Rekenmuisjes

Rekenmuisjes

Deze gekleurde vriendjes helpen graag met de kleuren leren, leren tellen, de cijfers leren en zelfs met beginnend leren rekenen. 

Rekenmuisjes

Heel lang geleden zag ik op Pinterest eens gehaakte rekenmuisjes voorbij komen. Dat leek mij ook wel leuk om te maken. Maar ik ben echt waardeloos met haken, dus ik wilde liever muisjes naaien. Ook vond ik de educatieve inhoud niet helemaal zoals ik het wilde. Die muisjes waren een paartje waarvan een streepjes heeft en de ander stippen. Het idee is leuk, maar wel vrij eenzijdig. Ik wilde graag iets maken met meer differentiatie mogelijkheden. En zo ben ik gekomen op de rekenmuisjes zoals je ze hier ziet.

De muisjes

Ik heb muisjes in elke kleur gemaakt (11 stuks). Op die manier is elke kleur vertegenwoordigd, waardoor kinderen ook de kleuren kunnen leren en oefenen. Het voordeel van elf muisjes is dat je dan de getallen 0 tot en met 10 kunt leren en oefenen.

Elk muisje heeft een staart. Dat staartje heeft een aantal kralen die past bij de kaartjes (0 tot en met 10 kralen dus). Met enkel de muisjes kun je dus al een telopdracht doen (van hoog naar laag en van laag naar hoog leggen), dan zie je de kleuren ook naast elkaar staan zoals bij de regenboog (met toevoeging van bruin, roze, wit, grijs en zwart).

Opdrachtkaarten

De rekenmuisjes op zich zijn dus al goed voor een simpele telopdracht, maar met de opdrachtkaartjes kun je nog veel meer oefeningen doen.

Kleuren

Er zijn 11 kaarten in 11 verschillende kleuren die passen bij de muisjes. Kinderen leggen de muisjes bij de kaarten die dezelfde kleur hebben.

Kleuren in woorden

Omdat er ook kinderen zijn die graag willen lezen, kun je de kaartjes met woorden gebruiken bij de kleurkaartjes of in plaats van de kleurkaartjes. Op die manier kun je binnen de groep differentiëren.

Kaasjes tellen

De beginnende rekenaar begint met tellen. Kinderen tellen het aantal kaasjes op het kaartje en zoeken het muisje met evenveel kraaltjes om de staart.

Dobbelsteentjes

Tellen kan leuk zijn, maar geordend tellen is toch weer een hele andere vaardigheid. Omdat je bij spelletjes vaak een dobbelsteen gebruikt, heb ik ook kaartjes gemaakt met dobbelstenen. Zo kunnen kinderen het aantal stippen geordend leren voorspellen. De dobbelsteen met 6 stippen heb ik achterwege gelaten, omdat elke dobbelsteen op de kaartjes dan past bij een hand.

Cijfer

Na leren tellen komt het herkennen van de cijfers en deze leren koppelen aan de aantallen. Kinderen lezen het cijfer en koppelen dit aan het muisje die dat aantal kraaltjes om de staart heeft.

Cijfers in woorden

Omdat er ook kinderen zijn die graag willen lezen, kun je de kaartjes met woorden gebruiken bij de kleurkaartjes of in plaats van de kleurkaartjes. Op die manier kun je binnen de groep differentiëren.

Combineren

De woordenkaartjes kunnen van tevoren naast de kleurenkaartjes of cijferkaartjes gelegd worden (bijvoorbeeld in een circuit). Op die manier zien kinderen de woorden bij de betekenis en herkennen ze wellicht de woorden na verloop van tijd.

De muisjes zijn ook als sleutel te gebruiken tussen twee kaartjes. Zo kun je kinderen de kleurkaarten laten koppelen aan de telkaarten of cijferkaarten met behulp van de muisjes. Een groen kaart hoort bij een groene muis en de groene muis heeft 4 kralen, dus groen hoort bij de kaart 4 of bij de vier kaasjes of de dobbelsteen met vier stippen.

Filmpje

Hierboven staan verschillende opdrachten uitgelegd. Voor de liefhebbers heb ik ook een filmpje gemakt waarin ik de verschillende opdrachten laat zien. 

Sommetjes

De muisjes zijn ook leuk om te gebruiken met flitskaarten tot en met de 10. Wanneer je een schoenendoos hebt, kun je deze omtoveren tot een muurtje met een muizenholletje er in. Een geel blokje kun je dan als stukje kaas gebruiken. Bij de + sommen komen de muisjes uit het holletje om kaas te eten en bij de – sommen gaan ze weer terug naar hun holletje.   

Rekenmuis of kattenspeeltje?

Het patroon voor het muisje kun je ook gebruiken om een muisje voor de kat te maken. Houd er dan wel rekening mee dat de stof een beetje ‘hufterproof’ moet zijn. Je zou hem bijvoorbeeld van een oude spijkerbroek kunnen maken. Als staart kun je dan beter een koord gebruiken in plaats van een lintje, omdat een lintje snel stuk gaat door de scherpe nagels van de kat.

Materiaal

Ik heb de muisjes allen van vilt gemaakt, omdat ik hiervan de verschillende kleuren in huis had. Maar je kunt ze ook prima van een andere niet rekbare stof maken. Let er op dat de stof niet heel dik of stug is, want dan wordt het vooral bij de oren erg lastig om te naaien.

De kaartjes heb ik gemaakt van twee laagjes papier (een met de print en een effen stuk voor een mooie achterkant). Deze twee laagjes heb ik met een lijmstift minimaal op elkaar gelijmd en gelamineerd. Wanneer de kaartjes gelamineerd zijn, gaan ze namelijk een stuk langer mee wanneer ze door jonge kinderen gebruikt worden.

Patroon en printables

Het document bestaat uit een patroon voor de muisjes en de printables voor de kaartjes. Deze kun je vinden in het winkeltje en kost hier €1,00. Na het afronden van de bestelling en betaling ontvang je een mail met daarin de link naar het patroon en de printables. (Vergeet niet het document gelijk op te slaan en uit te printen)

Aan de slag

Voor het maken van rekenmuisjes met bijbehorende kaartjes heb je het volgende nodig:

 • patroon
 • vilt (bruin, rood, oranje, geel, groen, blauw, paars, roze, wit, grijs, zwart)
 • schaar
 • *eventueel textiellijm (om de binnenoren op de plek te houden voor tijdens het naaien)
 • garen
 • spelden of wonderclips
 • naald
 • kussenvulling
 • lint (6 mm breed)
 • strijkkralen
 • aansteker (of een ander vuurtje)
 • papier
 • lijmstift
 • lamineervellen
Muisjes

Knip de patroondelen uit.

Neem de patroondelen over op de stof (let er op dat je het binnenoor een andere kleur geeft dan het muisje zelf.

Knip de patroondelen uit (de delen zijn al met naadwaarde, met uitzondering van de buitenkant van de oren, omdat ik met vilt werkte en deze gewoon op elkaar heb genaaid aangezien ik de rand anders te dik vond worden).

Markeer de plek van het oren en de ogen op de lijfjes. Let er op dat de twee lijfjes in spiegelbeeld komen!

Naai de oogjes op de lijfje. Ik deed dat met een zigzagsteek (breedte 4, lengte 0,25). Let er hierbij op dat je kiest voor een kleur die goed zichtbaar is op alle kleuren. Ik koos voor een donkere kleur mintgroen, omdat ik van groen houd.

*Plak eventueel het binnenoor op het oor.

Naai met een korte zigzag (breedte 3, lengte 0,5) over de rand van het binnenoor.

Leg het oor op een ‘kaal’ oor.

Naai de twee delen over de rand met een zigzag aan elkaar (wederom breedte 3, lengte 0,5).

Vouw de oortjes dubbel en naai deze over de onderkant met een zigzag op het lijfje (breedte 4, lengte 0,5).

Leg de twee lijfjes met de goede kanten op elkaar en speld/klem de bovenkant vast. Let er op dat de oren naar beneden gevouwen zijn, zodat deze er niet per ongeluk tussen genaaid worden.

Naai de bovenkant van de lijfjes aan elkaar.

Speld/klem de onderkant in het lijfje, met de goede kanten op elkaar.

Naai de onderkant in het lijfje, maar laat een stuk bij de billen open.

Keer de muis binnenstebuiten.

Vul de muis met kussenvulling.

Maak aan het uiteinde van het lint een knoop en brandt het uiteinde, zodat deze niet gaat rafelen.

Stop de knoop van het lint achterin de muis.

Vouw de opening een beetje dicht en speld deze op elkaar.

Naai met een laddersteek de achterkant van de muis dicht. Let er op dat je het lint extra goed vast naait.

Rijg kraaltjes om het lint.

Leg een knop in het lint (ongeveer 10 cm vanaf de muis), zodat de kraaltjes er niet af kunnen glijden. Brand het uiteinde van het lint weer eventjes, zodat deze niet gaat rafelen.

Kaartjes

Print de kaartjes uit.

Plak de vellen op gekleurd papier (allemaal dezelfde kleur of in ieder geval per soort hetzelfde).

Knip de kaartjes uit.

Lamineer de kaartjes (let er op dat je er ruimte tussen laat).

Knip de gelamineerde kaartjes uit. Let er op dat je de kaartjes ruim uitknipt, zodat de lamineerfolie niet loslaat.

Maak jij ook zulke leuke rekenmuisjes?

Super! Je snapt natuurlijk wel dat ik ontzettend nieuwsgierig ben naar jouw resultaat. Deel hem vooral onder het originele facebookbericht op ‘Mama Duizendpoot’, zodat ik hem makkelijk kan vinden en een ander jouw werk ook kan bewonderen. Of plaats de foto op Instagram met #mamaduizendpootcreatie.

CreaKrea

Elke week is er een CreaKrea uitdaging, met elke week een ander thema. Het creatieve CreaKrea team bestaat nu uit Emmy van Webkonijn, Ilse van De knutseljuf van Ede, Crea met kids en natuurlijk nog mijzelf. Vorige week was het thema ‘Red’ en liet ik je zien hoe je een klaproos kroonluchter kunt maken.

Deze week is het thema ‘Pets’ aan de beurt en maakte ik rekenmuisjes. Ben je benieuwd naar alle creaties? Kijk dan vooral in de linkparty en bij Webkonijn (haar link vind je onderaan in dit bericht). Wil je alvast aan de slag voor de linkparty voor volgende week? Gezellig! Het thema van volgende week is ‘Ice’ (oftewel ‘ijs’).

Bewaren voor later

Pinterest - rekenmuisjesVind je dit bericht leuk en wil je het graag bewaren voor later? Pin hem dan vooral op je Pinterest bord, zodat je het nog eens rustig terug kunt lezen. Hier onder staan een aantal ‘Social media icoontjes’, waaronder ook die van Pinterest. Hier kun je op klikken om te pinnen.

Maar misschien wil je dit bericht gewoon delen, dan kun je natuurlijk ook een van de andere opties kiezen…zoals Facebook, Twitter en LinkdIn.

Bewaren en delen wordt enorm gewaardeerd.

Diy inspiratie

Zit je nog vol met diy-kriebels? Kijk dan op de pagina ‘Mama naait’ of ‘Mama knutselt’. Maar kijk vooral ook even in de linkparty waar je overigens ook diy’s (en recepten) mag delen die binnen dit thema passen…dit kan in de vorm van een blog, foto of filmpje zijn (dus ook als niet-blogger/vlogger kun je gezellig meedoen). De inzendingen delen wij op ons bord op Pinterest. De linkparty vind je overigens niet alleen hier, maar ook bij Webkonijn. Ook zij heeft een leuke creatie binnen dit thema gemaakt, dus kijk vooral ook even bij haar.

You are invited to the Inlinkz link party!

Click here to enter

4 thoughts on “Rekenmuisjes

  1. Hoi Nadia,

   Ik houd zelf niet zo van leeftijdslabels bij jonge kinderen, omdat de ontwikkeling van elk jong kind sterk kan verschillen. Ik zou liever zeggen dat de rekenmuisjes passen bij kinderen die bezig zijn met kleuren leren, leren tellen en spelenderwijs met cijfers en letters bezig zijn. In een kleuterklas zijn ze heel geschikt,omdat je er goed mee kunt differentiëren en er een leerlijn mee kunt opbouwen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *