Een parcours van stoepkrijt

Parcours van stoepkrijt

Je eigen parcours maken kan makkelijk met stoepkrijt en een beetje fantasie. Laat handen en voeten gebruiken en laat ze vooral alle kanten op gaan. Buiten bewegen is leuk!

Links en rechts samen

Met het parcours moeten de beide helften van het brein goed leren samenwerken…en dat valt soms nog niet mee. De ene helft moet de plaatjes zien te ontcijferen terwijl de andere helft er voor moet zorgen dat je doet wat er staat. En door verschillende bewegingen met elkaar af te laten wisselen, maak je het nog lastiger. Hoe sneller je het parcours aflegt, des te lastiger het wordt.

Afwisselen

Reeksen

Het parcours bestaat uit verschillende reeksen. Wat je als reeks kiest, mag je natuurlijk helemaal zelf weten. Het is wel verstandig om niet twee draaiende reeksen achter elkaar te maken. Ook is het handig om niet een reeks met veel bukken en een reeks met draaien achter elkaar te doen…dit allemaal om valpartijen door duizeligheid te voorkomen.

Links, rechts, vooruit, achteruit

Wanneer je een onderdeel maakt met handen en voeten, is het handig om links en rechts niet te laten kruizen…net als bij het handen en voeten parcours. Het wel laten kruizen kan er namelijk voor zorgen dat je snel struikelt en dat is natuurlijk niet de bedoeling.

Wil je het echt uitdagend maken? Varieer dan ook met vooruit en achteruit of zelfs met handen op de grond en handen tegen de muur.

Filmpje

Mocht het niet helemaal duidelijk zijn wat nu precies de bedoeling is, dan kun je altijd nog even een kijkje komen nemen op het YouTube kanaal van Mama Duizendpoot. Daar staat namelijk een filmpje waarin je de meiden het parcours ziet springen.

Wedstrijd

Het parcours kun je in wedstrijdvorm doen. Je hebt dan wel een timer/stopwatch nodig, zodat je kunt meten wie er nu het snelst was. Wanneer iemand een onderdeel niet correcte en niet volledig uitvoert, krijgt hij/zij strafseconden. Je kunt zelfs twee dezelfde parcoursen naast elkaar tekenen, zodat er dan ook echt een wedstrijd tegen elkaar gedaan kan worden. Dat maakt het nog spannender.

In de klas

Bewegingsonderwijs

Een parcours is erg leuk oen kan ook erg leerzaam zijn. Zo kun je kinderen laten oefenen met het omdraaien in een sprong (dit vinden peuters en kleuters vaak nog best lastig). Maar door onderdelen te maken met handen en voeten werken kinderen aan hun hand-oog coördinatie. Door links en rechts in een niet logisch ritme te laten verlopen en verschillende soorten bewegingen met elkaar af te wisselen, werken kinderen ook nog eens aan de samenwerking tussen de linker helft en de rechter helft van het brein.

Verder leren jonge kinderen begrippen zoals links, rechts, hoog, laag, vooruit, achteruit, voor, achter, naast, enz.

Buiten

Een gymles buiten is heerlijk wanneer het mooi weer is. Met een mega parcours op het schoolplein kun je vele kinderen tegelijkertijd helemaal los laten gaan op het parcours. Het parcours is ook ideaal wanneer een gymleerkracht ziek is…of het gymlokaal even niet beschikbaar is…of wanneer kinderen even hun energie kwijt moeten om weer geconcentreerd aan het werk te kunnen 😉

Zelf tekenen

Nu kun je alle onderdelen zelf tekenen voor de kinderen, maar je kunt het ook door de kinderen laten tekenen. Verdeel het parcours onder het aantal personen en laat ieder zijn/haar deel er in tekenen. Bespreek dan wel van tevoren wat iedereen in zijn/haar eigen stukje gaat tekenen, zodat je niet te veel delen achter elkaar hebt met bukken of draaien…of zelfs dezelfde delen achter elkaar hebt.

Laat de kinderen eerst ‘vergaderen’ en een plan maken, voordat ze beginnen te tekenen. Oudere kinderen kunnen ook gaan bespreken of ze gebruik maken van symbolen (springen, lopen, hurken, enz). Bij handen en voeten is het bijvoorbeeld handig om duidelijk onderscheid te maken tussen links en rechts. Ook kunnen ze bespreken of ze gebruik maken van kleurcodes of dat elk deel een eigen kleur krijgt. Deze ‘vergadering’ is natuurlijk een prachtige taalles.

Aan de slag

Voor het maken van een parcours van stoepkrijt heb je het volgende nodig:

  • een lang stuk pad
  • stoepkrijt
  • *fantasie 😉

Bepaal waar je wilt starten en waar je de finish wilt hebben.

Maak een route van start naar finish (nog niet tekenen met stoepkrijt).

Verdeel de route in stukken van ongeveer 2 meter. Elk stuk is dan weer een andere beweging.

Teken in elk deel van het parcours een andere beweging. Dit kan met enkel voeten zijn, maar kan ook met handen en voeten zijn. Zorg vooral voor afwisseling qua draaien en springen. Voor iets oudere kinderen kun je het parcours extra moeilijk maken door ze af en toe ook achteruit te laten gaan.

Zit je nog vol met diy-kriebels? Kijk dan op de pagina ‘Mama naait’ of ‘Mama knutselt’.

Maak jij ook een parcours van stoepkrijt?

Super! Je snapt natuurlijk wel dat ik ontzettend nieuwsgierig ben naar jouw resultaat. Deel hem vooral onder het originele facebookbericht op ‘Mama Duizendpoot’, zodat ik hem makkelijk kan vinden en een ander jouw werk ook kan bewonderen. Of plaats de foto op Instagram met #mamaduizendpootcreatie.

Bewaren voor later

Pinterest - parcours van stoepkrijtVind je dit bericht leuk en wil je het graag bewaren voor later? Pin hem dan vooral op je Pinterest bord, zodat je het nog eens rustig terug kunt lezen. Hier onder staan een aantal ‘Social media icoontjes’, waaronder ook die van Pinterest. Hier kun je op klikken om te pinnen.

Maar misschien wil je dit bericht gewoon delen, dan kun je natuurlijk ook een van de andere opties kiezen…zoals Facebook, Twitter en LinkdIn.

Bewaren en delen wordt enorm gewaardeerd.

Op zoek naar meer speelplezier?

Ben je dol op spelletjes? Of wil je meer speelideetjes? Kijk dan op de pagina ‘Mama speelt’.

Diy inspiratie

Zit je nog vol met diy-kriebels? Kijk dan op de pagina ‘Mama naait’ of ‘Mama knutselt’.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *