Een dobbelsteen met transparante zijden

dobbelsteen met transparante zijden
Ik houd van dobbelstenen met transparante zijden. Je kunt er namelijk onwijs veel leuke dingen mee doen.

Een dobbelsteen met transparante zijden

Een dobbelsteen kun je op heel veel manieren gebruiken. Maar om voor elke situatie een andere dobbelsteen te hebben is wel een beetje onhandig…en neemt enorm veel ruimte in beslag. In plaats daarvan kun je een dobbelsteen gebruiken met transparante zijden. Door er kaartjes in te schuiven, maak je dan de dobbelsteen naar eigen smaak, passend bij jouw wensen.

In de klas

dobbelsteen - kleurenKleuren
Door de dobbelsteen met kleuren te gebruiken kun je oefeningen doen met kleuren. Zo kun je de namen van de kleuren oefenen, maar je kunt ook kinderen iets laten kleuren in die kleuren. Ook kun je de kleuren gebruiken voor bijvoorbeeld een bordspel van Duplo.
dobbelsteen - emotiesEmoties
De dobbelsteen met emoties kun je gebruiken om kinderen aan te laten geven hoe zij zich voelen. Hier kun je vervolgens over praten. Ook kun je met de dobbelsteen dobbelen om zo een emotie algemeen bespreekbaar te maken.
dobbelsteen - werkwoordenWerkwoorden
De werkwoorden kun je inzetten als energizer of als spel in het speellokaal. Maar ook voor TPR is dat een dobbelsteen die je heel goed kunt gebruiken. Je kunt dit zelf rollen, maar je zou ook de kinderen om de beurt kunnen laten rollen.
dobbelsteen - voorzetselsVoorzetsels
De voorzetsels kun je inzetten als spel in het speellokaal of gecombineerd als energizer. Maar ook voor TPR is dat een dobbelsteen die je heel goed kunt gebruiken. Je kunt dit zelf rollen, maar je zou ook de kinderen om de beurt kunnen laten rollen.
dobbelsteen - dobbelsteenDobbelsteen
De dobbelsteen kaarten kun je gebruiken voor een levend ganzenbord, maar ook om kinderen te leren tellen en bewust te laten worden van hoe je geordend kunt tellen. Ook kun je de dobbelsteen gebruiken om te combineren met andere dobbelstenen, zodat je weer andere opdrachten kunt doen.
dobbelsteen - cijfersCijfers
De cijferkaarten kun je gebruiken voor een levend ganzenbord, maar ook om kinderen te leren tellen. Ook kun je de dobbelsteen gebruiken om te combineren met andere dobbelstenen, zodat je weer andere opdrachten kunt doen waarbij aantallen belangrijk zijn.
dobbelsteen - woord cijfersCijfers in woorden
De cijfer in woorden kaarten kun je gebruiken voor een levend ganzenbord. Ook kun je deze dobbelsteen gebruiken om te combineren met andere dobbelstenen, zodat je weer andere opdrachten kunt doen waarbij aantallen belangrijk zijn.
dobbelsteen - lettersLetters
Met letterkaarten kun je hele leuke woordspelletjes doen. Zo kun je kinderen woorden laten noemen/schrijven die beginnen met die letter of eindigen op die letter. Ook kun je deze dobbelsteen gebruiken om te combineren met andere dobbelstenen, zodat je weer andere opdrachten kunt doen waarbij de nadruk op de letter ligt.
dobbelsteen - klankgroepenTweeklanken en lettergroepen
De kaarten met tweeklanken en lettergroepen kun je inzetten om kinderen woorden te laten maken met deze tweeklanken of lettergroepen. Je kunt er voor kiezen om de worden er mee te laten beginnen, de worden er op te laten eindigen of dat het er in moet zitten (dan is de plaats niet belangrijk).
dobbelsteen - vormenVormen
Met de dobbelsteen vol vormen, kon je de kinderen de verschillende vormen leren. De kinderen kunnen iets opnoemen wat die vorm heeft, maar ze kunnen ook om hun heen dingen verzamelen met die vorm.
dobbelsteen - combinerenCombineren
Door dobbelstenen te combineren kun je prachtige opdrachten/ puzzels en spelletjes creëren. Zo kun je de kleuren en de emoties combineren aan de hand van het boek ‘Het Kleurenmonster‘. Of combineer letters en aantallen om kinderen bijvoorbeeld 3 woorden te laten maken met de letter ‘b’. Ook kun je vormen en aantallen combineren om zo een kunstwerk te maken…of vormen en kleuren om de kinderen dit te laten tekenen (zodat ze de namen van de vormen en de kleuren leren). Ook voor TPR en energizers kun je leuke combinaties maken.
Lege kaartjes
In het bestand zitten ook lege kaartjes. Hierop zou je dieren, voorwerpen of de geleerde woorden kunnen tekenen/schrijven.

Bordspel

Wanneer je niet een bordspel speelt, maar bijvoorbeeld een levensgroot ganzenbord (of een eigen levensgroot spel), dan is een grote dobbelsteen erg handig. Door nummers of dobbelsteenzijden in de dobbelsteen te schuiven, heb je nu een dobbelsteen die perfect is voor jouw levensgroot spel.

Flitsen

De dobbelstenen kunnen ook goed gebruikt worden al vervanging voor flitskaarten. Al heb je met de dobbelsteen wel iets minder variatiemogelijkheden door de 6 zijden van de dobbelsteen.

TPR

Wat is TPR
In het anderstalig onderwijs werkte ik veel met de TPR-methode (Total Physical Response). Het komt er eigenlijk op neer dat je bewegend leert. Doordat zowel de linker hersenhelft als de rechter hersenhelft geactiveerd wordt, onthouden de kinderen de stof makkelijker. De beide hersenhelften zijn overigens met hetzelfde onderwerp bezig, zodat de betekenis van de woorden gekoppeld worden aan de actie.
De dobbelsteen met TPR
De dobbelsteen kun je heel goed gebruiken voor TPR oefeningen. Zo kun je de werkwoorden dobbelen of de voorzetsels. Dat wat gedobbeld is, moet worden opgenoemd en worden uitgevoerd. De dobbelstenen kun je ook combineren (hiervoor heb je dan meerdere dobbelstenen nodig). Zo kun je de kinderen laten lopen naar een plek of zitten op een voorwerp. Op die manier leren de kinderen de werkwoorden, de voorzetsels en werken zij aan hun woordenschat.

Energizers

Voordat je met kinderen geconcentreerd aan de slag gaat, kan het soms helpen om nog even de fysieke energie er een beetje uit te halen. Hierbij kun je de dobbelsteen met de werkwoorden gebruiken. Jij dobbelt en de kinderen doen wat er gedobbeld wordt totdat je iets anders hebt gedobbeld. Je kunt dit ook combineren met een dobbelsteen vol voorzetsels en een met voorwerpen (deur, vloer, muur, klok, tafel, stoel, enz). Kies dan wel woorden die je ook gecombineerd wilt/kunt zien (als je geen draai op de tafel wilt, dan laat je ‘op’ bijvoorbeeld weg).

Korte spelletjes

Soms zoek je gewoon een kort spelletje om tussendoor te spelen. Je kunt dan de dobbelsteen gebruiken om de kinderen woorden te laten maken met een bepaalde letter/klankgroepen. Ook kun je ze laten rijmen door met klankgroepen te laten dobbelen.

Speellokaal

De kaarten met de werkwoorden kunnen heel goed gebruikt worden in het speellokaal als warming up. Je kunt de werkwoorden ook combineren met een dobbelsteen vol met dieren. Zo moeten de kinderen bijvoorbeeld gaan lopen als een olifant of springen als een aap. Ook kun je de balkaartjes gebruiken om zo de kinderen laten spelen met de bal en een doos/korf/elkaar.

Puzzel

Door twee verschillende dobbelstenen met elkaar te combineren, kun je ook puzzels maken. Bijvoorbeeld de dobbelsteen met stippen en met cijfers of met de woorden in cijfers. De kinderen kunnen dan de zijden die bij elkaar horen naast elkaar leggen.

Rekenmuisjes

De dobbelsteen met kleuren, aantallen en cijfers kun je ook gebruiken in combinatie met de rekenmuisjes. Dan kies je bijvoorbeeld voor alle kaartjes die passen bij de muisjes 0 t/m 5 (i.v.m. de 6 zijden van de dobbelsteen). Zo wordt het werken met de telmuisjes voor sommige kinderen iets overzichtelijker, doordat er met maximaal 6 muizen gewerkt wordt.

Kopen of maken

Je kunt dobbelstenen met een transparante zijde kopen, maar ik maakte ze liever zelf. Vooral omdat ik het materiaal al in huis had en ze zo eigenlijk compleet van restjes gemaakt zijn…en voor mij dus gratis waren om te maken.

Vakjes meenaaien of aparte vakjes?

Meenaaien
Je kunt de insteekvakjes meenaaien (zo zie je ze ook bij de dobbelstenen die je kunt kopen, omdat dit sneller gemaakt kan worden en goedkoper is in de afwerking). Om ze mee te naaien moet je dan hoesjes maken die 2 cm korter zijn dan de zijden. De bovenkant van het insteekvakje kun je met biaisband afwerken, zodat deze losse zijde netjes blijft. De andere drie zijden naai je op de stoffen vierkantjes, waarvan de 3 zijden zonder afwerking gelijk aan de stof liggen. Daarna kun je de kubus in elkaar naaien. Het nadeel bij deze versie is dat de naden dan vrij dik en stug worden. Ook wordt het transparante tafelzeil op die manier kwetsbaar bij de naden, waardoor ze kunnen uitscheuren. En dat is natuurlijk zonde.
Aparte vakjes
Mijn voorkeur ligt bij aparte vakjes. De inschuifvakjes zijn zo wel een beetje kleiner, maar de inschuifvakjes blijven op deze manier wel veel langer mooi en het tafelzeil kan zo ook niet uitscheuren. Uiteindelijk ga ik liever voor duurzaam dan voor extra groot. Nu is de grootte ook niet echt van belang bij deze dobbelstenen, dus dan is de keuze voor mij vrij snel gemaakt 😉

Afmeting

Hoe groot het wordt is eigenlijk niet echt van belang. Voor de afmeting heb ik vooral gekeken naar in welke maat de schuimrubberen kubus te koop is. Deze wordt meestal verkocht in de afmeting 10×10 cm. Om die reden is het patroon en de bijbehorende kaartjes gemaakt voor een kubus van 10×10 cm. Persoonlijk vind ik dit ook een prima grootte. Het is een handzaam formaat en neemt niet al te veel ruimte in beslag. Ook in de kring is dit formaat nog goed te zien.

Materiaal

Dobbelsteen
Voor de dobbelsteen kies je het beste een iets stevige stof die niet elastisch is. Zo blijft de vorm het mooist. Ik heb breaker teflon gebruikt, omdat ik dit nog had liggen van toen ik een monster toilettas maakte. Het voordeel van deze stof is dat het makkelijk afneembaar is wanneer het vies word. Ook is het stevig en dun tegelijk. Maar een andere soort stevige stof is ook prima. Als vulling gebruikte ik een kubus van schuimrubber. Hierdoor blijft de dobbelsteen zijn vorm goed behouden. Je kunt deze kant en klaar kopen of op maat bestellen.
Kaartjes
Wanneer je er voor kiest om niet te lamineren, kun je beter kiezen voor stevig papier. Stevig papier kreukt veel minder snel wanneer je het in de kubus stopt of er weer uit haalt. Zo kun je de kaartjes vaker gebruiken. Wanneer je de kaartjes lamineert kun je ‘gewoon’ papier gebruiken, omdat het lamineren voor extra stevigheid zorgt. Het voordeel van lamineren is dat de kaartjes veel langer mooi blijven.

Patroon en printable

Het patroon en de kaartjes die ik heb gemaakt kun je vinden in het winkeltje en kosten hier €1,00. Het document bevat het patroon voor de dobbelsteen, en verschillende kaartjes (12 kleuren, 12 emoties, 12 werkwoorden, 12 voorzetsels, 6 dobbelsteenzijden, cijfers 0 t/m 10 en ? en + en -, cijfers in woorden 0 t/m 10 en ? en plus en min, letters, tweeklanken en lettergroepen, 15 vormen en een blad met lege vakjes. Na het afronden van de bestelling en betaling ontvang je een mail met daarin de link naar de printable. (Vergeet niet het document gelijk op te slaan en uit te printen!) Het patroon is al met naadwaarde. Voor de naad heb ik 0,75 cm naadwaarde genomen in verband met de stevigheid van de naden.

Aan de slag

Voor het maken van een dobbelsteen met transparante zijden heb je het volgende nodig:
  • patroon met bijbehorende printable
  • schaar
  • stof (niet elastisch en mooi stevig)
  • transparante tafelzeil
  • garen
  • biaisband
  • schuimrubber kubus (10cm x 10cm)
  • naald
  • stevig papier of ‘gewoon’ papier wanneer je lamineert (wit/gebroken wit)
  • *eventueel lamineervellen en lamineerapparaat
Dobbelsteen
Print het patroon uit of teken een patroon. Neem het patroon over op de stof en het transparante tafelzeil. Knip alles uit. Werk het transparante tafelzeil af met biaisband. Leg de afgewerkte vierkantjes in het midden van de lapjes stof. Naai de afgewerkte vierkantjes vast op de lapjes (over de buitenrand van het biaisband) en laat 1 zijde open. Naai de kubus nu in elkaar. Hoe je dat het makkelijkst doet, lees je in het bericht waar ik blokjes van stof maak. Tip: naai bij de open zijde nog even 1 cm van de hoekjes dicht, zodat de hoekjes mooier worden. Het open deel naai je met de hand met een laddersteek dicht.
Kaartjes
Print de gewenste pagina’s van de printable…of ontwerp zelf kaartjes naar wens. Knip de kaartjes netjes uit. *Je kunt alle onderdelen eventueel lamineren en nogmaals uitknippen, zodat alles langer mooi blijft. Houd er dan wel rekening mee dat je de kaartjes iets kleiner uitknipt (2-3 mm rondom), omdat de lamineerrand ook ruimte kost. De kaartjes kun je nu in de dobbelsteen schuiven en afwisselen naar wens.

Maak jij ook zo’n leuke dobbelsteen met transparante zijden?

Super! Je snapt natuurlijk wel dat ik ontzettend nieuwsgierig ben naar jouw resultaat. Deel jouw creatie vooral onder het originele facebookbericht op ‘Mama Duizendpoot’, zodat ik hem makkelijk kan vinden en een ander jouw werk ook kan bewonderen. Of plaats de foto op Instagram met #mamaduizendpootcreatie.

CreaKrea

Elke week is er een CreaKrea uitdaging, met elke week een ander thema. Het creatieve CreaKrea team bestaat uit Emmy van Webkonijn en mijzelf. Vorige week was het thema ‘Trains’ en liet ik je zien hoe je een edutrein kunt maken. Deze week is het thema ‘Dice’ (oftewel ‘dobbelstenen’) aan de beurt en maakte ik een dobbelstenen met transparante zijden. Ben je benieuwd naar alle creaties? Kijk dan vooral in de linkparty en bij Webkonijn (haar link vind je onderaan in dit bericht). Wil je alvast aan de slag voor de linkparty voor volgende week? Gezellig! Het thema van volgende week is ‘Cosiness’ (oftewel ‘gezelligheid’).

Bewaren voor later

Pinterest - dobbelsteen met transparante zijdenVind je dit bericht leuk en wil je het graag bewaren voor later? Pin hem dan vooral op je Pinterest bord, zodat je het nog eens rustig terug kunt lezen. Hier onder staan een aantal ‘Social media icoontjes’, waaronder ook die van Pinterest. Hier kun je op klikken om te pinnen. Maar misschien wil je dit bericht gewoon delen, dan kun je natuurlijk ook een van de andere opties kiezen…zoals Facebook, Twitter en LinkdIn. Bewaren en delen wordt enorm gewaardeerd.

Diy inspiratie

Zit je nog vol met diy-kriebels? Kijk dan op de pagina ‘Mama naait’ of ‘Mama knutselt’. Maar kijk vooral ook even in de linkparty waar je overigens ook diy’s (en recepten) mag delen die binnen dit thema passen…dit kan in de vorm van een blog, foto of filmpje zijn (dus ook als niet-blogger/vlogger kun je gezellig meedoen). De inzendingen delen wij op ons bord op Pinterest. De linkparty vind je overigens niet alleen hier, maar ook bij Webkonijn. Ook zij heeft een leuke creatie binnen dit thema gemaakt, dus kijk vooral ook even bij haar.

You are invited to the Inlinkz link party!

Click here to enter

One thought on “Een dobbelsteen met transparante zijden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *