Een tekening van karton

Een tekening van karton

Er is niets leuker dan knutselen met kosteloos materiaal. Dit keer gebruikte ik een oude doos en maakte ik er een leuke tekening van die je met loose parts kunt vullen.

Recyclen

Ik vind het fijn om met materialen te knutselen die ik anders weg zou gooien. Ik heb dan ook een aardige verzameling van kosteloze materialen zoals doosjes, pakjes, bakjes, doppen, wc rolletjes, enz. Wanneer ik ergens echt super veel heb, dan vraag ik ook of school er belang bij heeft. Dit keer hoefde ik mijn verzameling niet te gebruiken. Wanneer je online iets besteld, wordt dit vaak geleverd in een mooie doos. En laten we niet zo lang geleden nu net een mooi formaat hebben gekregen om de bestelde producten heen. Daar moest ik gewoon een tekening van karton mee maken.

Een tekening van karton

Een tekening van karton is ideaal om kinderen te laten werken met loose parts. Doordat alle lijnen 2 cm hoog zijn, ontstaan er namelijk allemaal aparte vakjes die je kunt vullen met iets kleins. Loose parts zijn daar heel geschikt voor. Het voordeel van loose parts is dat ze goed op kleur en formaat te sorteren zijn. Je kunt overigens ook gekleurde rijst/macaroni enz. gebruiken, maar dat is wel meer werk in de voorbereiding.

Wat zijn loose parts?

Er zijn best veel dingen die je onder loose parts kunt laten vallen. Voor deze activiteit zijn kleine steentjes, knoopjes, kraaltjes en dergelijke het meest geschikt. Je hebt voor loose parts ook ele leuke sorteerbakjes in verschillende kleuren, zodat je ze door de kinderen makkelijk op kleur kunt laten sorteren. Je kunt ook gebruik maken van afwasbare plastic bakjes die je vaak in de winkel kunt kopen in de kleuren van de regenboog. Of verf wegwerp schaaltjes van palmblad aan de buitenkant in de gewenste kleur. Vergeet die niet af te lakken voordat je ze gaat gebruiken. Zo geven de kleuren niet meer af en kun je de gekleurde schaaltjes nog vaak gebruiken bij het sorteren.

Een boek als inspiratiebron

Sinds ik mijn boek ‘Dat kan ik ook…een beetje‘ heb geschreven, knutsel ik veel rondom dit boek. Zo is deze dino gebaseerd op de hoofdpersonage uit het boek. Dit is namelijk Stella de Stegosaurus. Wie ‘Dino’s & regenbogen‘ volgt op Instagram, heeft deze tekening van karton wellicht al eens voorbij zien komen.

In de klas

In de onderbouw kun je de tekening van karton gebruiken als een oefening voor de fijne motoriek. Doordat kinderen de tekening moeten vullen met loose parts, zullen ze veel gebruik moeten maken van de pincetgreep. De pincetgreep is een goede voorbereiding voor het vasthouden van een potlood of pen. Ook kun je de kinderen na afloop de loose part er uit laten halen en laten sorteren. Dan heb je gelijk een tweede oefening en kunnen andere kinderen er ook mee werken zonder dat jij er als leerkracht nog sorteerwerk van hebt. Extra leuk: Maak van elk werkje een foto, vergeet er dan niet een naamkaartje bij te leggen wanneer je een foto maakt. Zo kunnen de kinderen hun loose parts kleurplaat ook thuis laten zien en kun je ze ook nog eerst gezellig in de klas ophangen.

In de middenbouw en bovenbouw zou je de kinderen een tekening van karton kunnen laten maken. Je kunt er dan ook voor kiezen om de kinderen zelf gekleurde rijst te laten maken en ze de tekening later zelf te laten vullen met de gekleurde rijst. Hier ben je dan 3 lessen mee bezig: de eerst les met het maken van de tekening van karton, de tweede les met het kleuren van de rijst, de derde les met het vullen van de tekening.

Materiaal

De tekening is gemaakt van een oude doos. Om de stroken mooi recht en de randen netjes te krijgen, heb ik de stroken gesneden met een stanleymes. Deze is goed scherp en sterk.

Aan de slag

Voor het maken van dino vingerpoppetjes van vilt heb je het volgende nodig:

 • oude doos
 • potlood
 • liniaal
 • potlood
 • snijmat
 • stanleymes
 • cocktailprikkertjes
 • knutsellijm
 1. Snijd een stuk karton uit waar je op wilt werken.
 2. Maak met potlood een lijntekening op het karton.
 3. Snijd stroken van 2 cm breed uit het karton. Let er op dat je bij het snijden er een snijmat onder legt.
 4. Breek cocktailprikkertjes in vier (redelijk) gelijke delen.
 5. Zet de strook karton op een kruising van lijnen.
 6. Prik het uiteinde vast met een afgebroken cocktailprikkertje. Deze kun je met een cocktailprikker even goed aandrukken in het karton.
 7. Volg met het karton de lijn en zet deze af en toe vast met een afgebroken prikkertje, zodat deze op de plek blijft zitten.
 8. Wanneer je bij het einde van een lijn bent, kun je deze op maat afsnijden.
 9. Het uiteinde zet je vervolgens ook weer vast.
 10. Wanneer alle stroken vastgezet zijn, lijm je voorzichtig de bovenkant. De lijm zal iets in het karton zakken, dus je zult dit waarschijnlijk een paar keer moeten herhalen om een bovenkant zonder gaatjes te krijgen. Zorg er ook voor dat er tussen elke verbinding lijm gelopen is, zodat de delen goed aan elkaar vast zitten.
 11. Wanneer de lijm droog is, kun je de tekening van karton er af halen en de prikkertjes er eventueel uit halen.
 12. Smeer lijm op de onderkant van de stroken en plak ze vast op de plek waar je ze eerst vastgeprikt hebt.
 13. Wanneer de lijm droog is, maak je een kader van stroken karton. Deze plak je op de rand van het grote stuk karton met de tekening. Zo kun je later de achtergrond ook vullen in plaats van enkel de tekening.
 14. Als de lijm goed droog is kan de tekening gevuld worden met loose parts.

Maak jij ook zo’n leuke tekening van karton?

Super! Je snapt natuurlijk wel dat ik ontzettend nieuwsgierig ben naar jouw resultaat. Deel hem vooral onder het originele facebookbericht op ‘Mama Duizendpoot’, zodat ik hem makkelijk kan vinden en een ander jouw werk ook kan bewonderen. Of plaats de foto op Instagram met #mamaduizendpootcreatie.

Bewaren voor later

Vind je dit bericht leuk en wil je het graag bewaren voor later? Pin hem dan vooral op je Pinterest bord, zodat je het nog eens rustig terug kunt lezen. Hier onder staan een aantal ‘Social media icoontjes’, waaronder ook die van Pinterest. Hier kun je op klikken om te pinnen.

Maar misschien wil je dit bericht gewoon delen, dan kun je natuurlijk ook een van de andere opties kiezen…zoals Facebook, Twitter en LinkdIn.

Bewaren en delen wordt enorm gewaardeerd.

Diy inspiratie

Zit je nog vol met diy-kriebels? Kijk dan op de pagina ‘Mama naait’ of ‘Mama knutselt’.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *