Handen en voeten parcours

Handen en voeten parcours

Het handen en voeten parcours lijkt makkelijker dan dat het is. Maar leuk is het zeker. Je kunt er ook lekker mee variëren, zodat de uitdaging groot blijft.

Links en rechts samen

Met het parcours moeten de beide helften van het brein goed leren samenwerken…en dat valt soms nog niet mee. De ene helft moet de plaatjes zien te ontcijferen terwijl de andere helft er voor moet zorgen dat je doet wat er staat. De eerste paar sprongen zijn nog best vreemd om te maken, want je denkt echt: “Ach, dat spring ik zo even”. Valt dat even tegen! En hoe sneller je springt, des te lastiger het wordt.

Springen maar!

Reeksen

De bedoeling van het handen en voeten parcours is dat je bij elke sprong alle 4 de ledematen gebruikt. Er liggen dus telkens 4 papiertjes naast elkaar. Hoe lang je de reeks wilt maken is aan jezelf. Bij onze kleine meid was een reeks van 5 sprongen echt wel lang genoeg om het leuk te houden.

Links, rechts

Let er bij het plaatsen van de papiertjes wel op dat je de linker ledematen links van het parcours houdt en de rechter ledematen rechts. Vooral in het begin, wanneer je nog een beetje moet wennen aan de sprongen. Wanneer het parcours makkelijk wordt, kun je het lastiger maken door links en rechts wel door elkaar te maken.

Variatie

Wil je het echt uitdagend maken? Varieer dan ook met vooruit en achteruit of zelfs met handen op de grond en handen tegen de muur.

Veiligheid

Het oppervlak waarop gesprongen wordt, is natuurlijk best glad. Om die reden is het verstandig om met blote voeten te springen en niet met sokken. Wanneer je buiten met stoepkrijt een parcours maakt, kun je uiteraard gewoon je schoenen aan houden 😉

Filmpje

Mocht het niet helemaal duidelijk zijn wat nu precies de bedoeling is, dan kun je altijd nog even een kijkje komen nemen op het YouTube kanaal van Mama Duizendpoot. Daar staat namelijk een filmpje waarin je de kleine meid het parcours zien springen/puzzelen.

Wedstrijd

Het parcours kun je in wedstrijdvorm doen:

Langste reeks

Het valt nog niet mee om het parcours af te leggen zonder een foutje te maken. Zelfs met maar 5 sprongen moet je al best veel nadenken. Bij deze wedstrijdvorm is het handig om af te spreken dat je het telkens moet springen en er maximaal 1-2 seconden over mag doen om een sprong te maken.

Snel

Voor deze wedstrijdvorm heb je een timer/stopwatch nodig, zodat je kunt meten wie er nu het snelst was. Wanneer een ‘sprong’ goed is, mag je pas door naar de volgende ‘sprong’…anders is het natuurlijk niet eerlijk.

In de klas

Bewegingsonderwijs

Een handen en voeten parcours is erg leuk om in het gymlokaal of in het speellokaal op te zetten. Je kunt het als onderdeel van een groter parcours opzetten (zoals een estafette), maar je kunt het ook gebruiken als een speelse warming up.

Rekenen

Je kunt de handen en voeten ook voorzien van cijfers (onder de 10 is lastig genoeg). Voordat er gesprongen mag worden, moeten de kinderen eerst de 4 cijfers optellen en het juiste antwoord geven. Hierbij is het leuk om twee parcoursen naast elkaar te hebben (met elk andere cijfers natuurlijk, want anders kunnen ze naar elkaar luisteren). Wie is er het eerst over de finish? Een andere optie is op de handen een som te plaatsen en in de handen een mogelijk antwoord. De kinderen hoeven dan maar met 1 hand en 1 voet telkens te springen.

Materiaal

Buiten kun je gewoon met stoepkrijt tekenen, maar binnen is dit natuurlijk niet zo heel wenselijk, want dat vlekt enorm. Papier is hier dan een logisch medium. Het nadeel van papier is echter dat het snel kreukt en daardoor ook snel stuk gaat wanneer je er op springt (en een beetje glijdt met je hand of je voet). Door de papiertjes te lamineren, blijven ze beter liggen en zijn ze vele malen te gebruiken. Zo kun je de volgende dag zo weer een ander parcours maken.

Printable

Ik heb de handen en voeten van de kleine meid digitaal overgetrokken, zodat we de handen en voeten naar hartenlust kunnen printen. Wil jij ze ook printen? Dat kan. In het winkeltjes vind je de printable met de 4 kaarten voor het handen en voeten parcours. Dit document is kost €0,50. Na het afronden van de bestelling en betaling is het document downloadbaar. Tip: Druk de handen en voeten af op gekleurd papier, daar wordt het extra vrolijk van.

Aan de slag

Voor het maken van een handen en voeten parcours heb je het volgende nodig:

  • handen en voeten
  • papier
  • stift
  • *eventueel kopieerapparaat (of een printer die kan kopiëren of scannen)
  • *eventueel lamineervellen en een lamineerapparaat
  • stevig breed plakband
  • **of enkel stoepkrijt en een tegelpad 😉
Binnen

Trek de handen en voeten om, dus van beide zowel links als rechts. *Als je een kopieerapparaat hebt of een printer die kan kopiëren of scannen dan kun je dit op die manier makkelijk verveelvoudigen. Het leuke van deze manier is dat je het dan ook op gekleurd papier kunt afdrukken…daar wordt het lekker vrolijk van. *Lamineer de papiertjes eventueel. Plak de handen en voeten op de vloer. Let er op dat je telkens twee voeten en twee handen (zowel links als rechts dus) op een rij naast elkaar hebt. Je kunt het parcours zo lang maken als je wilt.

Lekker buiten

**Met mooi weer kun je het parcours ook gewoon met stoepkrijt op een tegelpad tekenen. Zo heb je dubbel veel plezier.

Zit je nog vol met diy-kriebels? Kijk dan op de pagina ‘Mama naait’ of ‘Mama knutselt’.

Maak jij ook een handen en voeten parcours?

Super! Je snapt natuurlijk wel dat ik ontzettend nieuwsgierig ben naar jouw resultaat. Deel hem vooral onder het originele facebookbericht op ‘Mama Duizendpoot’, zodat ik hem makkelijk kan vinden en een ander jouw werk ook kan bewonderen. Of plaats de foto op Instagram met #mamaduizendpootcreatie.

Bewaren voor later

Pinterest - handen en voeten parcoursVind je dit bericht leuk en wil je het graag bewaren voor later? Pin hem dan vooral op je Pinterest bord, zodat je het nog eens rustig terug kunt lezen. Hier onder staan een aantal ‘Social media icoontjes’, waaronder ook die van Pinterest. Hier kun je op klikken om te pinnen.

Maar misschien wil je dit bericht gewoon delen, dan kun je natuurlijk ook een van de andere opties kiezen…zoals Facebook, Twitter en LinkdIn.

Bewaren en delen wordt enorm gewaardeerd.

Op zoek naar meer speelplezier?

Ben je dol op spelletjes? Of wil je meer speelideetjes? Kijk dan op de pagina ‘Mama speelt’.

Diy inspiratie

Zit je nog vol met diy-kriebels? Kijk dan op de pagina ‘Mama naait’ of ‘Mama knutselt’.

5 thoughts on “Handen en voeten parcours

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *