Het heelal bewonderen in Planetron Dwingeloo

Planetron Dwingeloo

Wat wilde de kleine meid graag Saturnus echt zien. Om dat te kunnen, moest ze door een telescoop kijken…een die heel sterk vergroot. En laat Planetron Dwingeloo nu net de grootste optische telescoop van Nederland hebben.

Ik wil Saturnus zooooo graag zien!

De kleine meid vind het heelal ontzettend interessant. En ze heeft ook echt een lievelingsplaneet, namelijk Saturnus. Afgelopen zomer vroeg ze mij of ze Saturnus ook echt kon zien. Soms kun je die inderdaad echt zien. En afgelopen zomer was Saturnus goed te zien met een telescoop tijdens een sterrenkijkavond in Planetron Dwingeloo.; een goed moment dus om eens deel te nemen aan een sterrenkijkavond.

Wat valt er te zien/beleven in Planetron Dwingeloo?

Planetron Dwingeloo

Planetron Dwingeloo is in 1989 geopend door astronaut Jerry Ross. Hier staat de grootste optische telescoop van Nederland waardoor je de planeten goed kunt zien. Er is verder een grote zaal waar je allerlei dingen kunt zien die te maken hebben met ruimtevaart en er is ook nog een grote filmzaal.

Live-Planetarium voorstelling

In Planetron Cinedome kun je live naar de sterren kijken door middel van een Zeiss planetariumprojector. De projector laat alle sterren zien op het plafond van de koepel. Er kan zelfs een beetje gesjoemeld worden met de tijd, waardoor je dus ook een paar uur terug in de tijd kunt en zelfs versneld het tijdverloop kunt zien, waardoor je ook echt ziet hoe de hemel voor ons veranderd en wat dan de banen zijn. De voorstelling duurt ongeveer een uur en er wordt goed uitgelegd wat je nu zien en hoe alles werkt. Wij konden toen Mars, Jupiter en Saturnus zien…al zag je die daar natuurlijk alsof het gewoon sterren waren.

Rondleiding sterrenwacht

Na de voorstelling kun je deelnemen aan de rondleiding. Je komt dan in de ruimte waard de grootste optische telescoop van Nederland staat. Er wordt hier van alles uitgelegd over deze bijzondere telescoop.

Sterrenkijkavonden

Gedurende het hele jaar zijn er sterrenkijkavonden gepland. Je kunt dan na de rondleiding ook even door de optische telescoop kijken. Voor de exacte data en tijden kun je het beste kijken op de website. Wij hadden toen het geluk dat de optische telescoop gericht stond op Saturnus (de lievelingsplaneet van de kleine meid).

Sterrenkijkmedaille

Kinderen kunnen meedoen aan een soort speurtocht/vragenlijst. Gedurende het bezoek kunnen de kinderen de antwoorden op de vragen vinden die ze kunnen noteren op de vragenlijsten. De antwoorden worden nagekeken bij de balie, waar je ook gelijk een sterrenkijkmedaille van Planetron krijgt.

Voorzieningen

Garderobe

Er is een garderobe aanwezig in het gebouw. Deze is onbeheerd, dus zorg er wel voor dat je niets in je las laat zitten wat van waarde is.

Toiletten

Direct nadat je binnen bent (voorbij de kassa) kun je de toiletten vinden

Restaurant

Bij Planetron zit ook een restaurantje. Hier kun je even rustig iets drinken en een klein hapje eten.

Te koop

Het gebouw in Dwingeloo staat te koop. Tijdens de sterrenkijkavond kregen we te horen dat ze bezig zijn met het maken van een Science Centre en dat het planetarium dan waarschijnlijk mee zal verhuizen. We zijn heeeeeeeeeel nieuwsgierig, want vorig jaar zijn we naar het Science Centre in Luxemburg geweest en dat vonden we super tof.

Lees ook: Op de camping in Luxemburg

Wat vinden wij van Planetron Dwingeloo?

Ik was er al eens geweest tijdens een schoolreisje, maar toen zijn we enkel in de zaal over ruimtevaart geweest en in Planetron Cinedome. Met de meiden was het toch een hele andere ervaring, omdat we toen naar de sterrenkijkavond gingen.

We hebben best wel even getwijfeld of we wel moesten deelnemen aan de sterrenkijkavond. Dit begint namelijk pas om 20:00…de tijd dat de meiden altijd naar bed gaan. Maar ze wilden het heel graag en dus hebben we er ons maar aan gewaagd…met in ons achterhoofd dat wanneer ze het niet zouden trekken, we gewoon weer naar huis zouden gaan. Hoewel de kleine meid wel even in slaap is gevallen tijdens de voorstelling (het duurde wat langer dan gepland….bijna 2 uur in plaats van 1 uur), was ze na de voorstelling er helemaal klaar voor om haar lievelingsplaneet te zien. We hebben vrij lang in de rij gestaan om de planeet te kunnen bewonderen (mede doordat er genoeg volwassenen lak hadden aan de regel dat kinderen eerst mochten), maar het was het helemaal waard. Het was een onvergetelijke avond en de meiden hebben genoten. De kleine meid heeft het af en toe nog over de dag dat ze Saturnus door de telescoop heeft gezien. Voor haar was dat een heel bijzonder moment.

Bewaren voor later

Pinterest - Planetron DwingelooVind je dit bericht leuk en wil je het graag bewaren voor later? Pin hem dan vooral op je Pinterest bord, zodat je het nog eens rustig terug kunt lezen. Hier onder staan een aantal ‘Social media icoontjes’, waaronder ook die van Pinterest. Hier kun je op klikken om te pinnen.

Maar misschien wil je dit bericht gewoon delen, dan kun je natuurlijk ook een van de andere opties kiezen…zoals Facebook, Twitter en LinkdIn.

Bewaren en delen wordt enorm gewaardeerd.

Meer uitjes met kinderen?

Ben je op zoek naar nog meer uitjes met kinderen? Kijk dan vooral op de pagina ‘Mama gaat op pad‘.

2 thoughts on “Het heelal bewonderen in Planetron Dwingeloo

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *