Een mandje van een koord

Mandje en schaaltje van koord

Voor moederdag geef ik graag iets dat ik zelf heb gemaakt. Dat blijf ik toch het meest persoonlijk vinden. En aangezien mijn moeder houdt van plantjes en hebbedingetjes op tafel leek het mij leuk om een keer een mandje en een schaaltje van koord te maken.

Een mandje voor een plantje

Mandjes van stof had ik al eens gemaakt, dat was niet echt meer een uitdaging en ik wilde iets anders maken. In de winkel zag ik wel eens mandjes van koord staan. Dat leek mij ook wel leuk om te maken. Dan kon ik daar mooie plantjes in zetten.

Moederdag cadeau

Ik maakte twee verschillende kleuren mandjes voor een beetje afwisseling. En ik zette daar ook twee verschillende plantjes in die ongeveer evenveel aandacht nodig hebben. Deze zette ik samen met een waxinelicht houder en nog wat hebbedingetjes op een houten dienblad.

Een schaaltje

Toen ik klaar was met de mandjes, hield ik van beide kleuren koord nog een stuk over. Ik vond het zonde om hier niet ook nog iets van te maken. En dus besloot ik om er nog een leuk tweekleurig mandje van te maken. Dit is een perfect mandje om bijvoorbeeld potpourri in te doen.

Materiaal

Voor het maken van het mandje en het schaaltje heb ik een katoenen koord gebruikt met een diameter van 8 mm. Katoen is mooi soepel en geeft een prachtige natuurlijke ‘look’. Doordat je de bodem met een zigzagsteek naait, wordt de bodem stevig. Het schaaltje wordt volledig stevig.

Aan de slag

Voor het maken van een mandje van een koord heb je het volgende nodig:

 • koord
 • schaar
 • garen
 • spelden
 • naald
 • textiellijm
 • stukje biaisband voor de afwerking
 • zipplock zakje voor de binnenkant
Mandje
 1. Als er rafels aan het uiteinde van het koord zit, knip je deze netjes af.
 2. Naai met een brede zigzag steek over het uiteinde, zodat deze netjes afgewerkt is.
 3. Rol het koord een stukje op en steek er spelden in zodat het opgerold blijft.
 4. Naai het opgerolde stuk met de hand aan elkaar, zodat het onder de naaimachine netjes blijft zitten.
 5. Naai met een brede zigzagsteek over het midden van de grens van twee rijen van het koord. Je kunt nu telkens koord er naast aansluiten tot je bodem breed genoeg is. Maak de bodem 2-3 cm groter dan de pot die je er in wilt zetten. het koord knip je niet af!
 6. Spuit een beetje textiellijm op de bovenkant van de rand van de bodem. Rol het koord over de lijm en laat het een beetje drogen.
 7. Spuit weer een beetje textiellijm op de bovenkant van de rand, rol weer het koord over de lijm en laat het weer een beetje drogen. Dit herhaal je tot het mandje hoog genoeg is.
 8. Knip het uiteinde van het koord af en werk dit ook weer netjes af met een brede zigzagsteek.
 9. Naai nu de laagjes met de hand op elkaar door telkens over de grens te rijgen.
 10. Het uiteinde kun je nog netjes afwerken door er een stukje biaisband met de hand overheen vast te naaien.
 11. Om het mandje waterdicht te maken (zodat je er een platje in kunt zetten), Knip je de bovenkant van een zipplock zak af tot deze een paar centimeter er bovenuit steekt. Vouw de bovenkant om zodat het tussen de zak en het mandje komt. Naai het zakje vast langs de bovenkant (dit kan met een paar steekjes en de steekjes houd je aan de binnenkant van het mandje).
Schaaltje
 1. Als er rafels aan het uiteinde van het koord zit, knip je deze netjes af.
 2. Naai met een brede zigzag steek over het uiteinde, zodat deze netjes afgewerkt is.
 3. Rol het koord een stukje op en steek er spelden in zodat het opgerold blijft.
 4. Naai het opgerolde stuk met de hand aan elkaar, zodat het onder de naaimachine netjes blijft zitten.
 5. Naai met een brede zigzagsteek over het midden van de grens van twee rijen van het koord. Je kunt nu telkens koord er naast aansluiten tot je bodem breed genoeg is.
 6. Bij elke volgende rij houd je het mandje scheef onder de naaimachine (je tilt de linker kant op), zodat de rand schuin wordt. Dit doe je tot je de schaal groot genoeg vindt.
 7. Knip het uiteinde van het koord af en werk dit ook weer netjes af met een brede zigzagsteek. Wil je een andere kleur toevoegen? Naai dan de twee uiteinden in het verlengde van elkaar op elkaar en naai er eventueel een stukje biaisband omheen voor een speels uiterlijk. Je gaat vervolgens in dezelfde hoek verder naaien. Het uiteinde daarvan werk je ook weer af met een brede zigzagsteek.
 8. Het uiteinde kun je nog extra netjes afwerken door er een stukje biaisband met de hand overheen vast te naaien.

Maak jij ook zo’n leuke mandje of schaaltje van een koord ?

Super! Je snapt natuurlijk wel dat ik ontzettend nieuwsgierig ben naar jouw resultaat. Deel hem vooral onder het originele facebookbericht op ‘Mama Duizendpoot’, zodat ik hem makkelijk kan vinden en een ander jouw werk ook kan bewonderen. Of plaats de foto op Instagram met #mamaduizendpootcreatie.

Bewaren voor later

Pinterest - Mandje en schaaltje van koord

Vind je dit bericht leuk en wil je het graag bewaren voor later? Pin hem dan vooral op je Pinterest bord, zodat je het nog eens rustig terug kunt lezen. Maar misschien wil je dit bericht gewoon delen, bijvoorbeeld op Facebook, Instagram, Twitter of LinkdIn. Dat is natuurlijk ook helemaal prima.

Vergeet bij het delen niet een link te plaatsen naar dit bericht, zodat iedereen het verhaal en de activiteiten makkelijk kan vinden.

Diy inspiratie

Zit je nog vol met diy-kriebels? Kijk dan op de pagina ‘Mama naait’ of ‘Mama knutselt’.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *