De hapgrage goudvis

Hapgrage vis

Aaaaahw, wat en snoezige goudvis. Maar wacht eens even, wat gebeurt er nu? Deze vis is helemaal niet zo lief als hij lijkt!

Lief…of toch niet?

Wanneer de vis opgevouwen is, ziet hij er heel lief uit. Je zou hem zo als huisdier willen en hem willen aaien. Maar wanneer de vis uitgevouwen is, ben je blij dat je hem toch maar niet hebt geaaid 😉 Doordat de vis twee kanten heeft, het het uitvouwen van de vis een komisch effect.

Creatief

Ik heb de tekening van de vis heel basic gehouden. Zo kun je zelf eventueel schubben, strepen, stippen of wat dan ook tekenen op de vis. Zo kun je er heel veel verschillende visjes mee maken.

Eigen creatie

Een vis kleuren is leuk, maar jouw eigen dier/monster/fantasie wezen maken is natuurlijk veel leuker. Vouw dan eerst het papier en teken jouw basiscreatie. Let er op dat de mond/bek bij de vouw samen komt en de mond/bek dan gesloten getekend is. Wanneer e basis klaar is, kun je het papier open vouwen. Je tekent dan de lijnen tussen de al gemaakte lijnen. In dit vlak kun je dan een grapje maken, zoals de scherpe tanden bij de vis. Wanneer alle lijnen getekend zijn, kun je jouw eigen creatie kleur geven.

In de klas

Vouwen heeft zijn geheel eigen leerlijn. Het maken van een rechte vouw is eigenlijk de eerste stap. Met deze vis oefenen ze de rechte vouw. Hieronder staat de leerlijn voor het vouwen. 

  • de rechte vouw.
  • de schuine vouw.
  • het rechte kruis.
  • het schuine kruis.
  • het rechte en het schuine kruis.
  • 16 vierkantjes.
  • 16 vierkantjes en het schuine kruis.

Met deze opdracht kun je nog meer oefenen uit de leerlijn van kunstzinnige oriëntatie. Zo kun je schubben stempelen met een halve kurk of met de vinger. Je kunt ook allemaal stukjes zijdevloei papier scheuren en deze op de vis plakken. Maar ook het verven met plakkaatverf of kleuren met kleurpotlood/viltstift/waskrijt behoort tot een doel binnen deze leerlijn. 

Doordat de vis zo veelzijdig in te vullen is, kun je er ook gemakkelijk mee differentiëren (handig wanneer je veel verschillende creatieve niveaus binnen een klas hebt. Of laat elke groep een andere creatieve invulling geven 😉

Wanneer je een stop motion film met de vis gaat maken, heb je ook gelijk de vaardigheid geoefend om een digitale foto te maken en te werken met een simpel programma.

Stop motion film

Leuk zo’n happende vis…maar wat kun je er nu mee? Met de vis kun je heel leuk en stop motion filmpje maken. Hier zijn speciale apps voor (Stop Motion Studio bijvoorbeeld). Zorg voor een witte achtergrond (omdat het papier ook wit is). Zet de camera zo neer dat hij niet verplaatst. Open de app. Zet de vis neer en maak een foto. Verplaats de vis telkens een klein beetje en maak dan telkens een foto. Je kunt de vis laten zwemmen, maar je kunt ook de vis een andere vis laten eten. Met de app kun je de foto’s dan achter elkaar af laten spelen tot een filmpje. Hier kun je een voorbeeld zien van een stop motion video met de vis.

Materiaal

De vis kun je het beste op een iets steviger papier afdrukken, zodat de vis niet zo ‘flubbert’ wanneer je hem laat happen.

Voor het kleuren van de vis, kun je alle kanten op. Zorg er wel voor dat wanneer j verft, je de verf er niet te dik op zet…anders barst de verf bij de vouwen. Ikzelf heb de vis gekleurd met twinmarkers, omdat deze prachtig kleuren en in vele mooie kleuren zijn.

Printable

De printable voor de hapgrage goudvis kun je vinden in het winkeltje en kost hier €0,50. In het document vind je de vis die naar links kijkt, een vis die naar rechts kijkt en een leeg exemplaar voor een eigen creatie (met vouwlijnen). Na het afronden van de bestelling en betaling ontvang je een mail met daarin de link naar de printable. (Vergeet niet het document gelijk op te slaan en uit te printen)

Aan de slag

Voor het maken van een hapgrage goudvis heb je het volgende nodig:

  • printable
  • papier
  • kleurmateriaal (stift, potlood, verf)

Druk de vis af op stevig papier (ik gebruikte iets dikker tekenpapier uit een tekenblok).

Vouw precies over de horizontale lijnen. De bovenste en onderste lijn vouw je naar achteren en de middelste lijn vouw je met de goede kanten op elkaar.

Vouw het papier weer open.

Kleur of verf de vis zoals je wilt. Wanneer je verschillende kleuren gebruikt, is het mooier om rekening te houden met het kleurverloop bij zowel de grote als de kleine vis. Je kunt de vis ook nog extra versieren met schubjes, strepen of rondjes…of met wat dan ook. Wanneer je gat verven, kun je de verf het beste dun houden, zodat de verf niet gaat barsten bij de vouwen.

Als je hebt geverfd, moet je even wachten tot de verf goed droog is voordat je de vis kunt gebruiken.

Maak jij ook zo’n leuke hapgrage goudvis?

Super! Je snapt natuurlijk wel dat ik ontzettend nieuwsgierig ben naar jouw resultaat. Deel hem vooral onder het originele facebookbericht op ‘Mama Duizendpoot’, zodat ik hem makkelijk kan vinden en een ander jouw werk ook kan bewonderen. Of plaats de foto op Instagram met #mamaduizendpootcreatie.

Bewaren voor later

Pinterest - hapgrage visVind je dit bericht leuk en wil je het graag bewaren voor later? Pin hem dan vooral op je Pinterest bord, zodat je het nog eens rustig terug kunt lezen. Hier onder staan een aantal ‘Social media icoontjes’, waaronder ook die van Pinterest. Hier kun je op klikken om te pinnen.

Maar misschien wil je dit bericht gewoon delen, dan kun je natuurlijk ook een van de andere opties kiezen…zoals Facebook, Twitter en LinkdIn. Bewaren en delen wordt enorm gewaardeerd.

Diy inspiratie

Zit je nog vol met diy-kriebels? Kijk dan op de pagina ‘Mama naait’ of ‘Mama knutselt’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *