The Rocky Horror Picture Show

the rocky horror picture show

‘The Rocky Horror Picture Show’ is mijn ultieme ‘guilty pleasure’. Eigenlijk is het verhaal best fout, maar de film is heel goed en ontzettend vermakelijk.

Het verhaal in het kort

Brad en Janet komen van een bruiloft, maar komen onderweg een grimmig kasteel tegen…het kasteel van Dr. Frank-N-Furter. Daar worden Brad en Janet tegen elkaar uit gespeeld en komen zij er achter dat Dr. Frank-N-Furter toch niet zo aardig is als hij lijkt. Wanneer ze willen ontsnappen, leren ze steeds meer over de inwoners van het kasteel en sluiten ze hen uiteindelijk in hun hart.

Pluspunten

De cast

Dat de film goed gecast is, is nu wel duidelijk. De hoofdrolspelers kennen we namelijk allemaal van veel verschillende films en series. Zo spelen Tim Curry, Susan Sarandon, Barry Bostwick en Marvin Lee Aday (beter bekend als Meat Loaf) in de film. En zelfs de (stem van de) schrijver Richard O’Brian zul je misschien herkennen (hij doet de stem van de vader in Phinias and Ferb). Het zijn toppers.

Grimmige sfeer

De film is heerlijk duister; niet alleen het verhaal is duister, maar ook de beelden. Zo kom je helemaal in ‘the mood’ om lekker te griezelen.

Horror met een knipoog

Het is een horrorfilm, maar dan wel een met een mega knipoog. Het is eigenlijk meer een liefdesverhaal verpakt in een horrorjasje…met een mega laag humor er overheen gegoten.

De liedjes

Nu ben ik niet echt fan van een film die bol staan van liedjes (zoals ik al schreef in de recensie van ‘Repo! The Genetic Opera‘). Musicals zijn dan ook niet echt mijn ding. Maar deze film stal mijn hart. Ik houd van de gekkigheid en de humor…en zelfs van de liedjes.

Call-backs en props

Er zijn groepen mensen die allerlei ‘call-backs’ en ‘props’ hebben bedacht bij de film. Het is dan de bedoeling dat je bepaalde dingen doet en/of zegt op een bepaald moment. Door de call-backs en props voelt het alsof je helemaal in de film zit. Er bestaat een officiële lijst. Wil je ook weten hoe dit gaat? Dan heb ik hier een lijst met call-backs en een lijst met props voor je die je gratis kunt downloaden.

Minpunten

Minpunten???

Hier schrijft een ware fan. Het enige minpuntje wat ik kan bedenken is dat de film hier helaas (nog???) lang niet zo groots is als dat het in Amerika is. Ik zou het namelijk geweldig vinden om deze film als ‘double feature’ te mogen ervaren in een bioscoop met andere die-hard fans (ook wel Sluts genoemd). Want het lijkt mij een prachtige ervaring om in een ruimte vol verklede mensen vol overgave de call-backs te mogen roepen, props te mogen gebruiken en te mogen dansen op ‘The Time Warp’

Re-make

In 2016 is de er een re-make gemaakt. Hierbij is Tim Curry de ‘narrator’ in plaats van Dr Frank-N-Furter. De re-make heb ik nooit gezien en wil ik eerlijk gezegd ook niet zien (ondanks dat Tim curry er in speelt). Voor mij voelt de re-make als een ‘cover’ die uitgevoerd wordt door een band van een hele andere klasse. Geef mij maar gewoon de oude vertrouwde RHPS (zo wordt de film afgekort genoemd).

Mijn mening

De kennismaking

Ik leerde ‘The Rocky Horror Picture Show’ kennen toen ik nog op de HAVO zat (heeeeeeeeeel lang geleden dus). En toen ik ook nog eens leerde dat er een hele cultuur omheen is ontstaan was ik verliefd. In Amerika wordt deze film namelijk wel eens al ‘Double Feature’ getoond in bioscopen. Echte ‘Sluts’ gaan er dan verkleed als hun favoriete karakter naartoe. Maar daar eindigt de pret niet. Tijdens de film is het namelijk de bedoeling dat je allerlei dingen gaat roepen op specifieke momenten, er moeten handelingen verricht worden op bepaalde momenten en er moet zelfs gedanst worden. Ik houd hier wel van. Tijdens een Halloween feest is het dan ook erg leuk om deze film te gaan kijken (inclusief ‘call backs’, props en dansjes natuurlijk. Het is echt super gezellig, maar houd er wel rekening mee dat het een bende kan worden…ik spreek uit ervaring 😉

De zangkunsten

Een aantal acteurs zul je zeker (her)kennen. En bij allen is hun acteertalent net zo goed als hun zangtalent. Het is door deze film dat ik fan werd van Tim Curry…wat een veelzijdig talent!

Het verhaal

Het verhaal wordt verteld door een ‘narrator’ die een soort criminoloog is. Hij vertelt telkens een stukje van het verhaal en vervolgens krijg je de filmpjes te zien die daar op volgen. Dit zorgt af en toe voor een heel humoristisch effect. Het verhaal wordt afgewisseld met liedjes.

Twijfel je nog?

Ben je nog niet helemaal overtuigd? Dan heb ik hier de trailer voor je.

Meer tv verhalen?

Wil je meer lezen over ons kijkgedrag? Of weet je echt niet meer wat je moet kijken? Kijk dan vooral even op ‘Mama kijkt tv’.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *