Tovenaarskast

Tovenaarskast

Tovenaarskast is een spel waarbij kinderen kijken en proeven. Je kunt het spel gezellig spelen tijdens een feestje…en in de klas is het een leuk spel wat draait om zintuigen.

Zintuigen

Met dit spel draait het vooral om twee zintuigen. Kinderen moeten raden wat er in de potjes zit door te kijken en door te proeven. Ze leren met dit spel dat wat je ziet, niet altijd is wat het lijkt. Dit maakt het een leuk spel voor thuis, maar ook voor in de klas. Wanneer je als leerkracht de zintuigen behandelt, past dit spel er goed bij.

Tovenaarskast

Door het spel in een toverthema te gieten, kun je er veel kanten mee op. Je kunt het spel dan gebruiken wanneer je werkt met een griezelthema, sprookjesthema, middeleeuws thema of magie thema. Ik gebruik dit spel vaak bij een Halloweenfeest met kinderen. De kinderen vinden het altijd weer spannend om iets te moeten proeven waarvan ze niet zeker zijn wat het precies is. Maar ook tijdens een kinderfeestje is dit een leuk spel om te spelen.

Aankleding

Potjes

Een volledige spelbeleving draait om de aankleding van het spel. In dit geval gaat het vooral om de potjes. Ik koos voor kleine weckpotjes, omdat deze er wel een beetje uitzien als potjes die in de kast van een tovenaar zouden kunnen staan. Ik heb de labeltjes in gebroken wit gemaakt, zodat ze een beetje oud lijken. Uiteraard zijn de cijfers in een lettertype die past bij het thema.

Kastje

Wil je het echt helemaal spannend maken, dan kun je de potjes ook nog eens in een klein kastje zetten. En wil je het extra bijzonder maken, dan zitten er deurtjes in de kast…met een slot en een magische sleutel. Met fimoklei kun je het uiteinde van een sleutel een heel ander uiterlijk geven, zodat het er nog magischer uitziet. De klei kun je afbakken, waardoor het hard wordt en stevig op de sleutel blijft zitten.

Wat doe je in de potjes?

In de potjes stop je natuurlijk allemaal dingen die kinderen kunnen proeven. Dit moeten natuurlijk wel dingen zijn die ze ook echt kennen, anders raden ze het nooit en is het spel niet leuk meer. Het is leuk om de structuur van de inhoud zo veel mogelijk af te wisselen.

Verrassend

Maak het extra spannend door iets te kiezen wat een beetje op iets anders lijkt. Fijne suiker, zout en citroenzuur lijken qua uiterlijk bijvoorbeeld erg op elkaar, maar qua smaak absoluut niet. Maar je zou in plaats van ‘gewone’ suiker ook kunnen kiezen voor poedersuiker. Deze vorm van suiker is iets minder goed herkenbaar.

Wat deden wij in de potjes?

Er zijn ontzettend veel dingen die je in de potjes zou kunnen stoppen. En het meeste heb je waarschijnlijk gewoon in huis. Dit zijn de dingen die wij er in hebben gestopt, maar je kunt ook prima andere dingen kiezen die je al in huis hebt (al zou ik sambal bijvoorbeeld weer achterwege laten omdat dit zo heel pedagogisch verantwoord is): ketchup/curry, mayonaise, mosterd, stroop, honing, chocopasta, poedersuiker, zout, bruine suiker, koffie (in kleine hoeveelheid laten proeven), kokosrasp, knettersuiker (voor een beetje extra lol).

Het verhaal van de tovenaarskast

Om het spel een beetje meer sfeer te geven kleed je de uitleg van het spel ook een beetje aan. Dit is hoe ik het spel uitleg:

Zonder kast

Ik ben niet zo lang geleden bij een oude tovenaar op bezoek geweest. Hij vroeg of ik hem kon helpen. De tovenaar heeft zijn huisje opgeruimd en kwam toen deze potjes tegen. Deze gebruikte hij om toverdrankjes te maken. Maar in plaats van labels met namen, staan er alleen maar nummers op. Vroeger had hij een perkament waarop stond wat er in welk nummer zat, maar die is hij na al die jaren kwijt geraakt. En nu vraagt hij mij dus of ik kan helpen achterhalen wat er nu precies in de potjes zit. Zo kan hij eindelijk weer de juiste toverdrankjes maken. Helpen jullie mij mee?

Met kastje en sleutel

Ik was op zolder aan het opruimen en toen kwam ik een heel bijzonder kastje tegen…met een hele bijzondere sleutel. Nu leek het mij leuk om samen met jullie te gaan kijken wat er nu in zit. Zullen we het kastje open maken? (Je doet het kastje open) Wauw, er zitten allemaal potjes in. En er staan nummers op. Het lijken wel potjes van een tovenaar. Wat zal er in de potjes zitten?

Materiaal

Voor het spel heb je vooral potjes en ‘ingrediënten’ nodig. Je kunt van alles in de potjes stopen, zolang het maar veilig is voor kinderen om te proeven. Sambal is dus geen goed idee 😉

Voor het plakken van de labels, heb ik lijmstift gebruikt. Zo kan ik de labels weer makkelijk van de potjes halen door ze even nat te maken met warm water. De labels en de lijmrestjes komen er dan heel gemakkelijk weer af. Zo kan ik de potjes de rest van het jaar weer gebruiken voor andere dingen.

Printable

De labels en invulkaartjes die ik heb gemaakt kun je vinden in het winkeltje en kosten hier €0,50. Het document bevat 10 rondjes met nummers en 6 invulkaartjes (waarvan het blad met 4 invulkaartjes gewoon vaker uit te printen is, zodat je er meer kunt maken). Na het afronden van de bestelling en betaling ontvang je een mail met daarin de link naar de printable. (Vergeet niet het document gelijk op te slaan en uit te printen!)

Aan de slag

Voor het maken van het spel tovenaarskast heb je het volgende nodig:

  • printable (labels en invullijstjes)
  • papier (ik gebruikte gekleurd papier die heel licht geel/bruin is, zodat het ouder uit ziet)
  • schaar
  • lijmstift
  • 10 afsluitbare potjes
  • vulling voor de potjes (dingen die kinderen kunnen proeven
  • lepeltjes/roerstaafjes om mee te proeven
  • pennen
  • *eventueel een kastje op de potjes in te zetten

Print de labels en invullijstjes uit.

Knip de labels en de invullijsten uit.

Plak de labels op de potjes.

Vul elk potje met iets anders om te proeven. 

*Zet de potjes eventueel in een kastje

Maak jij ook het spel tovenaarskast?

Super! Je snapt natuurlijk wel dat ik ontzettend nieuwsgierig ben naar jouw resultaat. Deel hem vooral onder het originele facebookbericht op ‘Mama Duizendpoot’, zodat ik hem makkelijk kan vinden en een ander jouw werk ook kan bewonderen. Of plaats de foto op Instagram met #mamaduizendpootcreatie.

Bewaren voor later

Pinterest - tovenaarskastVind je dit bericht leuk en wil je het graag bewaren voor later? Pin hem dan vooral op je Pinterest bord, zodat je het nog eens rustig terug kunt lezen. Hier onder staan een aantal ‘Social media icoontjes’, waaronder ook die van Pinterest. Hier kun je op klikken om te pinnen.

Maar misschien wil je dit bericht gewoon delen, dan kun je natuurlijk ook een van de andere opties kiezen…zoals Facebook, Twitter en LinkdIn.

Bewaren en delen wordt enorm gewaardeerd.

Op zoek naar meer speelplezier?

Ben je dol op spelletjes? Of wil je meer speelideetjes? Kijk dan op de pagina ‘Mama speelt’.

Diy inspiratie

Zit je nog vol met diy-kriebels? Kijk dan op de pagina ‘Mama naait’ of ‘Mama knutselt’.

One thought on “Tovenaarskast

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *