Vogels bouwen met Duplo

Duplo vogels

Vogels bouwen met Duplo hoeft niet moeilijk te zijn…met een beetje hulp 😉 Ik maakte 8 verschillende vogel bouwkaarten voor Duplo. Nu kunnen de meiden heerlijk vogels bouwen.

Bouwen bij een boek

Hier in huis lezen we graag prentenboeken…en ik lees ze met alle liefde voor. Zo lezen wij tegenwoordig af en toe het boek ‘Het wilde dierenorkest‘. In dit boek worden verschillende dieren behandeld, waaronder ook de vogels. Vogels zijn ontzettend leuk om te bouwen van Duplo, doordat ze redelijk dezelfde basis hebben maar je toch makkelijk kunt variëren. Zo kunnen de meiden het boek weer helemaal herbeleven.

Vogels bouwen

Om de meiden te helpen met het bouwen van vogels hebben we samen gepuzzeld naar de vormen van de vogels. We hebben vooral gelet op kenmerken van verschillende vogels. Daarna heb ik van elk bouwwerk een foto gemaakt en daarbij een bouwtekening gemaakt. Tot slot heb ik de bouwtekeningen nog even gelamineerd, zodat ze mooi en netjes zouden blijven. Dit hebben wij ook gedaan bij de dino’s en de wilde dieren van Duplo. Deze worden nog best vaak gebruikt.

Vogelnamen

Wij hebben verschillende vogels geprobeerd na te bouwen. We hebben gekeken welke kleur blokjes we hebben en hebben daar een vogel bij gezocht. Dit is een leuke manier om eens andere vogels te leren kennen dan de vogels die je altijd om je heen ziet. Op de bouwkaarten staan de namen zoals wij ze hebben gebouwd.

Gebruik je fantasie

Omdat ik de vogels heb gemaakt met de blokjes die wij zelf hebben, kunnen de meiden de plaatjes precies namaken. Maar het is ook leuk om zelf vogels te maken en te verzinnen. Doordat ze op de kaarten oplossingen voor hun problemen kunnen vinden, wordt het maken van hun eigen creatie ook steeds makkelijker.

In de klas

Bouwen is goed voor het trainen van het ruimtelijk inzicht. Het bouwen vanaf een bouwtekening is soms nog best lastig en dat maakt het een leuke uitdagende oefening. Kinderen moeten namelijk goed kijken naar welke blokjes er precies gebruikt worden en hoe de blokjes in elkaar gezet worden. Doordat alle blokjes door elkaar liggen in een bak, leren de kinderen ook dat voorwerpen soms gedraaid moeten worden om hetzelfde te zijn als op een tekening. De kaarten kunnen genummerd worden om zo de moeilijkheidsgraad duidelijk te maken. Zo leren kinderen ook gelijk de cijfers en leren ze de volgorde van de cijfers. De bouwtekeningen staan op volgorde van moeilijkheidsgraad in het document.

Materiaal

Om met Duplo te bouwen heb je natuurlijk Duplo nodig. Vind je het zelf lastig om zelf iets te bedenken? Dan kun je de bouwtekeningen gebruiken die ik voor de meiden heb gemaakt. Dit document staat in het winkeltje en is gratis. Je kunt de bouwtekeningen downloaden na afronding van de bestelling. In het document staan 8 verschillende vogels. De flamingo staat er niet bij, want die staat al in de reeks van de wilde dieren (die ook gratis te downloaden is). Nu hebben wij aardig wat Duplo in verschillende soorten blokken en kleuren. Heb je het blokje wat op de bouwtekening staat nu net niet? Kijk of je dat deel dan op een andere manier kunt maken. Met Duplo bouwen stimuleert de creativiteit, fantasie en het ruimtelijk inzicht. Dan is dit een perfect moment om lekker creatief te worden en je fantasie te gebruiken.

Aan de slag

Voor het maken van de vogels van Duplo heb je het volgende nodig:

  • bouwtekeningen
  • *eventueel lamineerfolie en een lamineerapparaat
  • Duplo
  • *lekker veel fantasie 😉

Print de bouwtekeningen uit.

*Nummer ze eventueel van makkelijk naar moeilijk (in die volgorde staan ze ook in het document).

*Lamineer de bouwtekeningen eventueel. Je kunt ze makkelijk per twee lamineren…dat scheelt weer lamineerfolie 😉

Kijk goed naar de plaatjes en bouw de vogels.

Om zelf een vogel te ‘ontwerpen’ kun je het beste kijken naar een tekening van een vogel en letten op de kenmerken. Laat de kenmerken naar voren komen en laat onbelangrijke details vooral weg.

Maak jij ook zulke leuke vogels van Duplo?

Super! Je snapt natuurlijk wel dat ik ontzettend nieuwsgierig ben naar jouw resultaat. Deel hem vooral onder het originele facebookbericht op ‘Mama Duizendpoot’, zodat ik hem makkelijk kan vinden en een ander jouw werk ook kan bewonderen. Of plaats de foto op Instagram met #mamaduizendpootcreatie.

Creatieve linkparty

Elke maand is er een Creatieve Linkparty, met elke maand een ander thema. Het creatieve team bestaat uit Emmy (Webkonijn), Melanie (Mel DIY), Elsa en Inge (ElsaRblog) en mijzelf. Vorige week was het thema in de CreaKrea linkparty ‘3D’ en liet ik je zien hoe je een ‘Crewmate’ knuffel kunt maken. En er waren fantastische creaties gedeeld. Mijn favorieten van die maand vind je overigens hier.

Deze maand is het thema ‘Lego’ aan de beurt in onze maandelijkse Creatieve Linkparty en maakte ik vogels van Duplo. Ben je benieuwd naar alle creaties? Kijk dan vooral in de linkparty en bij alle teamleden (hun link vind je onderaan in dit bericht).

Bewaren voor later

Pinterest - Duplo vogelsVind je dit bericht leuk en wil je het graag bewaren voor later? Pin hem dan vooral op je Pinterest bord, zodat je het nog eens rustig terug kunt lezen. Hier onder staan een aantal ‘Social media icoontjes’, waaronder ook die van Pinterest. Hier kun je op klikken om te pinnen.

Maar misschien wil je dit bericht gewoon delen, dan kun je natuurlijk ook een van de andere opties kiezen…zoals Facebook, Twitter en LinkdIn. Bewaren en delen wordt enorm gewaardeerd.

Op zoek naar meer speelplezier?

Ben je dol op spelletjes? Of wil je meer speelideetjes? Kijk dan op de pagina ‘Mama speelt’.

Diy inspiratie

Zit je nog vol met diy-kriebels? Kijk dan op de pagina ‘Mama naait’ of ‘Mama knutselt’. Maar kijk vooral ook even in de linkparty waar je overigens ook diy’s (en recepten) mag delen die binnen dit thema passen…dit kan in de vorm van een blog, foto of filmpje zijn (dus ook als niet-blogger/vlogger kun je gezellig meedoen). De inzendingen delen wij op ons bord op Pinterest. De linkparty vind je overigens niet alleen hier, maar ook bij de andere teamleden. En ook zij hebben een leuke creatie binnen dit thema gemaakt…

 

You are invited to the Inlinkz link party!

Click here to enter

6 thoughts on “Vogels bouwen met Duplo

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *