Blokjes puzzel

Blokjes puzzel

Met de blokjes puzzel met emoties kun je verschillende dingen doen. Zo kun je emoties in elkaar puzzelen, je kunt aangeven hoe jij je voelt en je kunt er super grappige gezichtjes mee maken. Wil je geen blokjes met emoties? Geen probleem, je kunt ook prima je eigen tekening maken.

Emoties in een blokjes puzzel

Een blokjes puzzel is best leuk om te doen, maar erg uitdagend is het niet. Wil je een blokjes puzzel leuk maken voor kinderen die al een beetje ouder zijn, dan zijn gezichtsdelen ontzettend leuk. De verschillende delen zorgen voor verschillende emoties in andere combinaties en dat kan voor hele grappige combinaties zorgen. 

blokjes puzzel - emoties (knipoog)

In principe zijn het 6 basis emoties: blij, boos, verdrietig, bang, rustig en verliefd. Ik heb gekozen voor deze emoties, omdat ze allen andere ogen en monden hebben waardoor er geen dubbele kanten zijn op een kubus. Ook passen deze emoties bij het boekje ‘Het Kleurenmonster‘. Nog een voordeel is dat je op deze manier leuke combinaties kunt maken die voor andere emoties zorgen. Zo kun je bijvoorbeeld een blij gezicht een knipoog geven 😉

Spelletjes en werkvormen

Met de emotieblokjes kun je veel kanten op. Ik zet een aantal opties voor je op een rij:

Puzzel: Aan de hand van puzzelkaartjes kun je gezichtjes proberen te vormen. Je kunt dit ook in wedstrijdvorm doen. Je verdeelt dan de kaartjes. Zodra de timer (of zandloper) loopt, mag een iemand beginnen. Zodra diegene klaar is, wordt de tijd stop gezet en mag de volgende proberen ‘het record’ te verbreken.

Dobbelen: Verdeel de kaartjes (afgedekt). Om de beurt mag iemand dobbelen met de blokjes. Kan iemand met de gemaakte worp een van de kaartjes leggen? Dan mag deze worden opgelegd en is de beurt voorbij. Wanneer niemand een kaartje kan opleggen, mag er 1-2 blokjes opnieuw geworpen worden. Iedereen mag telkens maximaal 3x gooien en dan is de beurt voorbij…ongeacht of iemand een kaartje op kon leggen.

Welk gezicht hoort hier bij?: Pak een kaartje met een emotie en probeer die emotie weer te geven met de blokjes. 

Ik voel mij …: Niet iedereen is even goed in het uiten van zijn/haar gevoelens. De blokjes kun je dan op tafel leggen zoals jij je voelt. Je kunt ze ook om de beurt stapelen zoals jij je voelt en daar over praten in de kring of gewoon op je eigen plek.

Lekker gek: Wie kan het gekste gezichtje maken?

In de klas

De blokjes puzzel is een leuke oefening om heel secuur te werk te gaan. Hoe preciezer je werkt, des te mooier wordt de kubus en des te beter passen de delen precies naast elkaar.

De blokjes met de emoties kun je op de tafel laten zetten, zodat kinderen hun eigen emotie van die dag (of dat moment) kunnen aangeven. Hier kun je dan weer een klassengesprek/kringgesprek over houden. Zorg er bij een klassikaal gesprek over emoties altijd voor dat er een veilig klimaat is in de klas. Zonder gevoel van veiligheid kun je namelijk niet/moeilijk open over gevoelens praten. Maar je kunt de blokjes puzzel natuurlijk ook prima maken met een eigen design.

Eigen design

Wil je geen emoties puzzel, maar liever zelf een puzzel maken? Je kunt dan bijvoorbeeld 6 verschillende dieren of monsters maken of 6 verschillende landschappen (of wat dan ook). Als je wilt dat de tekeningen te combineren zijn, is het belangrijk om er voor te zorgen dat alle tekeningen dezelfde verhoudingen hebben en dat de tekeningen allen hetzelfde middenpunt hebben. Lijnen die doorlopen moet je dan in alle tekeningen op het zelfde punt laten doorlopen. Voor een bovenbouw is dit overigens een leuke oefening om met meten bezig te zijn.

Papier, hout of stof

Laat je de blokjes door kinderen maken of wil je ze gewoon niet te duur maken? Dan is de papieren optie de goede keuze. Bij de papieren versie ligt de nadruk op nauwkeurig knippen, vouwen en plakken.

Met hout is ook nog prima te doen met kinderen. Bij jongere kinderen zou ik ze voor gezaagde (en eventueel ook al voor geschuurde) stukjes hout geven. De nadruk ligt dan op de tekening. Bij oudere kinderen zou je ze de blokjes zelf kunnen laten zagen uit balkjes en zelf kunnen laten schuren (onder goede begeleiding uiteraard). De nadruk ligt dan op houtbewerking.

Zelf vind ik stoffen blokjes erg mooi. Het voordeel van stof is dat ze lekker zacht zijn en makkelijk gewassen kunnen worden. Het nadeel is dat de vorm iets minder strak is. Wil je ze van stof maken met kinderen? Dan is naaien met naald en draad een prima optie. Dit is nog best een leuke oefening om te leren werken met een stiksteek of festonsteek en met een laddersteek (de laddersteek gebruik je na het vullen). Qua vulling kun je een afweging maken. Je kunt de blokjes met kussenvulling vullen (een goedkope optie), maar dan worden ze vaak iets ronder. Voor ongeveer 30 cent heb je al een stevige kubus van 4x4x4 cm (wat met prima is wanneer je met de hand naait) en blijven de kubussen netjes strak in model.

Materiaal

Een blokjes puzzel kun je van verschillende materialen maken. Ik heb ze van stevig papier gemaakt, omdat ik dit leuk vond voor dit project. De papieren versie is ook goed te maken door kinderen. Het nadeel van papier is dat het snel vies wordt (en blijft) en uiteindelijk ook vlot stuk gaat.

Een duurzamere optie is om de blokjes puzzel van hout te maken en netjes af te lakken. Het aflakken doe ik graag met parketlak of bootlak, omdat deze slijtvaster zijn. Maar je kunt de blokjes puzzel ook prima van stof maken (met de hand is dan raadzaam vanwege het kleine formaat).

Patroon/printable

Het document kun je vinden in het winkeltje en kost hier €1,00. In het document vind je de printable voor de blokjes (met en zonder tekening) een tekenvlak met raster, puzzelkaartjes en emotiekaartjes. Na het afronden van de bestelling en de betaling ontvang je een mail met daarin de link naar het document. (Vergeet niet het document gelijk op te slaan en uit te printen)

De printable kun je ook als patroon gebruiken voor de blokjes van stof. Houd er dan wel rekening mee dat je er nog naadwaarde bij knipt!

Aan de slag

Voor het maken van een blokjes puzzel heb je het volgende nodig:

  • printable/patroon
  • schaar
  • *stevig papier in een lichte kleur en lijm (voor de papieren versie)
  • *houten blokjes, schuurpapier, verf, penseel, lak en een kwast (voor de houten versie)
  • *niet rekbare stof in een lichte kleur, textielstift, garen, naald en schuimrubber kubus (voor de stoffen versie)
Eigen design

Wil je jouw eigen design maken op de puzzel? Dan kun je de hulpplaatjes gebruiken.

Print de 4 kubussen af op stevig papier.

Print de 6 vierkantjes met raster af.

Knip 4 kubussen en de 6 vierkantjes met raster uit.

Teken jouw eigen design op de 6 vierkantjes (let hierbij goed op de rasterverdeling).

Knip een tekening door op de lijnen van het raster.

Plak elk vierkantje op een andere kubus.

Doe dit bij elke tekening.

Daarna kun je de kubus in elkaar zetten zoals hieronder beschreven staat.

*Wanneer je de plaatjes er digitaal in wilt zetten moet je de tekeningen ongeknipt scannen. De digitale tekening knip je digitaal en plaats je op de vierkantjes van de kubussen. Daarna kun je de kubussen uitprinten.

Papier

Print de 4 kubussen af op stevig papier.

Knip de 4 kubussen uit, doe dit zo netjes mogelijk.

Vouw alle grijze lijnen zo netjes mogelijk.

Plak eerst de 2 flapjes die het dichtst bij de lange strook zonder plakranden zit vast achter de lange strook. Doe dit zo netjes mogelijk, zodat de zijkanten precies op elkaar komen!

Plak de volgende 2 flapjes in de rij. Doe dit zo netjes mogelijk, zodat de zijkanten weer precies op elkaar komen!

Plak de laatste 3 flapjes. Doe dit wederom zo netjes mogelijk, zodat de zijkanten precies op elkaar komen!

Wanneer de lijm goed uitgehard is, kan er mee gepuzzeld worden.

Hout

Zorg voor 4 blokjes van dezelfde grootte die zo dicht mogelijk bij de 4x4x4 cm liggen (vaak zijn balken rond die afmeting 44×44 mm).

Schuur de blokjes netjes glad (probeer de hoeken er netjes in te houden).

Verf de delen van de gezichten op de blokjes (alle linker ogen op 1 blokje, alle rechter ogen op 1 blokje, alle linker mondhelften op 1 blokje en alle rechter mondhelften op 1 blokje).

Wanneer de verf droog is, lak je de blokjes af

Stof

Knip 24 vierkantjes.

Teken de delen van de gezichten met textielstift op de blokjes (alle linker ogen op 1 blokje, alle rechter ogen op 1 blokje, alle linker mondhelften op 1 blokje en alle rechter mondhelften op 1 blokje).

Fixeer de textielstift zoal aangegeven staat op de verpakking.

Naai de 6 vlakken van elke kubus netjes in elkaar, vul ze en maak ze dicht. In het bericht over blokjes van stof kun je lezen hoe je dit kunt doen.

Maak jij ook zo’n leuk blokjes puzzel?

Super! Je snapt natuurlijk wel dat ik ontzettend nieuwsgierig ben naar jouw resultaat. Deel hem vooral onder het originele facebookbericht op ‘Mama Duizendpoot’, zodat ik hem makkelijk kan vinden en een ander jouw werk ook kan bewonderen. Of plaats de foto op Instagram met #mamaduizendpootcreatie.

Bewaren voor later

Pinterest - blokjes puzzelVind je dit bericht leuk en wil je het graag bewaren voor later? Pin hem dan vooral op je Pinterest bord, zodat je het nog eens rustig terug kunt lezen. Hier onder staan een aantal ‘Social media icoontjes’, waaronder ook die van Pinterest. Hier kun je op klikken om te pinnen. Maar misschien wil je dit bericht gewoon delen, dan kun je natuurlijk ook een van de andere opties kiezen…zoals Facebook, Twitter en LinkdIn.

Bewaren en delen wordt enorm gewaardeerd.

Diy inspiratie

Zit je nog vol met diy-kriebels? Kijk dan op de pagina ‘Mama naait’ of ‘Mama knutselt’.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *