Een schrijfaapje of schrijfkat als hulpje bij het schrijven

schrijfaapje en schrijfkat

Om kinderen te helpen bij het plaatsen van de letters heb ik een schrijfaapje en een schrijfkat gemaakt. 

Vroeger

Toen ik in groep 3 zat, maakten wij wel eens een poppetje tussen de schrijfregels. Zo konden wij alvast wennen aan het tussen de lijntjes blijven. Ik ben dat nooit vergeten, want het was leuk om op schrijfpapier te mogen tekenen. Maar eigenlijk vind ik een poppetje niet genoeg punten aangeven. Een poppetje geeft allen aan waar de basis van de letter moet komen en hoe hoog een letter maximaal wordt. De korte stokken en de lage stokken/lussen neem je hier eigenlijk niet in op. En dus maakte ik twee dieren die helpen bij alle aanduidingen: een aapje voor de 9-6-9 lijntjes en een kat voor de 0,5 lijntjes.

Tussen de lijntjes

Wanneer je net leert schrijven ben je vaak zo druk bezig met de vorm, dat het erg lastig is om netjes tussen de lijntjes te blijven. Om die reden heb ik een schrijfaapje en een schrijfkat ontworpen. De schrijfkat helpt bij lijnen die even ver van elkaar af staan en het schrijfaapje helpt bij lijnen met de 9-6-9 verhouding. Het aapje is iets uitgebreider en geeft zelfs aan waar de ronde delen van de letters in de basis beginnen en stoppen.

De aap

Het aapje hangt aan de bovenste lijn. De aap heeft een dusdanige indeling, dat hij helpt bij het plaatsen van de letters. Het lijfje zit op de plaats waar de basis van de letters zitten. De buik geeft aan op welke hoogte er bij ronde letters gestart en geëindigd moet worden (de bovenkant en de onderkant van de buik zit op het startpunt en eindpunt). De bovenkant van het hoofd geeft de hoogte van de ‘t’ aan (en voor sommige schrijfmethodes ook de ‘b’ en ‘d’). De onderkant van de poten geven de diepte aan van de ‘q’ en de ‘p’ (voor sommige schrijfmethodes). De armen en de staart geven de hoogte/diepte aan van de stokken en lussen.

De kat

De kat zit op de bodem van de basisregel. Ook de kat heeft een dusdanige indeling, dat hij helpt bij het plaatsen van de letters. Het lijfje zit op de plaats waar de basis van de letters zitten. De bovenkant van het hoofd geeft de hoogte van de stokken en lussen aan. De pupillen geven de hoogte voor de ‘t’ aan (en voor sommige schrijfmethodes ook de ‘b’ en ‘d’). De onderkant van de staart geeft de stokken en lussen. Het uiteinde van de staart geeft de diepte aan van de ‘q’ en de ‘p’ (voor sommige schrijfmethodes).

Oefenen

Door de schrijfaap of schrijfkat zelf te tekenen, leer je waar je op moet letten bij het plaatsen van de letters. De focuspunten van de letters worden hiermee geoefend (en bij veelvuldige herhaling wordt het ook ingeprent). Je kunt kinderen de aap of kat in het groot laten tekenen, maar je kunt het kinderen ook telkens zelf tussen de lijnen laten tekenen voordat ze gaan schrijven, zodat de focuspunten telkens weer opnieuw duidelijk worden.

Het tekenen van de aap en de kat kun je in stappen oefenen. Je kunt kinderen eerst laten oefenen met het tekenen van de kop…met het gezicht en de oren. Dit is in een andere volgorde dan wanneer je een heel dier tekent, maar het eerst oefenen van het tekenen van de kop heeft als voordeel dat kinderen iets maken wat af lijkt…dat werkt motiverender. Wanneer kinderen de kop beheersen, kun je ze het lijf (en de buik) laten tekenen. Een kop met een lijf, voelt nog steeds als volledige tekening waardoor kinderen gemotiveerd kunnen blijven. Laat ze nu wel eerst beginnen met het lijf in plaats van de kop. Dit omdat het lijf op de basisregel van de cijfers zit en kinderen zo leren dat de focus vooral op die regel moet zitten tijdens het schrijven. Wanneer kinderen de kop en de buik netjes tussen de regels kunnen tekenen, kun je ze de armen, benen en staarten er ook bij laten tekenen. Je zou kinderen dan van links naar rechts en boven naar beneden kunnen laten tekenen. Dit omdat dat ook de volgorde is bij het schrijven. Voor de aap is dat dan als volgt: linker arm, lijf, hoofd, rechter arm, staart (omdat de lijn da mooi doorloopt van arm naar staart) en tot slot de benen.

Verder oefenen kinderen het maken van ronde en rechte lijnen tussen de schrijflijnen. Door dit te oefenen met een tekening, kunnen ze de opgedane vaardigheid ook gebruiken bij het schrijven van letters.

Hulpmiddel

Je kunt de aap en de kat ook gebruiken als hulpmiddel door deze alvast tussen de lijnen te zetten. Zo kunnen kinderen telkens kijken naar de aap of kat wanneer ze het even niet meer goed weten. Je kunt het plaatje ook gebruiken om de afstandsregels even aan te kaarten.

Digibord

Omdat je in de klas graag dingen op het bord wilt voordoen en eventueel klassikaal wilt oefenen Heb ik er ook afbeeldingen bij gemaakt waarop je op het digibord kunt oefenen. Ook heb ik een stap voor stap tekenvoorbeeld bij gemaakt in de vorm van een presentatie. Bij elke klik verschijnt er een onderdeel van de aap of de kat.

Materiaal

De grote schrijfaap en schrijfkat kun je tekenen met elk gewenste tekenmateriaal en kun je ook inkleuren met welk materiaal je maar wilt. Wanneer je de ‘normale’ lijntjes gebruikt om te gaan schrijven, kun je de aap of kat laten tekenen met een potlood en de letters laten schrijven met een schrijfpotlood of balpen. Persoonlijk vind ik het schrijfmateriaal van Stabilo erg fijn. Deze zorgen ook voor een goede pengrip door zijn vorm.

Printables en digibord hulpjes

Het winkeltje kun je het zipbestand vinden van Schrijfaapje & Schrijfkat. Dit zipbestand kost hier €1,00. Na het ‘unzippen’ (uitpakken) vind je twee mappen: de map van het aapje en de map van de kat. Beide mappen bevatten een tekening zonder achtergrond, lijntjes met de tekening zonderachtergrond, een afbeelding met lijntjes en een voorbeeld om op het digibord te oefenen, een oefenboekje. Het oefenboekje bestaat uit een grote schrijfaap of schrijfkat, lijntjes zonder de aap of kat (voor het tekenen van een grote aap of kat), lijntjespapier met de aap en de kat er op (voor het schrijven van een tekst), lijntjes papier zonder de aap of kat (voor het tekenen van een aap of kat en het schrijven van een tekst). Na het afronden van de bestelling en betaling ontvang je een mail met daarin de link naar het zipbestand. (Vergeet niet het zipbestand gelijk op te slaan en de printables uit te printen)

Aan de slag

Voor het maken van het schrijfaapje en de schrijfkat heb je het volgende nodig:

  • zipbestand
  • papier met lijntjes (9-6-9 of gelijke afstand)
  • schrijf-/tekenmateriaal
  • kleurmateriaal
Schrijfaapje

schrijfaapje (9-6-9)Teken eerst het lijf, deze zit precies tussen de middelste twee lijnen (in de middelste balk).

Teken ook de buik en de navel.

Teken vervolgens de kop, deze zit precies in de onderste helft van de bovenste balk.

Teken ook de oren en het gezicht.

Teken de benen, deze zitten precies in de bovenste helft van de onderste balk.

Teken ook de voeten.

Teken de armen, deze gaan van de zijkant van het lijf helemaal naar de bovenste lijn. Let er op dat de bovenkant van de armen een mooie halve cirkel wordt.

Teken ook de handen.

Tot slot teken je de staart, deze gaat van de zijkant van het lijf helemaal naar de onderste lijn. Let er op dat de onderkant van de staart een mooie halve cirkel wordt.

Kleur het aapje mooi in.

Schrijfkat

Schrijfkat (gelijke lijnafstand)Teken eerst het lijf, deze zit precies tussen de middelste twee lijnen (in de middelste balk).

Teken vervolgens de kop, deze zit precies tussen de bovenste twee lijnen (in de bovenste balk).

Teken ook de oren en het gezicht. Let er op dat de pupillen precies tussen de twee bovenste lijnen zit.

Tot slot teken je de staart, deze gaat van de zijkant van het lijf helemaal naar de onderste lijn. Let er op dat de onderkant van de staart een mooie halve cirkel wordt die door loopt tot precies tussen de onderste twee lijnen.

Kleur de kat mooi in.

Maak jij ook zo’n leuk schrijfaapje of schrijfkat?

Super! Je snapt natuurlijk wel dat ik ontzettend nieuwsgierig ben naar jouw resultaat. Deel hem vooral onder het originele facebookbericht op ‘Mama Duizendpoot’, zodat ik hem makkelijk kan vinden en een ander jouw werk ook kan bewonderen. Of plaats de foto op Instagram met #mamaduizendpootcreatie.

Bewaren voor later

Pinterest - schrijfaapje en schrijfkatVind je dit bericht leuk en wil je het graag bewaren voor later? Pin hem dan vooral op je Pinterest bord, zodat je het nog eens rustig terug kunt lezen. Hier onder staan een aantal ‘Social media icoontjes’, waaronder ook die van Pinterest. Hier kun je op klikken om te pinnen.

Maar misschien wil je dit bericht gewoon delen, dan kun je natuurlijk ook een van de andere opties kiezen…zoals Facebook, Twitter en LinkdIn.

Bewaren en delen wordt enorm gewaardeerd.

Op zoek naar meer leerplezier?

Wil je meer ideetjes zien om spelenderwijs dingen te kunnen leren? Kijk dan op de pagina ‘Mama in de klas’.

Diy inspiratie

Zit je nog vol met diy-kriebels? Kijk dan op de pagina ‘Mama naait’ of ‘Mama knutselt’.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *