Er was eens…het leven

Er was eens...het leven

Is jouw kind ook zo nieuwsgierig naar alles over het lichaam? Deze (wat oudere) serie neemt je mee naar de wereld die zich binnen het menselijk lichaam bevindt. 

Het verhaal in het kort

‘Er was eens…het leven’ bestaat uit 26 afleveringen die laten zien hoe het menselijk lichaam nu eigenlijk werkt. Zo is er een aflevering over hoe het leven tot stand komt, er is een aflevering over hoe het bloed werkt en zo is er ook een aflevering over hoe de ademhaling werkt. Het zijn eigenlijk allemaal wel onderwerpen waar de nieuwsgierige peuter/kleuter/jong kind zich mee bezig houdt. De verhalen zijn duidelijk, niet te plastisch en zeker niet betuttelend.

Pluspunten

De afleveringen duren zo’n 25 minuten en bestaat uit allemaal redelijk korte fragmenten die samen een geheel vormen.

Je ziet de situatie vaak van buitenaf en van binnen het lichaam. Zo kunnen kinderen goed begrijpen wat er nu precies gebeurd.

Het is zoals het is. Er worden geen vreemde dingen getoond die het verhaal onwerkelijk maken. Natuurlijk ziet niet alles er zo uit zoals het er in het echt uit ziet, want dan zou het voor kinderen minder goed te begrijpen worden.

Doordat de dingen als wezentjes worden weergegeven kunnen kinderen zich beter verplaatsen in bijvoorbeeld bacteriën of bloedlichaampjes.

Minpunten

De beelden zijn natuurlijk niet heel realistisch qua vormgeving, waardoor kinderen niet echt een goed beeld krijgen van hoe alles er daadwerkelijk uitziet.

De serie is al vrij oud en helaas zijn er geen nieuwe afleveringen meer bij gekomen. We moeten het dus gewoon doen met de 26 afleveringen die er zijn.

Mijn mening

De serie kende ik nog van vroeger…toen ik nog een klein meisje was (jawel, de serie en ik zijn al zo oud). Toen vond ik de serie al interessant (al kon ik mij er inhoudelijk niet veel meer van herinneren). Nu we een pientere peuter in huis hebben, komen er ook allerlei vragen ons om de oren slingeren over van alles en nog wat. En ja…je wordt op een gegeven moment doodmoe van het beantwoorden van al die vragen. Nu houden we van boeken lezen en ik ben ook wel creatief (zo maakte ik ook al een shirt met organen), dat helpt enorm. Maar ze wil duidelijk meer. Toen ik ontdekte dat ‘Er was eens…het leven’ ook op Netflix te zien is, liet ik deze uiteraard gelijk aan onze kleine info-hongerige meid zien. Ze was na een paar seconden al gelijk verkocht. Voor haar heet de serie overigens niet ‘Er was eens…het leven’. Welnee, waarom zou je het noemen zoals het is? Nee, zei noemt het ‘De bloedlichaampjes’. En nu kan ze haar serie ook op haar tablet kijken…heerlijk met de koptelefoon op (….rust…).

Lees ook: Mama, mag ik op de tablet?

Twijfel je nog?

Ben je nog niet helemaal overtuigd? Dan heb ik hier een aflevering voor je.

Meer tv verhalen?

Wil je meer lezen over ons kijkgedrag? Of weet je echt niet meer wat je moet kijken? Kijk dan vooral even op ‘Mama kijkt tv’.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *