Het eerste kinderfeestje
Wanneer je kind naar school gaat en jarig is, zal er waarschijnlijk ook een kinderfeestje komen. Dat is niet alleen voor je kind erg spannend, maar ook voor jou. Wat moet je allemaal regelen voor zo’n eerste kinderfeestje en waar moet je om denken?
Wie nodig je uit en hoe veel nodig je uit?
Kleuters zijn snel afgeleid en kunnen zich daarom niet goed concentreren op een grote groep. Kies voor een gezellig klein groepje. Zorg er ook voor dat er niet maar een jongen of meisje in de groep zit, maar minimaal twee. Overleg samen wie er allemaal op het feestje mogen komen, maar laat vooral je kind zelf kiezen. Help je kind een beetje bij het kiezen, want het is misschien nog best moeilijk om een keuze te maken tussen alle lieve en leuke vriendjes en vriendinnetjes.
De uitnodiging
Er zijn best leuke kant en klare uitnodigingen te koop. Maar je kunt ze natuurlijk ook zelf maken. Zo heb je gelijk een gezellige knutselmiddag en zijn er vervolgens uitnodigingen die prachtig aansluiten op het feestje.
Denk bij het maken van de uitnodiging aan de volgende punten:
- naam van het kind die uitgenodigd wordt
- datum van het feestje
- plaats van het feestje
- de begin- en eindtijd
- een nummer waarop je bereikbaar bent, ook tijdens het feestje (kies voor een telefoonnummer om verwarring te voorkomen)
- of de kinderen gebracht moeten worden
- of de kinderen gehaald moeten worden
- wat ze verder nog moeten weten (kom verkleed, kom in oude kleding ivm buitenactiviteiten, ze worden geschminkt,…)
Op veel scholen mogen de uitnodigingen niet in de klas uitgedeeld worden. Kom dus op tijd met je kind op school om ze voor of na schooltijd te kunnen uitdelen, meestal gebeurt dit op de dag dat er getrakteerd wordt.
De inkopen
Doe dit ruim van tevoren en maak een lijstje. Niets is zo vervelend als er op het feestje achter komen dat iets er niet is. Tip: Heb je een beperkt budget, dan is het handig om op het lijstje prijzen te vermelden, zodat je weet waar je aan toe bent en eventueel je activiteiten en inkopen kunt aanpassen.
De versiering
Er is onwijs veel verschillende soorten versiering te koop. Kies iets wat bij het feestje past en wat bij je kind past…en bij je budget Ben je creatief? Maak dan zelf (of samen met de jarige) leuke slingers of een gezellige feestmuts of zo’n feestelijke stoelkroon.
Het vervoer vanuit school naar het feestje
Woon je dichtbij school, dan is het makkelijk om ze allemaal gelijk op te pikken van school en als groepje naar huis te lopen (eventueel met fietsjes aan de hand). Anders is het prettig voor jezelf om ze met de auto (of twee auto’s) te halen of om ze te laten brengen. Voor het brengen zou je carpoolafspraken kunnen maken.
Het feestje
Bedenk van tevoren hoe lang het feestje maximaal moet duren. Voor kleuters is een halve middag al heel wat, dus 2,5 uur is prima. Maak de groep ook niet te groot, zodat het voor de feestgangers en jarige nog te overzien is…en voor jezelf ook. Denk ook alvast na over waar het feestje gehouden wordt en hoe je dat gaat inrichten/organiseren (dit is allemaal afhankelijk van je activiteiten).
De activiteiten
Wat je tijdens het feestje gaat doen ligt natuurlijk helemaal aan het weer, de hoeveelheid kinderen, het budget en vooral aan wat de jarige wil. Er zijn ontzettend veel websites met erg leuke ideeën. Ik zou zeggen: Ga lekker samen met je kind kijken wat voor leuks er allemaal bedacht is.
Wat de activiteiten ook gaan worden, het is handig alles al op tijd te ordenen per activiteit en dit op tijd klaar te zetten. Zo kun je tijdens het feestje makkelijk over gaan naar de volgende activiteit.
Als eerste laat je de gastjes en jarige even acclimatiseren met wat drinken en lekkers. Dan kunnen ze ook gelijk de cadeautjes geven.
Bij ons is de jarige jet dol op tekenen, knutselen en cupcakes. Dat valt prima te combineren. Zij kreeg een banketbakkers feestje.
Lees ook: Een creatief feestje voor banketbakkertjes.
Wat nemen ze mee naar huis
Natuurlijk os het leuk wanneer de kinderen nog even iets mee krijgen na afloop van het feestje. Als er iets gemaakt is tijdens het feestje, moet dat uiteraard mee. En misschien wil je ook nog wel iets lekker meegeven. Zet alles dan al van tevoren klaar op een plek die in het zicht is, zodat je het niet vergeet.
Tip: Er zijn hele leuke feestelijke tasjes te koop waar je alles in kunt stoppen. Label de tasjes voor je eigen gemak, zodat je niet 101 keer in alle tasjes hoeft te kijken om er achter te komen welk tasje bij wie hoort.
Hoe komen ze thuis
Heb je maar een paar feestgangers die ook nog eens in de buurt wonen, dan zou je kunnen overwegen om ze zelf naar huis te brengen. Zijn het er meer of wonen ze wat uit de buurt, dan is het wel zo fijn voor jezelf wanneer de ouders hun kinderen zelf komen halen. Als er ouders zijn die hun kind niet kunnen komen halen (bijvoorbeeld omdat ze op dat moment geen vervoer hebben), dan is het wel zo aardig om dat kind toch even te brengen. Maak hierover vroegtijdig duidelijke afspraken…dat is voor iedereen wel zo prettig.
Ben je in een feestelijke stemming?
Ben je dol op feestjes? Of zoek je misschien iets specifieks voor een feestje? Kijk dan vooral op de pagina ‘Mama viert feest’.