Strandlaken en tas, met kussen en opbergvakjes

strandlaken en tas, met kussen en opbergvakjes

Eindelijk een manier om alles bij de hand te hebben aan de waterkant en gelijk een manier om alles zo weer in te pakken. Ik maakte een strandlaken en tas, met kussen en opbergvakjes. Ik lig nu een stuk relaxter aan de waterkant.

Ergernis aan de waterkant

Wanneer je ergens naartoe gaat om te zwemmen moet je veel meeslepen: strandlaken om op te liggen, slippers, zonnebril, zwempak/zwembroek, extra handdoek om je mee af te drogen en dan nog iets te knabbelen en iets te drinken. En dat prop je allemaal in een grote tas. Eenmaal op de plek van bestemming haal je alles overhoop en dump je de rest weer in de tas…die vervolgens ergens naast het strandlaken rondslingert. En die extra handdoek leg je opgerold met wat kledingstukken onder het strandlaken, zodat je een kussen hebt. Wanneer je dan met je natte haren even lekker op het strandlaken gaat liggen, worden jouw kleren ook per ongeluk nat…en daar kom je natuurlijk pas achter wanneer jij je wilt omkleden. Grrrr…dat moet anders kunnen toch?

De oplossing: een strandlaken en tas, met kussen en opbergvakjes

Ik maakte als oplossing voor mijn probleem een strandlaken waar een kussen in zit, een opbergvakje in zit die dicht kan (en waterdicht is) en die je gelijk als tas kunt gebruiken. Er zitten zelfs nog extra vakjes op voor een zonnebril, zonnebrandcrème en slippers. Zo heb je alles gelijk bij de hand, ligt het veilig, zwerft er niets rond en kunnen jouw kleren niet per ongeluk nat worden. Handig! strandlaken en tas, met kussen en opbergvakjes (als tas)Wanneer je klaar bent met zwemmen en zonnen, vouw je het strandlaken op en leg je deze op het kussen. Het tasje keer je binnenstebuiten en je hebt een tas waarin je alles zo weer meeneemt.

Onderhoud

Het strandlaken is gedeeltelijk gemaakt van tafelzeil of geplastificeerd katoen. Hierdoor kun je het niet te heet wassen, 30°C is echt het maximum als je het tafelzeil/geplastificeerd katoen mooi wilt houden.

Spelen met kleur

Ik heb het kussen, de tas en de opbergvakjes gemaakt van stofrestjes. Doordat je zo veel delen hebt kun je heel leuk met kleur spelen. Zo kun je de kleuren van de tas terug laten komen in de opbergvakjes, in het kussen en zelfs in het biaisband.

Materiaal

Het strandlaken is gemaakt badstof. Het tas-gedeelte is gemaakt van tafelzeil of geplastificeerd katoen.

Het patroon

Het patroon is gratis te downloaden in het winkeltje en kost dus €0,00. Na het afronden van de bestelling kun je het patroon gelijk downloaden. Het patroon bestaat uit een beschrijving voor de afmetingen van het strandlaken en tas, met kussen en opbergvakjes voor volwassenen en voor kinderen (het zijn dus 2 patronen).

Aan de slag

Voor het maken van een matras, kussens en deken heb je het volgende nodig:

De tas en het kussen

Neem het patroon over op de stof.

Knip alle delen uit.

Vouw de smalle strook tafelzeil/geplastificeerd katoen dubbel (met de goede kanten naar buiten) en naai deze vast langs de zijkanten.

Naai de naad netjes plat vlak langs de rand.

Werk de zijkanten af met biaisband. (mocht je niet weten hoe, lees dan de naai tip over het afwerken met biaisband)

Doe dit nogmaals, zodat je twee hengsels hebt voor de tas.

Naai van de hengsels in een lus op de stukken tafelzeil/geplastificeerd katoen, met de uiteinden 10 cm uit elkaar.

Naai de rits tussen twee stukken tafelzeil/geplastificeerd katoen (een deel met hengsel en een deel zonder hengsel…aan de zijde waar de hengel aan zitten). Hier kun je lezen hoe je dat kunt doen.

Naai het tafelzeil/geplastificeerd katoen netjes langs de rits plat.

Leg de delen tafelzeil/geplastificeerd katoen op elkaar met de goede kanten op elkaar.

Naai de zijkanten en naast de rits dicht.

Keer hem binnenstebuiten.

Leg het rechthoekig stukje badstof en het laatste stukje tafelzeil/geplastificeerd katoen (met hengsel) op elkaar, met de goede kanten op elkaar.

Naai de zijkanten en de lange kant met hengsel dicht.

Keer hem binnenstebuiten.

WP_20180606_11_51_20_Pro (2)Leg de twee delen naast elkaar(niet op of over elkaar!), met de onderkanten naar beneden. Zorg er voor dat de delen met hengsel allebei naar voren liggen.

Naai over de scheiding met een zigzag, zodat deze twee kanten op kan, aan het begin en aan het einde even extra vaak heen en weer.

Doe dit ook bij de andere zijkant.

Keer het zo, dat het badstof deel aan de binnenkant zit.

Naai de onderkant rondom vlak langs de rand dicht, maar laat een stuk bij het badstof open.

Vul het kussen-deel naar wens met kussenvulling.

Naai de onderkant vlak langs de rand dicht.

Opbergvakjes en strandlaken

Naai biaisband langs de schuine zijde van de driehoekjes.

Speld de driehoekjes op de hoeken van het strandlaken

Naai de driehoekjes langs de rechte zijden vast.

Werk de zijkanten en de onderkant van het strandlaken af met biaisband.

Het geheel

Schuif het strandlaken in het aan elkaar genaaide deel (deze schuif je vanaf de hengsels door het tasdeel), zodat de onafgewerkte kanten precies op elkaar liggen. Het badstof van het kussen ligt op de goede kant van het strandlaken.

Naai deze delen aan elkaar vlak langs de rand.

Werk de zojuist genaaide rand netjes af met biaisband.

Maak jij ook zo’n leuk strandlaken en tas, met kussen en opbergvakjes?

Super! Je snapt natuurlijk wel dat ik ontzettend nieuwsgierig ben naar jouw resultaat. Deel hem vooral onder het originele facebookbericht op ‘Mama Duizendpoot’, zodat ik hem makkelijk kan vinden en een ander jouw werk ook kan bewonderen. Of plaats de foto op Instagram met #mamaduizendpootcreatie.

Bewaren voor later

Pinterest - Strandlaken en tas, met kussen en opbergvakjesVind je dit bericht leuk en wil je het graag bewaren voor later? Pin hem dan vooral op je Pinterest bord, zodat je het nog eens rustig terug kunt lezen. Hier onder staan een aantal ‘Social media icoontjes’, waaronder ook die van Pinterest. Hier kun je op klikken om te pinnen.

Maar misschien wil je dit bericht gewoon delen, dan kun je natuurlijk ook een van de andere opties kiezen…zoals Facebook, Twitter en LinkdIn.

Bewaren en delen wordt enorm gewaardeerd.

Diy inspiratie

Zit je nog vol met diy-kriebels? Kijk dan op de pagina ‘Mama naait’ of ‘Mama knutselt’.

3 thoughts on “Strandlaken en tas, met kussen en opbergvakjes

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *