Klaproos kroonluchter

Klaproos kroonluchter

Ik wilde graag een lampje maken voor in het speelhuisje die ze makkelijk zelf aan en uit kunnen doen…en hij moest natuurlijk ook gezellig staan

Klaprozen en …

Ik wilde graag een lichtbron maken voor in het speelhuisje buiten. Het moest ook gelijk iets worden waar het knus van zou worden. Ik besloot een kroonluchter te maken. Ik wilde een beetje in het thema van de tuin blijven. Hier hebben wij een aantal stokrozen en klaprozen staan, dus iets met klaprozen leek mij wel een leuk idee. maar alleen klaproosjes is ook zo saai, dus maakte ik er ook nog blaadjes en vlinders bij.

Kroonluchter of mobiel

Ik heb dus een kroonluchter gemaakt, maar je kunt de figuurtjes ook prima gebruiken voor het maken van een mobiel. Vooral jonge kinderen vinden het fijn om naar iets rustgevends te kijken wat boven hun hoofd hangt wanneer ze op bed liggen. Zo ligt hun focus op een punt die dichtbij is en niet op de grote lege ruimte om hun heen. Je kunt een kant en klare houder gebruiken voor het maken van een mobiel, maar je kunt ook prima een ring gebruiken zoals ik heb gedaan.

Vilt

Werken met vilt kan wel eens een gepriegel zijn, maar je kunt er wel heel goed veel details mee aanbrengen. Dit komt doordat vilt niet rafelt. Het afwerken kost vaak veel tijd, omdat je dit met de hand doet. Wanneer je hier de rust en tijd voor neemt, wordt het wel heel mooi.

Feston steek en stiksteek

Vilt werk je het makkelijkst en mooist af met een festonsteek. Zo zitten de randen vast op elkaar en is het gelijk netjes afgewerkt. Weet je niet zo goed hoe dit moet, dan kun je dat lezen in dit bericht.

Maar je kunt niet langs alle randen werken met een feston steek, bij de stippen van de vlinder bijvoorbeeld en het hart van de klaproos. Hier gebruik ikzelf het liefst een stiksteek. Dit een stevige steek die een mooie nette streep langs de rand maakt.

Materiaal

Ik heb de figuurtjes allen van vilt gemaakt. Dit heeft vooral te maken met de vele kleine rondjes die bevestigd moeten worden op de vlinder en met het hart van de klaproos. Vilt heeft het voordeel redelijk stevig te zijn en niet rafelt. Ook ziet het er warm en gezellig uit.

Patroon

Het patroon voor de klaproos kroonluchter kun je vinden in het winkeltje en kost hier €1,00. In het document vind je het patroon voor de klaproos, het blad en de twee verschillende vlinders. Na het afronden van de bestelling en betaling ontvang je een mail met daarin de link naar het patroon. (Vergeet niet het document gelijk op te slaan en uit te printen)

Aan de slag

Voor het maken van een klaproos kroonluchter heb je het volgende nodig:

  • patroon
  • ring
  • *eventueel led lampjes op batterij
  • lint
  • vilt
  • schaar
  • textiellijm (om de delen op de plek te houden voor tijdens het naaien)
  • garen
  • naald
  • elastiek
Klaproos

klaproos kroonluchter - klaproos

Knip de groene cirkel uit.

Knip de groene in tot het midden.

Plak de uiteinden van het groene deel op elkaar, zodat er een kommetje ontstaat.

Knip 6 punten uit de cirkel.

klaproos kroonluchter - klaproos makenKnip de blaadjes van de klaproos uit. 

Werk de blaadjes eventueel af met een feston steek voor een nettere afwerking (het is overigens niet noodzakelijk…ik heb dit niet gedaan).

Knip de zwarte cirkel uit.

Maak dunne knipjes in de rand.

Plak de bloemblaadjes in een cirkel op elkaar. Zorg er voor dat de cirkel een beetje bol staat.

Naai met een stiksteek de zwarte cirkel in het hart van de bloem (langs de sprietjes). 

Plak het groene deel met een paar puntjes op de onderkant van de klaproos.

Naai het groene deel vast op de onderkant van de klaproos. Let er op dat je niet helemaal door de blaadjes heen naait, zodat dit niet zichtbaar is aan de binnenkant van de klaproos.

Blaadjes

klaproos kroonluchter - bladKnip de blaadjes rond uit, zonder inkepingen.

Teken de inkepingen op het blad.

Naai een hoofdnerf  over het midden van het blad.

Naai eventueel de nerven zijnerven op het blad. Dit is niet noodzakelijk, maar het staat wel mooier (ik heb dit niet gedaan, omdat ik er pas aan dacht toen ik hem helemaal geknipt had).

Knip de inkepingen er uit.

Witte vlinder (koolwitje)

klaproos kroonluchter - koolwitjeKnip de vleugels uit.

Knip de lijfjes uit.

Plak de vleugels op het lijfje

Knip eventueel een stukje dun lint af, vouw de dubbel en plak deze op de kop van de vlinder. De uiteinden kun je even branden zodat ze niet gaan rafelen.

Plak een ander lijfje op het lijfje met vleugels, zodat de vleugels er tussen zitten.

Naai de lijfjes netjes op elkaar.

Knip de zwarte tipjes en stipjes uit.

Naai de tipjes en stipjes op de twee bovenste vleugels (zorg er voor dat het spiegelt).

Gekleurde vlinder (dagpauwoog)

klaproos kroonluchter - dagpauwoogKnip de vleugels uit.

Knip de gekleurde vormpjes en stipjes uit.

Naai de vormpjes en stipjes op de vleugels (zorg er voor dat het spiegelt).

Knip de lijfjes uit.

Plak de vleugels op het lijfje.

Knip eventueel een stukje dun lint af, vouw de dubbel en plak deze op de kop van de vlinder. De uiteinden kun je even branden zodat ze niet gaan rafelen.

Plak een ander lijfje op het lijfje met vleugels, zodat de vleugels er tussen zitten.

Naai de lijfjes netjes op elkaar.

Knip een strook voor een hoesje voor de batterijendoos –> (omtrek + 2cm) x (lengte + 1/2 dikte + 3 cm).

Naai elastiek langs de bovenkant (licht op spanning).

Vouw de strook dubbel, met de goede kanten op elkaar.

Naai de onderkant en de zijkant dicht.

Keer het hoesje binnenstebuiten.

Naai de vlinder op het hoesje.

Ring

klaproos kroonluchter - ringAls je lampjes er op wilt, wikkel je de streng om de ring. Zorg er voor dat de lampjes mooi verdeeld zijn en het snoer er redelijk strak omheen zit (niet hard aan trekken tijdens het wikkelen). 

Wikkel het lint mooi strak om de ring (met de lampjes). Zorg er voor dat je een stukje lint aan het begin vrij laat (laat bungelen zeg maar). Laat het lint telkens een beetje overlappen, zodat er geen kiertjes komen. 

Knoop de uiteinden aan elkaar en knip het overtollige stuk lint af.

Knip 2 lange linten af en knoop de uiteinden op de kwarten van het lint.

Pak het midden van de linten bij elkaar en maak er een knoop in met een lus (of eigenlijk twee lusjes).

Hang de kroonluchter op en hang het hoesje bij het haakje op.

Hang de bloemen, blaadjes en vlinders aan een touwtje of stukje lint op…verdeel ze mooi over de ring en hang ze in verschillende hoogtes.

Maak jij ook zo’n leuke klaproos kroonluchter?

Super! Je snapt natuurlijk wel dat ik ontzettend nieuwsgierig ben naar jouw resultaat. Deel hem vooral onder het originele facebookbericht op ‘Mama Duizendpoot’, zodat ik hem makkelijk kan vinden en een ander jouw werk ook kan bewonderen. Of plaats de foto op Instagram met #mamaduizendpootcreatie.

CreaKrea

Elke week is er een CreaKrea uitdaging, met elke week een ander thema. Het creatieve CreaKrea team bestaat nu uit Emmy van Webkonijn, Ilse van De knutseljuf van Ede, Crea met kids en natuurlijk nog mijzelf. Vorige week was het thema ‘Blocks’ ik je zien hoe je een baby kubus kunt maken.

Deze week is het thema ‘Red’ aan de beurt en maakte ik een klaproos kroonluchter. Ben je benieuwd naar alle creaties? Kijk dan vooral in de linkparty en bij Webkonijn (haar link vind je onderaan in dit bericht). Wil je alvast aan de slag voor de linkparty voor volgende week? Gezellig! Het thema van volgende week is ‘pets’ (oftewel ‘huisdieren’).

Bewaren voor later

Pinterest - klaproos kroonluchterVind je dit bericht leuk en wil je het graag bewaren voor later? Pin hem dan vooral op je Pinterest bord, zodat je het nog eens rustig terug kunt lezen. Hier onder staan een aantal ‘Social media icoontjes’, waaronder ook die van Pinterest. Hier kun je op klikken om te pinnen.

Maar misschien wil je dit bericht gewoon delen, dan kun je natuurlijk ook een van de andere opties kiezen…zoals Facebook, Twitter en LinkdIn.

Bewaren en delen wordt enorm gewaardeerd.

Diy inspiratie

Zit je nog vol met diy-kriebels? Kijk dan op de pagina ‘Mama naait’ of ‘Mama knutselt’. Maar kijk vooral ook even in de linkparty waar je overigens ook diy’s (en recepten) mag delen die binnen dit thema passen…dit kan in de vorm van een blog, foto of filmpje zijn (dus ook als niet-blogger/vlogger kun je gezellig meedoen). De inzendingen delen wij op ons bord op Pinterest. De linkparty vind je overigens niet alleen hier, maar ook bij Webkonijn. Ook zij heeft een leuke creatie binnen dit thema gemaakt, dus kijk vooral ook even bij haar.

You are invited to the Inlinkz link party!

Click here to enter

2 thoughts on “Klaproos kroonluchter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *