Organen verven op een shirt

organen op shirt verven

De kleine meid wilde graag weten waar haar organen nu eigenlijk zitten. Om het goed zichtbaar te maken, ging ik organen verven op een shirt.

De ‘meneer met de deurtjes’

Vroeger stond ‘de meneer met de deurtjes’ (deze naam heeft de kleine meid er aan gegeven…geen idee waarom) in mijn lokaal. Maar tegenwoordig staat hij in het kamertje van de kleine meid. Ze vind het menselijk lichaam fascinerend. Maar een pop met botjes en organen is eigenlijk nog net iets te abstract voor haar. Ze kon maar moeilijk koppelen waar alles dan bij haar zou moeten zitten. Hoe de organen heten en wat ze doen, dat kon er bij haar met gemak in…maar waar zit alles nu echt?

Ik heb de mini torso overigens jaren geleden bij de Hema gekocht. Helaas is hij daar niet meer te koop. Er is bij bol.com wel een andere mini torso te koop die net zo goed functioneert.

Een shirt met organen

Om het voor de kleine meid iets duidelijker te maken waar de organen bij haar nu zitten, heb ik een shirt geverfd. Op haar shirt staan nu de organen die zij kent. De organen hebben elk hun eigen symbolische kleur. Zo zijn de longen blauw zoals de lucht…het hart is zo rood als bloed…de lever is geel omdat een probleem met de lever geelzucht op kan leveren…de maag is groen omdat hier allerlei dingen uit de natuur in komt…de dunne darm is donker paars omdat ze paars leuk vindt en omdat de dunne darm nog wel voedsel bevat, maar nog geen poep is…en de dikke darm is zo bruin als poep. Door verschillende kleuren te kiezen, zijn de organen beter te herkennen en is hun functie er ook makkelijker aan te koppelen.

Wie doet wat?

Voor de kleine meid was het heel fijn om te leren wie wat doet in het lichaam. Zo kon ze ook de namen beter onthouden. Natuurlijk heb ik haar nog niet alle functies geleerd…dat zou veel te veel zijn. Maar een grote functie duidelijke functie was voor haar al heel fijn. De uitleg is uiteraard heel basic en op kinderniveau. Voor nu accepteert ze dat dit de functies zijn. Wanneer ze meer van het lichaam en de werking er van kan begrijpen/bevatten zal ik haar uiteraard meer functies uitleggen. Dit zijn de functies van de organen zoals zij die nu kent:

  • Longen: Zuurstof uit de lucht halen, zodat het bloed die mee kan nemen.
  • Hart: Het bloed door het lichaam pompen.
  • Lever: Het bloed schoonmaken en alle stukke bloedcellen afvoeren.
  • Maag: Het eten en drinken tot een soort sapje maken.
  • Dunne darm: Alle goed stofjes uit het eten en drinken halen.
  • Dikke darm: Veel water en ook overgebleven goede stofjes uit de voedselresten halen…en heel veel poepies maken (dit is toch wel de allerbelangrijkste functie!) 😉

Niet alle organen

Op het shirt staan niet alle organen. Zo staan de slokdarm en de twaalfvingerige darm er niet op…en ook de alvleesklier, galblaas, urineblaas, milt en nieren staan er niet op. Dit heeft vooral te maken met de locatie van de organen te maken. Sommige organen zitten verstopt achter andere organen of het valt buiten het shirt of het wordt er te rommelig door omdat je te veel lagen over elkaar krijgt. Ik moest dus keuzes maken. Ik koos er voor om enkel de organen die bij ‘de meneer met de deurtjes’ goed zichtbaar zijn op het shirt te zetten. Zo blijft het shirt ook iets overzichtelijker voor jonge kinderen.

Wel of geen ribben?

Oorspronkelijk was mijn idee om er ook nog ribben overheen te verven. Zo zou zij zelf meer op ‘de meneer met de deurtjes’ lijken. Maar toen ik de organen er op had geverfd en de papieren ribben er op legde, leek het mij duidelijker om de ribben weg te laten. De printable voor de ribben zit overigens nog wel gewoon in het document…voor de liefhebbers 😉 Zo kun jij er voor kiezen of je de ribben er wel of niet over wilt verven. Je kunt er ook voor kiezen op twee aparte shirts te maken. Het shirt met de ribben kun je zelfs met glow-in-the-dark verf maken.

Wetenschap met een knipoog

Een shirt met organen staat wel heel serieus. Bij een shirt voor een jong kind vind ik dat dit wel iets speelser mag. Daarom verfde ik nog een snoepje en een lolly op de maag. Om het af te maken verfde ik een bijpassende tekst in de lever (met zwart, zodat de tekst niet zou overheersen, maar wel goed bij het zwarte shirt past). Ik heb gekozen voor de tekst: no guts, no glory. Deze tekst past niet alleen goed bij het thema van het shirt, maar ook nog eens bij onze kleine meid.

Op maat & plaatsing

Omdat de kleine meid maat 110 heeft, heb ik de tekening uiteraard op haar formaat aangepast. De ribben zitten exact op de plek van haar ribben en de organen overigens ook. Het heeft heel wat meetwerk gekost, maar het is toch gelukt. Om te zien waar de organen exact moeten zitten kun je het beste even op het shirt aangeven waar het borstbeen begint en eindigt. Door de verhouding uit te rekenen van de afbeelding en de werkelijkheid, kun je bepalen hoe veel groter of kleiner je het document moet afdrukken om het passend te maken. In het document kun je zien waar alles zou moeten zitten ten opzichte van de ribben.

Omtrekken of vullen

Je kunt de printable op twee manieren gebruiken. Je kunt alle delen uitknippen en deze omtrekken op het shirt, maar je kunt ook alle dele er uit knippen/snijden en het papier met het gat gebruiken om in het gat te verven. Bij de ribben en bij de dunnen darm vind ik het handiger om het papier met het gat te gebruiken als sjabloon. De overige organen vond ik prettiger om met een dun penseel om de vorm te verven en deze te vullen.

Materiaal

De basis is een donker shirt, zodat de nadruk op de organen liggen. Bij wit vallen ze veel minder op. Ik heb gekozen voor zwart, omdat dit goed afsteekt. Maar donker blauw zou bijvoorbeeld ook prima kunnen.

De organen heb ik geverfd met textielverf voor donkere stoffen. Deze verf wordt een soort plastic laagje op het shirt, zodat de kleuren zichtbaar blijven.

Ik heb alles er op geverfd, maar je zou ook prima flexfolie kunnen gebruiken.

Printable

In het winkeltje vind je het bestand waarin de organen, de borstkas en een voorbeeld zit. Op het voorbeeld kun je zien waar alle delen precies in het lijf zitten. De printable is gemaakt voor maat 110-116, maar door het document kleiner of groter af te drukken kun je hem ook voor andere maten gebruiken. Het document is voor €0,75 te koop in het winkeltje.

Aan de slag

Voor het maken van organen op een shirt heb je het volgende nodig:

Knip de organen uit. Je kunt de vormen gebruiken om om te trekken, maar je kunt ook het ‘gat’ gebruiken als sjabloon. Bij de dunne darm vond ik het makkelijker om het ‘gat’ te gebruiken als sjabloon in plaats van de vorm zelf.

Speld de delen op het shirt. Bij overlappende delen plaats je enkel de onderste.

Verf de delen op het shirt.

Laat de verf drogen.

Speld de overlappende delen op het shirt.

Verf de overlappende delen op het shirt.

Laat de verf drogen.

Verf eventueel snoepjes, lolly’s enz. in de maag en eventueel de tekst ‘no guts, no glory’ in de lever.

Laat de verf drogen.

Leg het bakpapier op het geverfde deel.

Zet de strijkijzer op katoen stand.

Strijk 5 minuten over het geverfde deel.

Maak jij ook zo’n gaaf shirt met organen?

Super! Je snapt natuurlijk wel dat ik ontzettend nieuwsgierig ben naar jouw resultaat. Deel hem vooral onder het originele facebookbericht op ‘Mama Duizendpoot’, zodat ik hem makkelijk kan vinden en een ander jouw werk ook kan bewonderen. Of plaats de foto op Instagram met #mamaduizendpootcreatie.

CreaKrea

Elke week is er een CreaKrea uitdaging, met elke week een ander thema. Het creatieve CreaKrea team bestaat nu uit Ilse van Kreanimo, Melanie van MelDiy, Emmy van Webkonijn, Ilse van De knutseljuf van Ede, Crea met kids en natuurlijk nog mijzelf. Vorige week was het thema ‘Confetti’ en liet ik je zien hoe je een confetti kanon kunt maken.

Deze week is het thema ‘Human body’ aan de beurt en maakte ik een shirt met organen er op. Ben je benieuwd naar alle creaties? Kijk dan vooral in de linkparty en bij het CreaKrea team. De link naar hun diy’s vind je vlak boven de linkparty.

Bewaren voor later

Pinterest - organen verven op shirtVind je dit bericht leuk en wil je het graag bewaren voor later? Pin hem dan vooral op je Pinterest bord, zodat je het nog eens rustig terug kunt lezen. Hier onder staan een aantal ‘Social media icoontjes’, waaronder ook die van Pinterest. Hier kun je op klikken om te pinnen.

Maar misschien wil je dit bericht gewoon delen, dan kun je natuurlijk ook een van de andere opties kiezen…zoals Facebook, Twitter en LinkdIn.

Bewaren en delen wordt enorm gewaardeerd.

Diy inspiratie

Zit je nog vol met diy-kriebels? Kijk dan op de pagina ‘Mama naait’ of ‘Mama knutselt’.

Maar kijk vooral ook even in de linkparty waar je overigens ook diy’s (en recepten) mag delen die binnen dit thema passen…dit kan in de vorm van een blog, foto of filmpje zijn (dus ook als niet-blogger/vlogger kun je gezellig meedoen). De inzendingen delen wij op ons bord op Pinterest.

En vergeet natuurlijk niet om ook bij het CreaKrea team te neuzen:

You are invited to the Inlinkz link party!

Click here to enter


One thought on “Organen verven op een shirt

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *