Elfen lantaarns van lege potjes

elfen lantaarns

Een beetje magie kan geen kwaad en wanneer die magie in een potje zit, is dit wel heel speciaal. Met de elfen lantaarns lijkt het wel of er elfjes in jouw potje gevangen zitten…het lijkt wel een sprookje!

Sint Maarten

Wij zetten elfen lantaarns gezellig buiten neer met Sint Maarten. Ook hangen we nog een paar insecten lantaarntjes op en projecteren we vlinders op de muur. Zo hebben de kinderen een beetje extra licht wanneer ze naar onze deur lopen en ziet het er een beetje gezelliger uit.

Bang in het donker

Sommige kinderen zijn bang in het donker. Een klein lichtje bij het slapen gaan is dan wel fijn. De elfen lantaarns kun je in elk gewenste kleur maken en dus passen ze altijd perfect bij het kamertje. Wil je iets meer werk hebben van een lampje? Of wil je een lantaarntje die ietsje stoerder is? Dan vind je dit elfenhuisje/kabouterhuisje waarschijnlijk leuker.

In de klas

Maak je de elfen lantaarns in de klas? Dan kan ik mij voorstellen dat niet iedereen dol is op elfjes. Je zou dan ook vuurvliegjes kunnen maken in plaats van elfjes…of de kinderen kunnen laten kiezen. De potjes staan erg gezellig op de vensterbank tijdens de donkere dagen.

Ook kun je het principe gebruiken voor het maken van een lampion. Maak de lampion dan niet van een glazen potje, maar gebruik bijvoorbeeld een lege fles (van plastic).

Materiaal

De basis is iets wat doorzichtig is, een neutrale kleur heeft en waar je iets in kunt stoppen. In mijn geval is dat een glazen potje, maar een lege fles werkt ook prima.

Verder heb je afbeeldingen van elfjes nodig. Deze kun je gewoon van het internet afplukken (heb ik ook gedaan). Kopieer de afbeelding, plak deze in een bestandje (bijvoorbeeld Word of PowerPoint) en vergroot/verklein de afbeelding tot je de gewenste grootte hebt. Als je slim bent kopieer je de afbeelding en plak je deze een aantal keer op dat A4-tje. Mocht het uitknippen, dan hoef je niet opnieuw te printen. 😉

Aan de slag

Voor het maken van de elfen lantaarns heb je het volgende nodig:

 • glazen potjes
 • plakkaatverf (wit en een kleur naar keuze)
 • kwast
 • glitter
 • papier met elfjes
 • stevig papier (zwart)
 • potlood
 • schaar
 • lijm
 • *eventueel lintjes
 • LED theelichtje

Haal de deksel (of dop) van het potje (of van de fles).

Knip de elfjes uit.

Trek de elfjes met potlood over op stevig papier.

Knip de elfjes (die je zojuist hebt getekend) uit.

Plak de elfjes aan de binnenkant van het potje (of van de fles) op.

Verdun de verf met een klein beetje water, zodat het niet te dik op het potje (of op de fles) komt. Hoe dunner de verf er op zit, des te beter je het elfje gaat zien wanneer het lichtje ‘brandt’.

Verf aan de buitenkant het midden van het potje (of van de flesje) wit.

Daarna verf je in streken van boven naar beneden de bovenkant van het potje (of van de fles)…ongeveer tot het midden.

Verf dan in streken van beneden naar boven de onderkant van het potje (of van de fles)…ongeveer tot het midden. De bodem hoef je niet te verven wanneer je het potje neer gaat zetten.

Nu de verf nog niet droog is, kun je er voorzichtig een beetje glitter op strooien. Strooi er niet te veel op, want glitter laat geen licht door en verstoort de afbeelding.

Verf de deksel (of de dop) en strooi ook hier glitter op. Wanneer je een lampion maakt, hoef je de dop niet te verven, want die gebruik je niet.

Laat alles goed drogen.

Zet het theelichtje aan en zet hem in het potje (of in de fles). Bij een lampion kun je het lampje gewoon in de fles hangen en heb je geen theelichtje nodig…wel moet je even een touwtje door de bovenkant maken, zodat de lampion aan het stokje kan hangen.

Decoreer de elfen lantaarns eventueel met een beetje lint. Ook een lampion kun je prima met een mooi lintje decoreren.

Maak jij ook zulke leuke elfen lantaarns…of een elfen lampion?

Super! Je snapt natuurlijk wel dat ik ontzettend nieuwsgierig ben naar jouw resultaat. Deel hem vooral onder het originele facebookbericht op ‘Mama Duizendpoot’, zodat ik hem makkelijk kan vinden en een ander jouw werk ook kan bewonderen. Of plaats de foto op Instagram met #mamaduizendpootcreatie.

Crea-cross

Elke week is er een crea-cross uitdaging. De crea-cross uitdaging is bedacht door Ilse van Kreanimo. Zij daagt elke week andere creatievelingen uit om iets te maken binnen een thema. Vorige week was het thema ‘Eng’ aan de beurt en liet ik je zien hoe je een donkere kamer met zaklamp kunt maken.

Deze week is het thema ‘Sint Maarten’ aan de beurt. Ilse van Kreanimo is als bedenker van crea-cross de host. Kijk ook vooral even naar bijdrage. Ook Melanie heeft iets binnen dit thema gemaakt. Kom ook even naar haar creatieve uitspattingen kijken. En ik maakte dus de elfen lantaarns.

Elke week is er ruimte voor een gast-co-host. Wil jij ook een keer co-host zijn? Geef dit dan door aan Ilse van Kreanimo.

Bewaren voor later

Pinterest - Elfen lantaarns van lege potjesVind je dit bericht leuk en wil je het graag bewaren voor later? Pin hem dan vooral op je Pinterest bord, zodat je het nog eens rustig terug kunt lezen. Hier onder staan een aantal ‘Social media icoontjes’, waaronder ook die van Pinterest. Hier kun je op klikken om te pinnen.

Maar misschien wil je dit bericht gewoon delen, dan kun je natuurlijk ook een van de andere opties kiezen…zoals Facebook, Twitter en LinkdIn.

Bewaren en delen wordt enorm gewaardeerd.

Diy inspiratie

Zit je nog vol met diy-kriebels? Kijk dan op de pagina ‘Mama naait’ of ‘Mama knutselt’.

Maar kijk vooral ook even bij Kreanimo en Mel DIY of bij de Inlinkz Link Party die je in de onderstaande link kunt vinden. Onder deze knop mag je overigens ook diy’s (en recepten) delen die binnen dit thema passen…dit kan in de vorm van een blog, foto of filmpje zijn (dus ook als niet-blogger/vlogger kun je gezellig meedoen). De inzendingen delen wij op Pinterest.

You are invited to the Inlinkz link party!

Click here to enter


2 thoughts on “Elfen lantaarns van lege potjes

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *