eens rustig terug kunt lezen. Hier onder staan een aantal ‘Social media icoontjes’, waaronder ook die van Pinterest. Hier kun je op klikken om te pinnen.

Maar misschien wil je dit bericht gewoon delen, dan kun je natuurlijk ook een van de andere opties kiezen…zoals Facebook, Twitter en LinkdIn.

Bewaren en delen wordt enorm gewaardeerd.

Dol op koken (of eten)?

Houd jij er ook zo van om te koken of om te eten? Kijk dan vooral ook op de pagina ‘Mama kookt‘.

Diy inspiratie

Zit je nog vol met diy-kriebels? Kijk dan op de pagina ‘Mama naait’ of ‘Mama knutselt’.

2 thoughts on “Pumpkin spice

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *