Zelf zindelijk laten worden of zindelijkheidstraining?

zindelijk

Het moment dat je kind zindelijk is geworden is het moment dat het tijd is voor een feestje. Eindelijk geen luiers meer! Dat scheelt veel gedoe (eerst nog niet maar later gelukkig wel, wanneer alles gewoon goed gaat) en ook veeeeeeeel geld.

Zindelijk vanaf de geboorte

Niemand vindt het fijn om zichzelf te bevuilen…ook een baby niet. Het is dan ook niet voor niets dat baby’s huilen wanneer ze in de luier gepoept hebben. Dit merkte ik bij onze kleine meid heel sterk. Ze had een hekel aan ‘iets’ in haar luier. Het kleinste drupje was nog een ramp en dan krijste ze alles bij elkaar…ze zou en moest een schone luier. De luiers met zo’n indicatie-stripje er op, waren dan ook een uitkomst. Toen ze begon te brabbelen, waren een van haar eerste woordjes dan ook een woordje voor plasje en een woordje voor poepje. Ze gaf het zelfs aan voordat ze ging plassen of poepen en wilde eigenlijk het liefst op het potje gezet worden. (Helaas is dit gedrag haar afgeleerd op het kinderdagverblijf en is ze nu niet meer zindelijk).

Lees ook: De eerste keer naar het kinderdagverblijf

Bij plasjes hebben baby’s vaak minder last doordat de luiers van tegenwoordig zo goed absorberen. Dit zorgt er eigenlijk alleen maar voor dat baby’s en kinderen tegenwoordig niet meer zo’n haast hebben met zindelijk worden.

Het komt wanneer het komt

Zindelijkheid zal naar mijn mening alleen maar prettig verlopen wanneer een kind daar lichamelijke en mentaal ook echt aan toe is. Een kind moet het wel willen (en kunnen). Wanneer je signalen van je kind al heel vroeg oppikt, kunnen zelfs baby’s al zindelijk worden…al is dat wel best veel werk, want je moet ontzettend alert zijn.

Zindelijkheidstraining

Soms kun je niet echt meer wachten tot een kind er aan toe is om zindelijk te worden. Wanneer een kind naar school gaat bijvoorbeeld, is het toch wel wenselijk dat hij/zij zindelijk is. Je kunt er dan voor kiezen om je kind te trainen om zindelijk te worden. Wees in deze periode vooral heel positief en begripvol. Geef je kind veel complimentjes wanneer het goed gaat en steun je kind wanneer het niet is gelukt.

Hulpmiddelen

Er zijn veel middelen die kunnen helpen bij het zindelijk worden.

Leesboekjes

Er zijn ontzettend veel prentenboeken over het plassen op een potje of op de wc. ‘Plasman‘ en ‘Hé, wie zit er op de wc‘ zijn hier voorbeelden van. Er zijn ook veel prentenboekjes die echt gaan over zindelijk worden. Zo heb je ‘Saar op de wc‘ voor meisjes en ‘Milan op het potje‘ voor jongens.

Een potje

Een potje is uiteraard heel handig bij het zindelijk worden…onmisbaar zelfs (tenzij je kind per se op de wc wil natuurlijk). Maar er zijn dus potjes die een leuk geluidje maken (of een liedje afspelen) wanneer er een plasje in het potje komt. Dit kan voor sommige kinderen heel motiverend werken.

Oefenbroekjes

Oefenbroekjes zijn er in verschillende soorten met ieder hun eigen gradatie qua ‘buffer’. Zo heb je de luierbroekjes. Deze broekjes vangen alles op (net zoals een luier), maar kunnen gewoon aan en uit zoals een onderbroek.

Ook zijn er trainbroekjes. Deze lijken al veel meer op een ‘gewone’ onderbroek, maar blijven aan de binnenkant niet droog. Dit zorgt er voor dat je kind zich meer bewust wordt van het moment dat hij/zij plast. Je hebt de trainbroekjes in varianten die niet snel lekken doordat de buitenkant gemaakt is van een vochtbestendige stof. Deze zijn erg fijn om voor het eerst mee te oefenen. Maar je hebt ook trainbroekjes die enkel een iets absorberende laag heeft bij het kruis. Deze zijn bedoelt om de kleine ‘ongelukjes’ mee op te vangen en gebruik je wanneer je kind al bijna helemaal zindelijk is. Deze kun je kopen, maar je kunt ze natuurlijk ook zelf maken.

Belonen

Straffen voor het in de broek poepen en plassen zal alleen maar zorgen voor een negatieve ervaring rondom het zindelijk worden. Dat motiveert niet om zindelijk te worden (De momenten dat je kind er bewust voor kiest om het in de broek te doen daar gelaten natuurlijk, want lui zijn mag gewoon benoemd worden).

Belonen voor het poepen en plassen op het potje of op de wc helpt beter. Zo krijgt je kind positieve ervaring rondom het zindelijk worden. Dat motiveert om het de volgende keer weer op het potje of op de wc te doen. Dat belonen kan met complimentjes, met ‘overdreven’ blij zijn of met een beloningssysteem.

Hier in huis hebben we een soort kleurplaat waarop 20 stickers geplakt kunnen worden. Wanneer er netjes op het potje of op de wc gepoept of geplast wordt, mag er een sticker worden geplakt. Wanneer de plaat vol is, mag er een klein cadeautje uitgezocht worden. Dat werkt hier heel fijn, maar ik merk wel wanneer de kleine meid bezig is met verbale ontwikkeling en wanneer ze bezig is met lichamelijke ontwikkeling. Is ze veel bezig met taal, dan staat het plakken van de stickers op een laag pitje.

Printables

Omdat ik de kinderachtigste niet ben, deel ik met alle liefde onze zindelijkheidsplaten. Er is er een voor het poepen en plassen op de wc en er is ook een voor een droge luier (deze kan bijvoorbeeld ingezet worden bij nachtzindelijkheid). Voor beide platen is er een versie voor jongens en een versie voor meisjes. De printables kun je hier gratis downloaden.

Wees wel lief voor het milieu en print alleen de pagina die je wilt gebruiken. Lamineer de zindelijkheidsplaat, zodat na elke volle plaat de stickertjes er af te halen zijn en je weer opnieuw kunt stickertjes plakken (wel met nieuwe stickertjes, want de oude zijn niet zo mooi meer wanneer je ze hebt verwijderd).

Meer over verzorging?

Wil je meer lezen over verzorging? Kijk dan vooral bij de pagina ‘Mama verzorgt’.

One thought on “Zelf zindelijk laten worden of zindelijkheidstraining?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *