Dino’s bouwen met Duplo

Dino's bouwen met Duplo

Een dino bouwen met Duplo hoeft niet moeilijk te zijn…met een beetje hulp 😉 Ik maakte 8 verschillende dinosaurus bouwkaarten voor Duplo. Nu kunnen de meiden heerlijk dino’s bouwen.

Dino’s, dino’s en nog eens dino’s

Onze kleine meid heeft het maar druk met haar dinovriendjes. De hele dag staat zo’n beetje in het teken van dinosauriërs. Nu hebben de meiden ‘best veel’ Duplo. Hier spelen ze ook graag mee. Er worden hele bouwwerken gemaakt en de meest prachtige verhalen mee gespeeld. Aan fantasie is absoluut geen gebrek. Maar het bouwen van dino’s vinden ze nog best lastig…vooral als een bouwwerkje dan ook nog moet lijken op een specifieke dinosaurus.

Dino’s bouwen

Duplo bouwkaarten - dino'sOm de meiden te helpen met het bouwen van herkenbare dino’s heb ik eerst dino’s gebouwd en gevraagd welke dino dat is. De kleine meid herkende elke dino, dus dat was gelukt. Daarna heb ik van elk bouwwerk een foto gemaakt en daarbij een bouwtekening gemaakt. Tot slot heb ik de bouwtekeningen nog even gelamineerd, zodat ze mooi en netjes zouden blijven. De blokjes werden ondertussen vakkundig uit elkaar gehaald. Na het lamineren gingen de meiden gelijk aan de slag.

Gebruik je fantasie

Omdat ik de dino’s heb gemaakt met de blokjes die wij zelf hebben, kunnen de meiden de plaatjes precies namaken. Maar ik merkte dat ze het ook wel leuk vonden om ze in andere kleuren te maken. Zo ontstonden er op een gegeven moment allemaal regenboogdino’s. Na een tijdje werden er allemaal nieuwe soorten gecreëerd en werd er zelfs gepuzzeld hoe ze ‘Go go dino explorers’ (een serie op YouTube) nagemaakt kon worden. Doordat ze op de kaarten oplossingen voor hun problemen konden vinden, werd het maken van hun eigen creatie ook steeds makkelijker.

In de klas

Bouwen is goed voor het trainen van het ruimtelijk inzicht. Het bouwen vanaf een bouwtekening is soms nog best lastig en dat maakt het een leuke uitdagende oefening. Kinderen moeten namelijk goed kijken naar welke blokjes er precies gebruikt worden en hoe de blokjes in elkaar gezet worden. Doordat alle blokjes door elkaar liggen in een bak, leren de kinderen ook dat voorwerpen soms gedraaid moeten worden om hetzelfde te zijn als op een tekening. De kaarten kunnen genummerd worden om zo de moeilijkheidsgraad duidelijk te maken. Zo leren kinderen ook gelijk de cijfers en leren ze de volgorde van de cijfers. De bouwtekeningen staan op volgorde van moeilijkheidsgraad in het document.

Materiaal

Om met Duplo te bouwen heb je natuurlijk Duplo nodig. Vind je het zelf lastig om zelf iets te bedenken? Dan kun je de bouwtekeningen gebruiken die ik voor de meiden heb gemaakt. Dit document staat in het winkeltje en is gratis. Je kunt de bouwtekeningen downloaden na afronding van de bestelling. Nu hebben wij aardig wat Duplo in verschillende soorten blokken en kleuren. Heb je het blokje wat op de bouwtekening staat nu net niet? Kijk dan of je dat deel dan op een andere manier kunt maken. Met Duplo bouwen stimuleert de creativiteit, fantasie en het ruimtelijk inzicht. Dan is dit een perfect moment om lekker creatief te worden en je fantasie te gebruiken.

Aan de slag

Voor het maken van een schaduwtekening heb je het volgende nodig:

  • bouwtekeningen
  • *eventueel lamineerfolie en een lamineerapparaat
  • Duplo
  • *lekker veel fantasie 😉

Print de bouwtekeningen uit. *Nummer ze eventueel van makkelijk naar moeilijk (in die volgorde staan ze ook in het document). *Lamineer de bouwtekeningen eventueel. Je kunt ze makkelijk per twee lamineren…dat scheelt weer lamineerfolie 😉 Kijk goed naar de plaatjes en bouw de dino’s. Om zelf een dino te ‘ontwerpen’ kun je het beste kijken naar een tekening van een dino en letten op de kenmerken. Laat de kenmerken naar voren komen en laat onbelangrijke details vooral weg.

Maak jij ook zo’n leuk dino bouwwerk van Duplo?

Super! Je snapt natuurlijk wel dat ik ontzettend nieuwsgierig ben naar jouw resultaat. Deel hem vooral onder het originele facebookbericht op ‘Mama Duizendpoot’, zodat ik hem makkelijk kan vinden en een ander jouw werk ook kan bewonderen. Of plaats de foto op Instagram met #mamaduizendpootcreatie.

Bewaren voor later

Pinterest - dino's bouwen van DuploVind je dit bericht leuk en wil je het graag bewaren voor later? Pin hem dan vooral op je Pinterest bord, zodat je het nog eens rustig terug kunt lezen. Hier onder staan een aantal ‘Social media icoontjes’, waaronder ook die van Pinterest. Hier kun je op klikken om te pinnen.

Maar misschien wil je dit bericht gewoon delen, dan kun je natuurlijk ook een van de andere opties kiezen…zoals Facebook, Twitter en LinkdIn.

Bewaren en delen wordt enorm gewaardeerd.

Op zoek naar meer speelplezier?

Ben je dol op spelletjes? Of wil je meer speelideetjes? Kijk dan op de pagina ‘Mama speelt’.

Diy inspiratie

Zit je nog vol met diy-kriebels? Kijk dan op de pagina ‘Mama naait’ of ‘Mama knutselt’.

3 thoughts on “Dino’s bouwen met Duplo

    1. Jazeker kan dat. In de lijst bij de werkbeschrijving staat de link naar de bouwkaarten. Deze doe je in je winkelmandje, je rond de bestelling af…en de kaarten komen in je mailbox

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *