Het heelal prikken

heelal prikken

Ook jonge kinderen kunnen het heelal al heel interessant vinden. Het heelal prikken is een leuke manier om op een luchtige manier bezig te zijn met de planeten binnen ons zonnestelsel.

De planeten en jonge kinderen

Onze kleine meid is al een vrij lange tijd geïnteresseerd in het heelal. Zo zijn we afgelopen zomer naar het planetarium geweest om haar lievelingsplaneet (Saturnus) door een telescoop te kunnen zien. Ook heb ik een liedje gemaakt over de planeten, zodat ze de namen beter kan onthouden. En vorig jaar heb ik zelfs al een mobiel van verschillende ballen gemaakt die ons zonnestelsel moet voorstellen die ze altijd erg interessant heeft gevonden. ‘André het astronautje‘ vindt ze overigens ook heel leuk om te lezen.

Zodra de kleine meid rondjes dicht bij elkaar ziet, vindt ze gelijk dat dat allemaal planeten zijn. en begint ze vrolijk het planetenlied te zingen.

Ik heb dus gemerkt dat kinderen al op hele jonge leeftijd erg geïnteresseerd kunnen zijn in het heelal. En er zijn best veel activiteiten te bedenken binnen dit thema die geschikt zijn voor deze jongen kinderen…zoals het prikken van het heelal.

In de klas

Het heelal is het makkelijkst om te prikken. Kijk naar de motoriek van de kinderen om te bepalen of ze in kleine groepen of grote groepen kunnen prikken. De planeten kun je het beste prikken met een fijne prikpen (als je die hebt). De sterren zijn beter zichtbaar wanneer je ze met een dikkere prikpen prikt.

Je kunt het heelal zelfs als lampion gebruiken. Het papier kun je dan eerst lamineren en vervolgens in een rondje maken met nietjes of brede plakband. Perforeer er twee gaatjes in aan de bovenkant en maakt er een koordje door waar de lampion mee aan het stokje kan hangen.

Welke kleuren?

Als je op het internet kijkt naar de kleuren van de planeten, zul je merken dat ze op al die verschillende afbeeldingen verschillende kleuren zullen hebben. Welk voorbeeld je kiest is natuurlijk helemaal aan jezelf. Wij kozen er voor om de planeten te maken in de kleuren van het boek van ‘André het astronautje’. Zo is het voor de kleine meid een aanvulling op het boekje en is het ook niet zo verwarrend welke kleur de planeten hebben.

Materiaal

Je kun verschillende soorten papier achter de planeten plakken. Je kunt zijdevloei, vliegerpapier en zelfs vouwblaadjes gebruiken. Wil je dat de vouwblaadjes meer doorschijnen? Smeer ze dan eerst een beetje in met babyolie (wel eerst goed laten drogen voordat je ze plakt).

Gebruik voor de sterren een dikke prikpen, zodat ze goed zichtbaar zijn wanneer je het heelal tegen het ligt houdt.

Printable

In het winkeltje vind je de printable en kost hier €0,50. Na het voltooien van de bestelling en de betaling kun je het product downloaden.

Aan de slag

Voor het prikken van het heelal heb je het volgende nodig:

  • printable
  • schaar
  • stevig zwart papier
  • potlood
  • prikpen met priklap
  • waskrijt
  • doorschijnend gekleurd papier (ik gebruikte vouwblaadjes die ik eerst insmeerde met babyolie)
  • lijm

Teken de zon en de planeten op het zwarte papier. Ik heb hiervoor eerst het sjabloon gebruikt. De rondjes heb ik uitgeknipt en overgetrokken op het zwarte papier.

Prik de zon en de planeten uit.

Prik ook een heleboel gaatjes in het papier, zodat het lijkt alsof er allemaal sterren omheen staan.

Kleur de sterren een beetje wit/geel, zodat het lijkt alsof ze stralen.

Kleur ook cirkels rood, oranje en geel om de zon. Laat het geel zelfs een beetje uitschieten, zodat het nog meer op de zon lijkt.

Knip doorschijnend papier uit die past bij de grootte en de kleuren van de verschillende planeten. Wij hebben ze dus gekozen naar het boekje van ‘André het astronautje’.

Plak de papiertjes achter de gaten.

Kleur tot slot de ringen van Saturnus, Uranus en Neptunus. Je kunt zelfs nog een vallende ster tekenen als je dat leuk vindt…of een raket (die van André bijvoorbeeld)

Prik jij ook zo’n leuk heelal?

Super! Je snapt natuurlijk wel dat ik ontzettend nieuwsgierig ben naar jouw resultaat. Deel hem vooral onder het originele facebookbericht op ‘Mama Duizendpoot’, zodat ik hem makkelijk kan vinden en een ander jouw werk ook kan bewonderen. Of plaats de foto op Instagram met #mamaduizendpootcreatie.

Bewaren voor later

Pinterest - heelal prikkenVind je dit bericht leuk en wil je het graag bewaren voor later? Pin hem dan vooral op je Pinterest bord, zodat je het nog eens rustig terug kunt lezen. Hier onder staan een aantal ‘Social media icoontjes’, waaronder ook die van Pinterest. Hier kun je op klikken om te pinnen.

Maar misschien wil je dit bericht gewoon delen, dan kun je natuurlijk ook een van de andere opties kiezen…zoals Facebook, Twitter en LinkdIn.

Bewaren en delen wordt enorm gewaardeerd.

Diy inspiratie

Zit je nog vol met diy-kriebels? Kijk dan op de pagina ‘Mama naait’ of ‘Mama knutselt’.

2 thoughts on “Het heelal prikken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *